Γιατί η Ξάνθη μπορεί να ελπίζει να κλέψει την πρόκριση από την Σταντάρ μέσα στο Βέλγιο…

Αποστολή στην Λιέγη: Δημήτρης Καλτέκης και Μελίνα Ντισλιάν

–  Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη της δύσκολης επαναληπτικής μάχης της Skoda Ξάνθη για μια πρόκριση απέναντι στην Σταντάρ Λιέγης που φαντάζει δύσκολη, μετά την ήττα με σκορ 1-2 στα Πηγάδια, αλλά όχι αδύνατη, έστω και αν θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί σε ένα γεμάτο “Maurice Dufrasne”, στο πλαίσιο της τρίτης προκριματικής φάσης του Europa League. 

Σύμφωνα με τις πληροφιορίες που μας μετέφεραν βέλγοι ρεπόρτερ, στην επαναληπτική αναμέτρηση των δύο ομάδων το βράδυ της Πέμπτης (08/8, 21:30) πρόκειται να βρεθούν στις εξέδρες της Σταντάρ σχεδόν 25.000 άτομα. Σχεδόν sold out δηλαδή, για ένα γήεδο που χωράει περίπου 27.000 κόσμο. Αλλά αριθμός λογικός, αν σκεφτεί κανείς ότι η ομάδα της Λιέγης έχει πουλήσει για την τρέχουσα σεζόν 21.400 εισιτήρια διαρκείας. Πάντως, η Ξάνθη θα έχει και τον δικό της κόσμο. Περίπου 50 άτομα – φίλαθλοι της ομάδας, ταξίδεψαν με το τσάρτερ της αποστολής από την Χρυσούπολη, περισσότεροι δηλαδή από όσους βρέθηκαν στο Μπέλφαστ πριν δύο εβδομάδες, οι μισοί μέλη των XanthiFans. Παράλληλα, οι ιθύνοντες της ΠΑΕ υπολογίζουν ότι ενδεχομένως να έρθουν να συμπαρασταθούν στην ομάδα και καμιά κατοσταριά Έλληνες ομογενείς από τις γύρω της Λιέγης περιοχές (ακόμη και από τη Γερμανία), κυρίως προφανώς Θρακιώτες, οι οποίοι ζήτησαν εισιτήρια για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Η Ξάνθη θα κατέβει με τις γνωστές ελλείψεις των Φλίσκα και Μπέρτου λόγω καρτών, αλλά όπως έχει πει και ο Νίκος Καραγεωργίου, δεν έρχεται στην Λιέγη για τουρισμό. Θα διεκδικήσει τις όποιες πιθανότητες της αναλογούν για πρόκριση, ξέροντας πολύ καλά ότι θα χρειαστεί να πετύχει τουλάχιστον δύο τέρματα. Για αυτό και αναμένεται η Ξάνθη να παραταχθεί με επιθετικούς προσανατολισμούς, αφού άλλωστε δεν έχει να χάσει και τίποτα. Η νίκη με 1-0 δεν αρκεί, ενώ όλοι έχουν καταλάβει ότι ακόμα και αν δεχτεί ένα γκολ η Skoda, ουσιαστικά δεν… τρέχει και τίποτα, αφού έτσι και αλλιώς η Ξάνθη χρειάζεται να πετύχει δύο. Σκοπός της θρακιώτικης ομάδας είναι να πετύχει ένα γρήγορο γκολ, ει δυνατόν να κλείσει το ημίχρονο έχοντας πετύχει ένα, ώστε να μεταφέρει το άγχος στους αντιπάλους και να ανέβει η ψυχολογία της ομάδας. Και σύμμαχο σε αυτό ίσως η Ξάνθη βρει τον προπονητή της Σταντάρ Λιέγης Γκάι Λουζόν.

Ο τελευταίος στη συνέντευξη Τύπου είπε μεν ότι δεν υποτιμά την Ξάνθη, αλλά επισήμανε ότι ουσιαστικά θα κατεβάσει αναπληρωματική ομάδα στο ματς με την Ξάνθη. Το απέδωσε στο “rotation” που θέλει να εφαρμόζει, αλλά όταν αυτό γίνεται σε ευρωπαϊκό ματς και οι αλλαγές ξεκινούν από το τέρμα και την άμυνα της Λιέγης, είναι προφανές ότι δίνεται στην Ξάνθη μια χρυσή ευκαιρία. Την ευκαιρία που ο ίδιος ο Καραγεωργίου στις δηλώσεις του στην Χρυσούπολη δήλωσε ότι περιμένει, μπας και γίνει ένα μικρό θαύμα και μια μεγάλη ανατροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της Ξάνθης λειτουργεί και το γεγονός ότι αυτήν την περίοδο υπάρχει μεγάλη κόντρα των οπαδών της ομάδας με τον προπονητή αλλά και την διοίκηση της Σταντάρ. Έχουν ανοίξει μέτωπο από τον περασμένο Μάιο, όταν ο πρόεδρος της ομάδας της Λιέγης, Ρολάν Ντουσαλέτ, αποφάσισε να αποδεσμεύσει τον προηγούμενο προπονητή, τον Ρουμάνο, Μιρτσέα Ρέντνιτς, και να προσλάβει στη θέση του τον Ισραηλινό, Γκάι Λουζόν. Η απόφαση δεν άρεσε καθόλου στους φίλους της ομάδας, οι οποίοι έφτασαν να ζητούν από τον πρόεδρο της Σταντάρ, ο οποίος συγκαταλέγεται μέσα στην πρώτη εικοσάδα των πιο πλούσιων Βέλγων, με δραστηριότητα και εμπλοκή σε πολυάριθμες επιχειρήσεις, να πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών του συλλόγου και να αποσυρθεί από αυτόν. Μάλιστα, έφτασαν σε σημείο να συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν μέρος του πακέτου των μετοχών! Και να σκεφτεί κανείς ότι βασικοί υποστηρικτές της Σταντάρ είναι άνθρωποι που ανήκουν στην εργατική τάξη του Βελγίου.

Η κόντρα, λοιπόν, καλά κρατεί από τον περασμένο Μάιο και εφόσον η Ξάνθη καταφέρει να βάλει δύσκολα στη Σταντάρ και να πετύχει κάποιο γκολ στο ξεκίνημα, τότε κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να εξελιχθεί η αναμέτρηση και αν το κατάμεστο γήπεδο, αντί να λειτουργήσει υπέρ της Σταντάρ, λειτουργήσει εναντίον της. Οι εγωισμοί δείχνουν να οδηγούν τον ισραηλινό προπονητή της Σταντάρ να βάζει στον αγώνα παίκτες που είναι έτοιμοι να αμφισβητηθούν από την κερκίδα. Αυτό μπορεί να του βγει σε καλό, εφόσον οι παίκτες αυτοί θέλοντας να αποδείξουν την αξία τους για την ευκαιρία που τους δίνεται, θελήσουν να “σκοτώσουν” την Ξάνθη. Αλλά αν η θρακιώτικη ομάδα κάνει αυτή το δυνατό ξεκίνημα, όλα μπορούν να συμβούν. Και στις τάξεις της Ξάνθης, είτε μιλάμε για την αποστολή, τους παίκτες, τους διοικητικούς παράγοντες ή τους φιλάθλους που την ακολούθησαν ως εδώ την Λιέγη, δείχνουν να το πιστεύουν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here