Το ThrakiSportS κοντά στους Εβρίτες της Εθνικής Εφήβων

Γράφει η ThrakiSportS Web Team

–  Λίγα λεπτά πριν τις οκτώ το βράδυ της Δευτέρας, μετά από ένα κοπιαστικό ταξίδι, έφτασε στο Κλάντοβο της Σερβίας η Εθνική Ομάδα Εφήβων για να συμμετάσχει στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί εκεί από την Τρίτη (30/7) ως και την Κυριακή (03/8). Όπως ανέφερε το ThrakiSportS από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, η αποστολή ταξίδεψε με τρεις εβρίτες στην σύνθεσή της.

Παράλληλα, όπως μας ενημερώνει το Γραφείο Τύπου της ΕΟΠΕ στην σχετική ανάρτηση με τα μέλη της ελληνικής αποστολής στην Σερβία, “την αποστολή ακολούθησε η δημοσιογράφος Μαρία Σταθάκη”.

Ξεπερνώντας το γεγονός ότι σύμφωνα με δική της δήλωση η συγκεκριμένη κοπέλα “δεν είναι δημοσιογράφος” (δικά της λόγια είναι), ως ThrakiSportS αναγνωρίζουμε ότι πρόθεση του ορεστιαδίτη παράγοντα της ΕΟΠΕ Αθηνόδωρου Χατζηπαναγιώτου, ο οποίος και ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την επιλογή και την συμμετοχή της στην αποστολή της Εθνικής Ομάδας, ήταν να διευκολύνει το αίτημα μιας Θρακιώτισσας να βρεθεί και να παρακολουθήσει από κοντά τη διοργάνωση. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος θέλει μπορεί να λαμβάνει μέρος σε εθνικές αποστολές. Ειδικά δε στις περιπτώσεις δημοσιογράφων, υπάρχει συγκεκριμένος κανονισμός, που επιβάλει συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου, ο οποίος ουδέποτε ενημερώθηκε ότι υπάρχει τέτοια αποστολή, όπως συνέβη για παράδειγμα με την Εθνική Κορασίδων που βρίσκεται στην Ταϊλάνδη και την οποία καλύπτει με αυτόν τον τρόπο ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ Παναγιώτης Κουμάνταρος.

Βέβαια, είναι προφανές ότι ουδέποτε ο ΠΣΑΤ θα ενέκρινε την συμμετοχή σε δημοσιογραφική αποστολή προσώπου που ΔΕΝ είναι δημοσιογράφος και ΔΕΝ τυγχάνει μέλος των ΠΣΑΤ, ΕΣΗΕΑ ή ΕΣΗΕΜ-Θ. Όπως όμως επίσης εξήγησε ο κ. Χατζηπαναγιώτου στο ThrakiSportS, δεν υπήρξε αίτημα στον ΠΣΑΤ για αποστολή δημοσιογράφου στο συγκεκριμένο ταξίδι επειδή δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση και τελικά πήγε η κα. Σταθάκη μετά από δικό της αίτημα, αναλαμβάνοντας μάλιστα και μέρος των εξόδων. Η συμφωνία για την συμμετοχή της κας Σταθάκη στο ταξίδι με την Εθνική Ομάδα Εφήβων του Βόλεϊ είναι όμως να διευκολύνει την Ομοσπονδία και να καλύπτει την διοργάνωση προτίστως για λογαριασμό της ΚΑΙ ΟΧΙ για το μέσο στο οποίο εργάζεται, κατά την πάγια τακτική των (κανονικών) δημοσιογραφικών αποστολών του ΠΣΑΤ. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι δεν της επιτρέπεται να έχει “αποκλειστικά θέματα”.

Πολύ περισσότερο, δεν επιτρέπεται να ενημερώνει πρώτα το μέσο στο οποίο εργάζεται και χωρίς να ενημερώνει την Ομοσπονδία και κατά συνέπεια την ιστοσελίδα της ΕΟΠΕ. Οφείλει να στέλνει την ανταπόκτισή της πρώτα στην ΕΟΠΕ και ακολούθως, εφόσον δημοσιευθεί εκεί το όποιο ρεπορτάζ, τότε μπορεί να αναπαραχθεί στο μέσο στο οποίο εργάζεται όπως και σε οποιοδήποτε άλλο μέσο. Τέλος, οφείλει να απαντά στα τηλέφωνα που τυχόν θα της κάνουν δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και να τους ενημερώνει για το ρεπορτάζ και τις όποιες επιπλέον πληροφορίες χρειαστούν για την διοργάνωση ή για συγκεκριμένους αθλητές, όπως ρητώς μας ανέφερε ο κ. Χατζηπαναγιώτου, αφού όπως τόνισε “αυτή είναι η προϋπόθεση της συμφωνίας που υπήρξε για να ακολουθήσει την αποστολή”.

