Αφιέρωμα: Όλα τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του Στίβου και η Θράκη! Η ιστορία, τα μετάλλια, τα ρεκόρ και οι διακρίσεις…

Αποστολή στην Μόσχα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Το 14ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου άνοιξε τις πύλες του, με μια φαντασμαγορική τελετή στο Στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, εκεί όπου διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1980 και όπου θα φιλοξενηθεί ο μεγάλος τελικός του Μουντιάλ το 2018.

Πρόκειται για την κορυφαία διοργάνωση του 2013 για τα σπορ, την οποία το ThrakiSportS παρακολουθεί από κοντά και στην οποία διαχρονικά η Θράκη έχει σταθερή και εξαιρετικά σημαντική παρουσία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει πανηγυρίσει ρεκόρ και μετάλλια, τέσσερα τον αριθμό στο σύνολο των 19 που έχει κατακτήσει η Ελλάδα στα 30 χρόνια της.

Δυστυχώς τα τελευταία δέκα χρόνια μόλις μια φορά κατάφερε αθλητής ή αθλήτρια που να φοράει τα γαλανόλευκα να ανέβει σε βάθρο και αυτή ήταν η Πηγή Δεβετζή το 2007 στην διοργάνωση της Οζάκα. Είχαμε πιάσει Σεπτέμβριο τότε, όταν η «ιπτάμενη θρακιώτισσα» πήδαγε στα 15.04μ στο τριπλούν και κατακτούσε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο. Ένα χρόνο μετά η αλεξανδρουπολίτισσα θα κέρδιζε το χάλκινο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και θα ολοκλήρωνε με ιδανικό τρόπο μια πλούσια καριέρα.

Ενας άλλος Εβρίτης, ο Κώστας Γκατσιούδης, είναι ο μεγαλύτερος άνδρας συλλέκτης μεταλλίων της Ελλάδας σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Εχει κερδίσει ένα αργυρό στη Σεβίλλη της Ισπανίας το 1999 και δύο χάλκινα στο Εντμοντον του Καναδά το 2001 και πιο πριν, μέσα σε αποθέωση από 80.000 θεατές, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας το 1997. Ο ακοντιστής από το Διδυμότειχο, το «λιοντάρι της Θράκης» όπως έγραφαν τότε οι εφημερίδες, αποτελεί ακόμα και σήμερα τον κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ στο αγώνισμα.

Ενας τρίτος θρακιώτης που εξακολουθεί να είναι κάτοχος πανελληνίου ρεκόρ είναι ο Άγγελος Παυλακάκης. Ο παλαίμαχος αθλητής του ΑΠΟΦΚΑ Ξάνθης είχε τρέξει την απόσταση των 100 μέτρων στα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 1997 στο ΟΑΚΑ σε 10.11”. Πρόκειται για επίδοση που του είχε χαρίσει πρόκριση στα ημιτελικά εκείνης της διοργάνωσης και η οποία είναι άπιαστη από οποιονδήποτε άλλον Έλληνα αθλητή στο πέρασμα των χρόνων.

Την τελευταία πενταετία, αυτός που κρατάει ψηλά το φρόνημα των θρακιωτών φίλων του κλασικού αθλητισμού και δίνει σταθερά το «παρών» στις μεγάλες διοργανώσεις είναι ο Κώστας Μπανιώτης. Ο κομοτηναίος άλτης βρέθηκε τόσο στο Βερολίνο το 2009, όπου μάλιστα πέτυχε πρόκριση στον τελικό, όσο και στο Νταεγού της Νότιας Κορέας, όπου ωστόσο δεν μπόρεσε να περάσει από τον πρωινό προκριματικό. Στη Μόσχα θα αγωνιστεί για τρίτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και αν το πρωί της Τρίτης ξεπεράσει το εμπόδιο του (πολύ) πρωινού προκριματικού, τότε στον τελικό του Δεκαπενταύγουστου τα πάντα είναι πιθανά , εφόσον φυσικά επαναλάβει τις επιδόσεις στις οποίες φέτος μας έχει συνηθίσει.

