Η δομή του Κυπέλλου Ελλάδος και του Κυπέλλου Γ’ Εθνικής

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Στην τελική ευθεία έχει μπει από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ο σχεδιασμός του Κυπέλλου Ελλάδος 2013-14, αλλά και της νέας διοργάνωσης του Κυπέλλου Γ’ Εθνικής η οποία ανακοινώθηκε και επίσημα.

Οι δύο διοργανώσεις της ΕΠΟ αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και να έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα Μαΐου. Την ευθύνη της οργάνωσής τους από πλευράς ομοσπονδίας έχει ο κομοτηναίος παράγοντας Μάνος Γαβριηλίδης, ως προεδρος της σχετικής Επιτροπής Κυπέλλου.

Όπως μάθαμε, στο Κύπελλο Ελλάδος 2013-14 θα πάρουν μέρος οι 28 ομάδες της Football League και οι 18 ομάδες της Super League συμπεριλαμβανομένων της Ξάνθης και του Πανθρακικού. Στον Α’ γύρο θα μετέχουν οι 28 ομάδες της Football League σε νοκ άουτ αγώνες. Τις 14 νικήτριες ομάδες της δεύτερης επαγγελματικής κατηγορίας στον Β’ γύρο θα πλαισιώσουν οι 18 ομάδες της Super League. Από τον Β’ γύρο θα ξεκινήσουν και οι διπλοί αγώνες που θα συνεχιστούν μέχρι τα ημιτελικά. Ο τελικός θα είναι μονός και θα φιλοξενηθεί όπως κάθε χρόνο στο ΟΑΚΑ.

Σε  ό,τι αφορά τη νέα διοργάνωση της ΕΠΟ το Κύπελλο Γ’ Εθνικής, σε αυτό θα συμμετάσχουν οι 96 ομάδες της κατηγορίας. Το πρωτάθλημα όπως είναι γνωστό θα διεξαχθεί σε έξι ομίλους των 16 ομάδων για να ανέβει ο πρώτος κάθε ομίλου στην Football League. Ωστόσο, κάπως έτσι θα είναι και οι όμιλοι στο Κύπελλο Γ’ Εθνικής, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις για τα έξοδα των μετακινήσεων που προκλήθηκαν από μερίδα ομάδων.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει και ο Πάνος Χαραλάμπους στο Sport24, οι ομάδες θα χωριστούν σε έξι ή οκτώ ομίλους (το πιο πιθανό) και θα παίξουν μεταξύ τους νοκ άουτ παιχνίδια. Δηλαδή, εάν ο πρώτος όμιλος έχει 16 ομάδες (ή δώδεκα), αυτές θα κληρωθούν μεταξύ τους και θα προχωρούν οι νικητές (μέσα από νοκ άουτ αγώνες) μέχρι να βγει ένας από τον όμιλο. Όπως δηλαδή γίνεται και το Κύπελλο Ερασιτεχνών.  Το ίδιο θα γίνει και στους άλλους ομίλους. Έτσι οι νικητές των ομίλων θα προκριθούν στην επόμενη φάση και θα κληρώνονται μέχρι τον τελικό, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν μετά τους ομίλους θα είναι μονά παιχνίδια ή διπλά.

Ο νικητής του Κυπέλλου Γ’ Εθνικής θα παίξει στο Σούπερ Καπ με το νικητή του Κυπέλλου Ερασιτεχνών, που θα διεξαχθεί όπως συνέβαινε μέχρι τώρα αλλά μόνο με συμμετοχή ομάδων από τα τοπικά πρωταθλήματα, αφού καταργήθηκε η Δ’ Εθνική.

 

Αυτό θα ξεκαθαρίσει μόλις η ΕΠΟ εγκρίνει την προκήρυξη του Κυπέλλου Γ’ Εθνικής και την ανακοινώσει επισήμως.