Αναχωρούν την Πέμπτη ο Μπανιώτης και άλλοι 16 για τη Μόσχα

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Με ένα κράμα παλιών και νέων, καθώς οι οκτώ από τους 17 θα μετάσχουν για πρώτη φορά στη μεγάλη διοργάνωση του κλασικού αθλητισμού, η Εθνική Ομάδα Στίβου με τον κομοτηναίο άλτη του ύψους Κώστα Μπανιώτη στην σύνθεσή της, αναχωρεί το απόγευμα της Πέμπτης για τη Μόσχα, όπου το Σάββατο ξεκινά η μεγαλύτερη γιορτή του κλασικού αθλητισμού για το 2013: το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου!

Κοινός στόχος όλων των πρωταθλητών μας είναι να πραγματοποιήσουν την καλύτερη δυνατή εμφάνιση και ει δυνατόν να διεκδικήσουν και μια θέση πάνω στο βάθρο, για πρώτη φορά μετά το 2007 και τη αντίστοιχη διοργάνωση της Οσάκα, όταν και κερδίσαμε το τελευταίο μας μετάλλιο χάρη στην Πηγή Δεβετζή.

Ο “δικός μας” Μπανιώτης μαζί με τον Λούη Τσάτουμα και τον Κώστα Φιλιππίδη είναι τρία από τα «δυνατά χαρτιά» της ελληνικής αποστολής στη ρωσική πρωτεύουσα, με μεγάλη εμπειρία, σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.

Για τους δύο τελευταίους είναι η τέταρτη συμμετοχή τους σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Τσάτουμας αγωνίστηκε πρώτη φορά το 2003 στο Παρίσι στα 21 του χρόνια, ενώ ακολούθησαν το 2009 Βερολίνο και το 2011 η Νταεγού. Δύο χρόνια μετά εμφανίστηκε στο διεθνές προσκήνιο ο Κώστας Φιλιππίδης, ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του στο Ελσίνκι το 2005, σε ηλικία 19 ετών.

Την τέταρτη συμμετοχή της θα συμπληρώσει και η Αθανασία Πέρρα, που ήταν παρούσα το 2005 στο Ελσίνκι, το 2007 στην Οσάκα και το 2009 στο Βερολίνο.  Με λιγότερες συμμετοχές στα πόδια τους, αλλά με τις ίδιες πιθανότητες για καλές εμφανίσεις, θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση ο θρακιώτης Κώστας Μπανιώτης, ο επίσης “δικός μας” δραμινός Κώστας Δουβαλίδης, η Νικόλ Κυριακοπούλου που αποτέλεσε το μοναδικό ελληνικό μετάλλιο στο περσινό Ευρωπαϊκό, η Τόνια Στεργίου, ο Δημήτρης Τσιάμης και η Νίκη Πανέττα. Για όλους αυτούς, οι φετινές τους επιδόσεις, τους επιτρέπουν να ελπίζουν σε συμμετοχή σε τελικό και υπό προϋποθέσεις, μπορούν να διεκδικήσουν και το κάτι παραπάνω.

Πρωτάρης, αλλά όχι άπειρος είναι ο Λυκούργος Τσάκωνας, που δείχνει σε θέση να σταθεί με αξιοπρέπεια στα 200 μέτρα. Τα νεαρότερα μέλη της αποστολής είναι η Μαρία Μπελιμπασάκη, και ο Αντώνης Μάστορας. Οι δύο αθλητές κάνουν ντεμπούτο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, νωρίτερα όμως και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2012 η 22χρονη πρωταθλήτρια έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Ευρωπαϊκό του Ελσίνκι, ενώ ο Μάστορας στο Ευρωπαϊκό Κλειστού του Γκέτεμποργκ όπου είχε πραγματοποιήσει εντυπωσιακή εμφάνιση (σε έναν αγώνα που εφόσον ο Μπανιώτης δεν τραυματίζονταν και δεν ταλαιπωρουνταν από πυρετό, θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμα και μετάλλιο).

Την καλύτερη παρουσία σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από τους αθλητές που θα πάρουν μέρος, την έχει ο Κώστας Φιλιππίδης, ο οποίος ήταν έκτος πριν από δύο χρόνια στη Νταεγού. Μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση έχουν κατακτήσει η Νικόλ Κυριακοπούλου και ο Λούης Τσάτουμας, με την πρώτη να κρεμά στο στήθος το χάλκινο Ευρωπαϊκό ανοιχτού του Ελσίνκι και τον Τσάτουμα το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό Κλειστού του 2007 στο Μπέρμιγχαμ. Ο Κώστας Μπανιώτης δεν έχει καταφέρει ούτε στο Βερολίνο αλλά ούτε και στην Νταεγού, πριν δυο χρόνια, να μπει στην οκτάδα. Αν όμως επαναλάβει και στη Μόσχα τις καλές φετινές του εμφανίσεις, ειδικά του τελευταίου διμήνου, τότε ίσως να έχει έρθει η σειρά του.

Το ThrakiSportS θα βρίσκεται στη Μόσχα και θα καλύψει την προσπάθεια του θρακιώτη αθλητή αλλά και γενικά τα όσα θα συμβούν στην σημαντικότερη αθλητική διοργάνωση για το 2013!!!