Η διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια ζωής. Πρωτοφιλοξενήθηκε το 1983 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και ενώ αρχικά διεξαγόταν κάθε τέσσερα χρόνια, από το 1991 αποφασίστηκε να γίνεται κάθε δύο. Αποτελεί την κορυφαία στιγμή του παγκόσμιο αθλητισμού μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε αυτήν η Ελλάδα έχει πανηγυρίσει συνολικά 19 μετάλλια. Το πρώτο το ’83 με την Άννα Βερούλη, ενώ στο πέρασμα των 13συνολικά διοργανώσεων έχουμε ως χώρα κερδίσει τέσσερα χρυσά, δύο με την Μιρέλα Μανιάνι στον ακοντισμό το 1999 και το 2003, ένα με την Βούλα Τσιαμήτα στο τριπλούν το ’99 και άλλο ένα με τον Κώστα Κεντέρη στα 200 μέτρα το 2001.

Αναλυτικά μια συνοπτική αναφορά του τι έχει γίνει στις προηγούμενες 13 διοργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, από ελληνικής πλευράς αλλά και με ειδική έμφαση στις θρακιώτικες συμμετοχές:

1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 1983, Ελσίνκι, Φινλανδία: Αυλαία στα παγκόσμια πρωταθλήματα ανοιχτού. Η Ελλάδα γεύεται από την πρώτη διοργάνωση την χαρά του μεταλλίου χάρη στην Άννα Βερούλη που με βολή 65.72μ. στον ακοντισμό κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Η Γιαρμίλα Κρατοσβίλοβα (Τσεχοσλοβακία) είναι η απόλυτη κυρίαρχος σε 400 και 800μ και το πρόσωπο της διοργάνωσης. Η Ανατολική Γερμανία κυριαρχεί στα μετάλλια (1η σε χρυσά και στο σύνολο), αφήνοντας στη δεύτερη θέση τις ΗΠΑ και στη τρίτη την Σοβιετική Ένωση.

2ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 1987, Ρώμη, Ιταλία: Χωρίς μετάλλιο για την Ελλάδα αλλά με απίστευτες επιδόσεις. Απίστευτο άλμα από την Βουλγάρα Στέφκα Κοσταντίνοβα στο ύψος, που περνά πάνω από τα 2.09μ και σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ που ακόμη δεν έχει καταρριφθεί. Η Τζάκι Τζόινερ-Κέρσι κερδίζει στο έπταθλο (7.128β) αλλά και στο μήκος (7.36μ) και η Τατιάνα Σαμολένκο στα 1.500 και 3.000μ. Η Ανατολική Γερμανία και σε αυτή τη διοργάνωση είναι πρώτη στο σύνολο των μεταλλίων, δεύτερη η ΕΣΣΔ και τρίτες οι ΗΠΑ.

3ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 1991, Τόκυο, Ιαπωνία: Στη χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου έχουμε για ακόμα μια φορά εντυπωσιακές επιδόσεις και μεγάλο συναγωνισμό για την κατάκτηση μεταλλίων. Ένα ιστορικό ρεκόρ (το 8.90μ του Μπομπ Μπίμον που κράταγε από το 1968) χρειάζεται να καταρρίψει στο μήκος ο αμερικανός Μάικ Πάουελ με 8.95μ για να νικήσει τον Καρλ Λιούις, που είχε πετύχει 8.91μ αλλά με ευνοϊκό άνεμο. Νωρίτερα, ο Λιούς είχε κερδίσει την κούρσα του αιώνα στα 100 μέτρα, όπου έξι αθλητές του τελικού έκαναν κάτω από 10 δευτερόλεπτα. Το 9.86” του Καρλ Λιούις ήταν παγκόσμιο ρεκόρ, όπως θα ήταν και οι επιδόσεις των Μπαρέλ (9.88”) Μίτσελ (9.91”) που επίσης ανέβηκαν στο βάθρο. Με την προσθήκη του Κέισον, αυτοί οι τέσσερις ήταν η θρυλική αμερικανική ομάδα 4χ100μ που επίσης κέρδισε με παγκόσμιο ρεκόρ 37.50”. Ωστόσο, η τότε Σοβιετική Ένωση ήταν πρώτη στα μετάλλια στην τελευταία συμμετοχή σε τέτοια διοργάνωση πριν την διάλυσή της, και ακολούθησαν οι ΗΠΑ και η (ενωμένη πλέον) Γερμανία.

4ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 1993, Στουτγάρδη, Γερμανία: Στην διοργάνωση αυτή τα εμπόδια έχουν την … τιμητική τους. Έγιναν παγκόσμια ρεκόρ τόσο στα ψηλά 110μ από τον Κόλιν Τζάκσον (12.91”) όσο και στα χαμηλά 400μ. των γυναικών από την Σάλι Γκάνελ (52.74”). Η ανάλυση του φώτο φίνις έδωσε τη νίκη στη Γκέιλ Ντίβερς στα 100μ με 10.82” από την Μαρλίν Ότι που όμως ήταν νικήτρια στα 200μ. Η υπερδύναμη της Κίνας κάνει δυναμική εμφάνιση στο στίβο κυριαρχώντας σε ημιαντοχή και αντοχή γυναικών, αφού Κινέζες κερδίζουν στα 1.500, 3.000 και 10.000μ. Την πρώτη θέση στα μετάλλια παίρνουν οι ΗΠΑ με 24, ακολουθούν Ρωσία 16 και η Μεγάλη Βρετανία με την Κένυα που είχαν από 10.

5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 1995, Γκέτεμποργκ, Σουηδία: Ο θεσμός επιστρέφει στην Σκανδιναβία και ο βρετανός Τζόναθαν Εντουαρντς εντυπωσιάζει στο άλμα τριπλούν και είναι το πρόσωπο αυτού του πρωταθλήματος. Πρώτο άλμα, παγκόσμιο ρεκόρ με 18.16μ, δεύτερο άλμα 18.29, ένα θρυλικό παγκόσμιο ρεκόρ που κρατάει μέχρι σήμερα! Και στις γυναίκες όμως, επίσης στο τριπλούν, είχαμε ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ που ακόμη κρατά. Η Ινέσα Κράβετς προσγειώνεται στα 15.50μ! Στα χρόνια που ακολούθησαν το έβαλε στόχο να το καταρρίψει η «δική μας» Πηγή Δεβετζή, έφτασε μια ανάσα αλλά δεν τα κατάφερε.  Παγκόσμιο ρεκόρ και στα 400μ εμπόδια γυναικών με 52.61” από την Κιμ Μπάτεν. Στο Γκέτεμποργκ λάμπει όμως και το αστέρι του Μαικλ Τζόνσον. Ο «πάπιας» κατακτά τα χρυσά στα 200μ (19.79”) και στα 400μ (43.39”) προϊδεάζοντάς μας για όσα θα ακολουθήσουν ένα χρόνο μετά στην Ατλάντα, ενώ στα 100μ οι δύο πρώτοι είναι Καναδοί (Μπέιλι, Σουρίν) που κερδίζουν και την σκυταλοδρομία 4χ100μ. Οι ΗΠΑ με μεγάλη διαφορά παίρνουν την πρωτιά στα μετάλλια με 19, η Ρωσία 12 και η Τζαμάικα 7.

6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 1997, Αθήνα, Ελλάδα: Η διοργάνωση που αποτέλεσε το μεγάλο στοίχημα και ισχυρό χαρτί για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η Ελλάδα επιτυγχάνει οργανωτικά αλλά και αγωνιστικά, κατακτώντας δύο μετάλλια. Στο άλμα σε μήκος η Νίκη Ξάνθου κερδίζει το αργυρό με επίδοση 6.94μ και ο Θρακιώτης Κώστας Γκατσιούδης στον ακοντισμό το χάλκινο με επίδοση 86.64μ γνωρίζοντας την αποθέωση από τους έλληνες φιλάθλους. Στα 100μ νικητής στους άνδρες είναι ο Μορίς Γκριν (9.86”), ενώ στα προκριματικά ο ξανθιώτης Άγγελος Παυλακάκης κάνει ένα ιστορικό πανελλήνιο ρεκόρ με 10.11” που ακόμα δεν έχει καταρριφθεί. Στις γυναίκες λάμπει για πρώτη φορά το άστρο της Μάριον Τζόουνς (10.83”). Οι ΗΠΑ κατακτούν με άνεση την πρωτιά στον πίνακα των μεταλλίων.