Τα γράφουμε αυτά, γιατί λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ της Δευτέρας διαπιστώσαμε σε ιστοσελίδα με την οποία συνεργάζεται να υπογράφει ρεπορτάζ στο οποίο υπάρχει η συγκεκριμένη φωτογραφία από την άφιξη της ελληνικής αποστολής, με λογότυπο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, χωρίς την ίδια ώρα να υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην ιστοσελίδα της ΕΟΠΕ. Ίσως πρόκειται για φάουλ, ίσως απλά από την ΕΟΠΕ να μην έκριναν σκόπιμο να δημοσιεύσουν κάτι, δεδομένου ότι το κείμενο του συγκεκριμένου ρεπορτάζ δεν είχε να προσθέσει τίποτα περισσότερο από όσα έχουν αναφερθεί στο πρωινό δελτίο Τύπου και έχει ήδη αναφέρει το ThrakiSportS από το μεσημέρι.

Περιμέναμε όμως το πρωί της Τρίτης την προαναγγελία τουλάχιστον 300 λέξεων που οφείλει να σταλεί καθώς και αντίστοιχης έκτασης ρεπορτάζ μετά τον αγώνα, ως το μίνιμουμ που οφείλει να κάνει βάσει του σχετικού κανονισμού που υπάρχει, ώστε να τα δημοσιεύσουμε μέσω της ΕΟΠΕ και στο ThrakiSportS. Περιμένουμε επίσης, ως ThrakiSportS, να υπάρχει ενημέρωση και προς εμάς για τους τρεις Εβρίτες που συμμετέχουν στην αποστολή, καθώς καθημερινά οι συντάκτες μας θα επικοινωνούν με την “δημοσιογράφο” που έχει επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο έργο.

Φυσικά περιμένουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα “φάουλ”, όπως αυτά της δημοσιεύσης τάχα μου “αποκλειστικών” φωτογραφιών ή ακόμα περισσότερο “αποκλειστικών” δηλώσεων. Και εννοείται ότι περιμένουμε πως επί τούτου να υπάρξει πρόληψη και από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΠΕ, εφόσον δεν υπήρξε πριν, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ουσιαστικά σε δημοσιογραφική αποστολή της Ομοσπονδίας “μη δημοσιογράφος”.

Εμείς ως ThrakiSportS έχουμε αποδείξει ότι είμαστε κοντά σε ΟΛΕΣ τις ομάδες της Θράκης και ΟΛΟΥΣ τους Θρακιώτες αθλητές, ΟΠΟΥ και αν αγωνίζονται. Το αποδείξαμε τόσους μήνες τώρα, και ιδιαίτερα το τελευταίο δεκαήμερο. Ήμασταν στο Μπέφαστ για το ευρωπαϊκό παιχνίδι της Skoda Ξάνθη, ήμασταν στο ΟΑΚΑ για τους αθλητές της Ολυμπιάδας Κομοτηνής που αγωνίστηκαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, ήμασταν στο Allou Fun Park για τους εβρίτες που κατέκτησαν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπιτς Βόλεϊ. Θα είμαστε μεθαύριο στα Πηγάδια αλλά και μετά στο Βέλγιο για τα νέα παιχνίδια της Ξάνθης, στα φιλικά του Πανθρακικού, στους αγώνες του Εθνικού, ακόμα και στην Μόσχα για την προσπάθεια του Μπανιώτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Και φυσικά, αυτονόητα είμαστε κοντά στην προσπάθεια των τριών Εβριτών στο Βαλκανικών Πρωτάθλημα Βόλεϊ και με τα μέσα που διαθέτουμε, θα επιδιώξουμε να έχουμε πλήρες ρεπορτάζ από την παρουσία τους στην Σερβία. Και στην προσπάθεια αυτή, αυτονόητα φανταζόμαστε ότι θα έχουμε αρωγό και την “δημοσιογράφο” που ακολούθησε την ελληνική αποστολή και ανέλαβε την ευθύνη να ενημερώνει εμάς και όλους τους έλληνες δημοσιογράφους…