7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 1999, Σεβίλλη, Ισπανία: Η κορυφαία ίσως στιγμή για τον ελληνικό στίβο σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Δύο χρυσά, δύο αργυρά και δύο χάλκινα μετάλλια ο απολογισμός, που φέρνουν την Ελλάδα στην 4η θέση της γενικής κατάταξης του πίνακα των μεταλλίων! Πως είναι δυνατό λοιπόν να ξεχαστεί η Σεβίλλη; Χρυσά μετάλλια κατακτούν η Βούλα Τσιαμήτα στο τριπλούν (14.88μ) και η Μιρέλα Μανιάνι στον ακοντισμό (67.09μ). Ο «δικός μας» Κώστας Γκατσιούδης και η Τασούλα Κελεσίδου κατακτούν τα αργυρά μετάλλια στον ακοντισμό (89.18μ.) και στη δισκοβολία (66.05μ.) αντίστοιχα. Στα 100μ η Κατερίνα Θάνου τερματίζει σε 10.83” που είναι πανελλήνιο ρεκόρ μέχρι σήμερα και παίρνει το χάλκινο μετάλλιο όπως και η Όλγα Βασδέκη στο τριπλούν με 14.61μ. ενώ στον προκριματικό είχε σημειώσει πανελλήνιο ρεκόρ για την εποχή με 15.07μ. Ο Μαικλ Τζάκσον στα 400μ. κερδίζει το χρυσό μετάλλιο με παγκόσμιο ρεκορ ( 43.18), ο Μορίς Γκριν κατακτά τρία χρυσά 100 (9.80”), 200 (19.90”) και 4χ100 (37.59”). Η Μάριον Τζόουνς κατακτά το χρυσό στα 100μ, το χάλκινο στο μήκος ενώ τραυματίστηκε στα 200μ. Στα μετάλλια πρώτη η ομάδα των ΗΠΑ με 18, στα 12 ακολούθησαν στην δεύτερη θέση η Ρωσία και η Γερμανία και πίσω τους η Ελλάδα!!!

8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 2001, Εντμοντον, Καναδάς: Ο ελληνικός στίβος γεύεται πάλι μεγάλες συγκινήσεις και κατακτά πέντε μετάλλια, ένα λιγότερο από το πρωτάθλημα της Σεβίλλης. Εδώ όμως έρχεται και η μεγαλύτερη διάκριση σε ομαδικό αγώνισμα, αφού η εθνική ομάδα 4χ100μ παίρνει την έκτη θέση κερδίζοντας μάλιστα την πανίσχυρη Ρωσία (7η) με τις Κοκλώνη, Πατσού, Καϊδατζή και Θάνου. Ωστόσο, είναι και η διοργάνωση που πολλά μετάλλια άλλαξαν… στήθος μετά τους αγώνες, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Balco σχετικά με το ντοπάρισμα αθλητών. Εντυπωσιακή εμφάνιση και σπουδαία νίκη για τον Κώστα Κεντέρη που κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 200μ με μια μεγάλη επίδοση 20.04”. Η Μιρέλα Μανιάνι με βολή 65.78 σημάδεψε το αργυρό μετάλλιο σε αυτή τη διοργάνωση μετά το χρυσό της προηγούμενης. Αργυρό μετάλλιο πήρε και η Κατερίνα Θάνου αφού πρώτα κατέκτησε το χάλκινο αλλά λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών της Μάριον Τζόουνς που ήταν δεύτερη το μετάλλιο πήγε στην ελληνίδα αθλήτρια. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ζάνα Πιντούσεβιτς-Μπλοκ με 10.82”. Με τον ίδιο τρόπο πήγε και το χάλκινο μετάλλιο στην Τασούλα Κελεσίδου η οποία ήταν 4η με επίδοση 65.50”. Το χρυσό είχε κατακτήσει η Σάντοβα αλλά λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών της αφαιρέθηκε το μετάλλιο με αποτέλεσμα οι αθλήτριες να ανέβουν μια θέση πιο ψηλά. Αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό κατέκτησε το «λιοντάρι της Θράκης», ο Κώστας Γκατσιούδης, που κάρφωσε το ακόντιο στα 89.95μ. Ο Μόρις Γκριν νικητής στα 100μ (9.82”), ο Μοντγκόμερι ήταν δεύτερος μετείχε και στην σκυταλοδρομία 4χ100μ συνελήφθη ντοπαρισμένος και τα μετάλλια αφαιρέθηκαν από τον ίδιο και τη χώρα του. Το χρυσό της σκυτάλης πήγε στη Νότιο Αφρική και το αργυρό στα 100 στον Γουίλιαμς ενώ και στη γυναικεία σκυτάλη οι ΗΠΑ έχασαν το χρυσό λόγω ντόπινγκ της Κέλι Γουάιτ. Μετά από όλα αυτά, στο 8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πρώτη στα μετάλλια αναδείχθηκε η Ρωσία.

9ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 2003, Παρίσι, Γαλλία: Η τελευταία μεγάλη διοργάνωση με μαζικές επιτυχίες για τον ελληνικό στίβο. Η χώρα μας κατακτά συνολικά τέσσερα μετάλλια. Η Μιρέλα Μανιάνι κατακτά το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στη καριέρα της στον ακοντισμό (66.52μ), μετά από εκείνο της Σεβίλης και το ασημένιο στο Εντμοντον. Αργυρό μετάλλιο κατακτά η Τασούλα Κελεσίδου στη δισκοβολία με επίδοση 67.14μ ενώ η Κατερίνα Βόγγολη παίρνει το χάλκινο μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα με 66.73μ! Ο Περικλής Ιακωβάκης στα 400μ εμπόδια χαρίζει στη χώρα μας το τέταρτο μετάλλιο στη διοργάνωση του Παρισιού τερματίζοντας στα 400μ εμπόδια σε 48.24”. Ο Γκριν δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον τίτλο του στα 100μ στο Παρίσι αφού αποκλείεται στον ημιτελικό ενώ ξαπλωμένος αρκετή ώρα στο διάδρομό του ο Ντράμοντ αρνιόταν να χωνέψει την άκυρη εκκίνησή του. Η νικήτρια στα 100 και 200μ Κέλι Γουάιτ βρίσκεται μετά θετική σε απαγορευμένη ουσία και χάνει και τα δύο της μετάλλια. Ο Κενενίσα Μπέκελε κερδίζει τον Χαιλέ Γκεμπεσιλασιέ στα 10χλμ ενώ η Καρολίνα Κλουφτ με 7.001 βαθμούς κατακτά το χρυσό στο έπταθλο. Για άλλη μια διοργάνωση η Ρωσία αναδεικνύεται πρώτη στα μετάλλια, δεύτερες οι ΗΠΑ και τρίτη η διοργανώτρια Γαλλία.

10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 2005, Ελσίνκι, Φινλανδία: Μετά από 22 χρόνια η διοργάνωση γυρίζει εκεί που έγινε για πρώτη φορά. Δύο παγκόσμια και ένα πανευρωπαϊκό ρεκόρ έγιναν από γυναίκες στη διάρκειά της. Το πρώτο ρεκόρ πέτυχε η Έλενα Ισιμπάγεβα με 5.01μ στο επί κοντώ γυναικών.  Στον ακοντισμό γυναικών η Μενέντεζ καρφώνει το ακόντιο στα 71.70μ και γράφει παγκόσμιο ρεκόρ ενώ η δεύτερη Ομπεργκφόελ με 70.03 πανευρωπαϊκό. Η Ρασίντ Ραμζί κατακτά τα χρυσά μετάλλια στα 800 και 1.500μ, η Τιρουρές Ντιμπάμπα στα 5.000 και 10.000μ ενώ ο Τζάστιν Γκάτλιν στα 100 και 200μ. Οι ΗΠΑ κερδίζουν τη μάχη των μεταλλίων (25) αφήνοντας πίσω τη Ρωσία (20) και την Αιθιοπία (9).

11ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 2007, Οσάκα, Ιαπωνία: Η διοργάνωση που καταγράφεται το τελευταίο ελληνικό μετάλλιο, χάρη στην «ιπτάμενη θρακιώτισσα», την δική μας Πηγή Δεβετζή που με άλμα 15.04μ αναδεικνύεται τρίτη (νικήτρια η Σαβίνιε 15.28μ). Χάλκινο μετάλλιο για την Κύπρο κατακτά και ο Κυριάκος Ιωάννου μετά από εναλλαγές στις θέσεις για τα μετάλλια του τελικού του ύψους με άλμα 2.35μ. που είναι και το παγκύπριο ρεκόρ. Οι τρεις πρώτοι είχαν την ίδια επίδοση και τα μετάλλια κρίθηκαν στις προσπάθειες. Πρόσωπο του 11ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ο Τάισον Γκέι που κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια, στα 100μ (9.85”), στα 200μ (19.76” ρεκόρ αγώνων) και στα 4χ100μ. Δύο μετάλλια κατακτά και ο Μπερνάρ Λάγκατ στα 1.500 και 5.000μ. Η Κένυα είναι δεύτερη δύναμη στα μετάλλια μετά τις ΗΠΑ και πριν την Ρωσία.

12ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 2009, Βερολίνο, Γερμανία: Η πρώτη διοργάνωση Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, όπου λάμπει η αστραπή που λέγεται Γιουσέιν Μπολτ. Ένα χρόνο μετά τα όσα τρελά έκανε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ξανακλέβει την παράσταση πετυχαίνοντας δύο παγκόσμια ρεκόρ στα 100μ με το απίστευτο 9.58” (το κατέβασε δέκα ολόκληρα εκατοστά του δευτερολέπτου τρέχοντας μόνος του) και στα 200μ με 19.19”. Παγκόσμιο ρεκόρ πέτυχε επίσης και η Ανίτα Βλόνταρτσικ με 77.96 στη σφυροβολία. Η Ελλάδα μπορεί να μη κατέκτησε μετάλλιο σε αυτή τη διοργάνωση, αποθέωσε όμως τον Κύπριο Κυριάκο Ιωάννου αφού σε δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση κατακτά μετάλλιο και αυτή τη φορά το ασημένιο με 2.32μ. ίδια επίδοση με τον νικητή. Στον ίδιο τελικό μετείχε και ο κομοτηναίος Κώστας Μπανιώτης, για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση ανοιχτού στίβου. Από ελληνικής πλευράς, ο Περικής Ιακωβάκης τερμάτισε πέμπτος στα 400μ εμπόδια (48.42”) και η Σάββα Λίκα στον ακοντισμό όγδοη (60.29μ). Αίσθηση προκαλεί η ήττα της Ελενα Ισιμπάγεβα στο επικοντώ, και η νίκη στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών του Αυστραλού Στιβ Χούκερ. Στα μετάλλια οι ΗΠΑ κατέκτησαν συνολικά 22, η Τζαμάικα 13 και η Κένυα 11.

13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 201, Νταεγού, Νότια Κορέα: Για δεύτερη σερί διοργάνωση η Θράκη εκπροσωπείται χάρη στον Κώστα Μπανιώτη, που ωστόσο δεν βρίσκεται σε καλή ημέρα στον προκριματικό και δεν καταφέρνει να προκριθεί στον τελικό. Εκεί βρίσκεται όμως ο Δημήτρης Χονδροκούκης που παραλίγο να κερδίσει μετάλλιο με την τσαμπουκαλεμένη προσπάθεια που έκανε. Ο Μπολτ ακυρώνεται στον τελικό των 100 μέτρων προκαλώντας παγκόσμιο σοκ, ωστόσο το χρυσό παραμένει στην Τζαμάικα με τον Γιόχαν Μπλέικ να το κερδίζει. Η Ισινμπάγεβα χάνει για δεύτερη σερί διοργάνωση και τελικά το μόνο παγκόσμιο ρεκόρ επιτυγχάνεται στο φινάλε, από την παρέα του Μπλολτ και του Μπλέικ στα 4χ100 μέτρα. Η κυριαρχία των ΗΠΑ δεν αμφισβητείται και τα κλειδιά δίνονται πλέον στην Μόσχα, όπου από 10 ως και 18 Αυγούστου φιλοξενείται η επετειακή διοργάνωση της συμπλήρωσης 30 ετών από την έναρξη του θεσμού των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων…