Αφιέρωμα: Όλα όσα δεν ξέρετε για τον ήρωα της Ξάνθης στο Μπέλφαστ Μαρσελίνιο: το σέρφινγκ, τα τατουάζ, ο… διάδοχος και η Εθνική Ελλάδος!

Επιμέλεια αφιερώματος: Μελίνα Ντισλιάν

–  Το όνομά του γράφτηκε με χρυσά γράμματα στο διπλό της Ξάνθης κόντρα στη Λίνφιλντ, αφού με τα δύο δικά του τέρματα οι η Skoda πήρε την πρώτη ευρωπαϊκή της νίκη και έγινε η πρώτη ομάδα της Θράκης στην ιστορία που προκρίνεται σε επόμενη φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

 

Ο λόγος για τον Μαρσελίνιο Λέϊτε, τον χρυσό σκόρερ της Ξάνθης, που το βράδυ της Πέμπτης έβγαλε από μέσα του όλο το βραζιλιάνικο ταλέντο που διαθέτει και πήρε στις πλάτες του την ομάδα. Το ThrakiSportS παρουσιάζει τη ζωή του 26χρονου παίκτη, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, κάνοντας μία αναδρομή από τα παιδικά του χρόνια στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, στο σήμερα και στη Ξάνθη. Ο γάμος του με τη Χουλιάνα, οι γονείς του, τα μαθήματα ελληνικών, το σέρφινγκ, ο Ρομάριο, ο δανεισμός στην Καλαμάτα και τα τατουάζ, είναι μόνο η αρχή.

Η ηρεμία ενός απαιτητικού ανθρώπου

Αν αναζητήσει κανείς το στοιχείο που χαρακτηρίζει τον Μαρσελίνιο στο παιχνίδι του, τότε αυτό θα είναι τα εντυπωσιακά τέρματα που πετυχαίνει. Άλλοτε με ξαφνικά σουτ, άλλοτε με πλασέ και άλλοτε πάλι με περίτεχνα τακουνάκια, ο Βραζιλιάνος επιθετικός κάνει τους πάντες να υποκλίνονται μπροστά του: «Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω. Μπαίνω στο παιχνίδι και το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι να σκοράρω. Ποτέ δεν σκέφτομαι πως θα το κάνω αυτό. Ίσως να φταίει το ότι δεν πηγαίνω ποτέ  με νεύρα πάνω στη μπάλα. Είμαι πάντα ήρεμος και έχω τον έλεγχο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Όσο πιο ήρεμος και ευγενικός είσαι με τη μπάλα, τόσο αυτή θα σου κάνει το χατίρι και θα καταλήξει στα δίχτυα με τρόπο…  εντυπωσιακό. Μου αρέσει η ηρεμία» δήλωσε παλαιότερα ο 26χρονος επιθετικός, αφήνοντας πολλούς με το στόμα ανοιχτό.

Ο ίδιος είναι χαρακτήρας ήρεμος και άνθρωπος χαμηλών τόνων. Δε θα δώσει ποτέ δικαίωμα να ασχοληθεί κάποιος μαζί του, ενώ όσοι τον ξέρουν μιλούν για έναν άνθρωπο που έχει πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό του. Δεν του αρέσει η μετριότητα, κυνηγάει πάντα του καλύτερο και έχει τεράστια υπομονή. Κοινωνικός και με χιούμορ, δικαιολογημένα κέρδισε τους πάντες στην ακριτική πόλη. 

Η οικογένειά του, το tattoo και ο…. Ζιντάν

Ωστόσο το ποδόσφαιρο δεν είναι η μοναδική του αγάπη, αφού η μεγαλύτερή του αδυναμία, είναι η οικογένειά του. Ο μπαμπάς Ρικάρντο, η μαμά Ελιζαμπέτα και τα δύο αδέρφια του, Πάολο και Τιάγκο, είναι όπως παραδέχεται όλη του η ζωή. Το τατουάζ που κοσμεί το δεξί του χέρι, είναι η καλύτερη απόδειξη της λατρείας που τρέφει προς τη μητέρα του, με το «gracias madre» να μην αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Άλλωστε ήταν η πρώτη που τον στήριξε προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να ακολουθήσει τα βήματα του ινδάλματός του, του Ρομάριο.

Ωστόσο εκτός από τα πρόσωπα αυτά, υπάρχει ένας ακόμα κύριος που μπορεί να τρελάνει τον Μαρσελίνιο. Ο λόγος για τον… Ζιντάν. Το γαλλικό μπουλντόγκ που βρίσκεται στη Βραζιλία και περιμένει κάθε καλοκαίρι να δει από κοντά το αφεντικό του.

Το όνειρο του μπαμπά, η θυσία του αποχωρισμού και ο γάμος με τη Χουλιάνα

Κάθε γονιός θέλει πάντα το καλύτερο για το παιδί του. Έτσι και ο Ρικάρντο Λέιτε. Η στιγμή που ο 20χρονος τότε γιος του θα έφευγε για την Ελλάδα, ήταν σίγουρα μία από τις δυσκολότερες της ζωής του, αφού τόσο αυτός όσο και η μαμά Ελιζαμπέτα, ήξεραν πως έπρεπε να τον αφήσουν να φύγει, προκειμένου να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του. «Ήταν σίγουρα πολύ δύσκολη στιγμή, αφού ήμασταν συνέχεια δίπλα του. Είναι σκληρό για έναν γονιό να αποχωρίζεται το παιδί του, αλλά καταλαβαίνω ότι έτσι έπρεπε να γίνει. Έπρεπε να φύγει, να ανοίξει τα φτερά του και να πραγματοποιήσει τους στόχους του. Το όνειρό μου είναι να τον δω να αγωνίζεται στην Ευρώπη και να γράφει τη δική του ιστορία» ήταν οι δηλώσεις του Ρικάρντο Περέιρα, λέγοντας στη συνέχεια πως: «Είναι ένα πολύ καλό παιδί, που δουλεύει σκληρά. Είναι η δική μου παιχτάρα!».

Ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό του δεν στάθηκε μόνο η οικογένειά του, αλλά και η σύζυγός του Χουλιάνα. Η μελαχρινή Βραζιλιάνα, έκλεψε την καρδιά του 26χρονου παίκτη και τον Ιούνιο του 2012 σφράγισαν την αγάπη τους, ανταλλάσσοντας όρκους αιώνιας πίστης στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο. Μάλιστα από εκείνη τη στιγμή και μετά, η Χουλιάνα μετακόμισε μόνιμα στη χώρα μας, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο πως θα στηρίζει τον αγαπημένο της, ακόμα και αν βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της. Μάλιστα σε λίγο καιρό θα φέρει στον κόσμο και το πρώτο τους παιδάκι, βάζοντας έτσι το κερασάκι στην τούρτα.

Μαγειρική, σέρφινγκ και μαθήματα ελληνικών

Σε αντίθεση με άλλους ποδοσφαιριστές, που αποφάσισαν να απαρνηθούν τα γράμματα και τα βιβλία για τη μπάλα, ο Μαρσελίνιο μπόρεσε και τα συνδύασε και τα δύο. Μαθητής άριστος, πάντα τυπικός και διαβασμένος στην τάξη, οι συμμαθητές του τον αποκαλούσαν…  φυτό, με τα μαθήματα ιστορίας να αποτελούν τη μεγάλη του αδυναμία. Πλέον σαν ποδοσφαιριστής δείχνει και πάλι τις μαθητικές του ικανότητες, αφού όχι μόνο ήταν ο καλύτερος μαθητής στα μαθήματα ελληνικών που είχε ξεκινήσει, αλλά μέσα σε λίγα χρόνια έμαθε τη γλώσσα μας καλύτερα και από Έλληνα!

Η σχέση που έχει με το διάβασμα είναι σχεδόν ερωτική, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη μαγειρική, αφού όπως λέει είναι σεφ σε ότι έχει να κάνει με κρέας και ζυμαρικά. Τέλος, εκτός από τις παικτικές και μαγειρικές του ικανότητες, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και τις αντίστοιχες που έχει στο σέρφινγκ. Μάλιστα η μητέρα του ήταν αυτή που έτρεχε μαζί τους στις χαώδεις παραλίες του Ρίο, προκειμένου ο Μαρσελίνιο να επιδοθεί στο αγαπημένο του σπορ, αφού δεν ήθελε να του χαλάσει χατίρι.

Η δύσκολη αρχή, η γαϊδουρινή υπομονή και το… σχολείο της Καλαμάτας

Ερχόμενος στη Ξάνθη πριν από σχεδόν έξι χρόνια, αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες. Έχοντας προηγηθεί έξι μήνες χωρίς παιχνίδια, δυσκολεύτηκε πολύ προκειμένου να βρει τη χαμένη του φόρμα. Ωστόσο με καθημερινή και σκληρή προπόνηση κατάφερε να βρει τον καλό του εαυτό. Ο ίδιος αποκαλεί σχολείο τη σεζόν που πέρασε ως δανεικός στην Καλαμάτα (2008-2009), λέγοντας πως: «Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα. Ήμουν έξι μήνες χωρίς παιχνίδια και πρώτη φορά μακριά από τους δικούς μου. Έσκυψα το κεφάλι, έκανα υπομονή και δούλευα πολύ. Στην Καλαμάτα έμαθα πολλά. Ήταν σαν σχολείο για μένα η θητεία μου εκεί. Όταν δουλεύεις πολύ και έχεις υπομονή, ο Θεός το βλέπει και στο τέλος παίρνεις αυτό που σου αξίζει. Πίστευα στον εαυτό μου και πλέον νιώθω καλά. Αν δεν πιστέψεις εσύ ο ίδιος σε σένα, ποιος θα σε πιστέψει;».

Το όνειρο της Εθνικής Ελλάδος

Φέτος ετοιμάζεται να διανύσει την έκτη χρονιά του στη χώρα μας, με τον ίδιο να αποκαλεί την Ελλάδα δεύτερο σπίτι του. Παίκτης που βάζει ψηλά τον πήχη, δεν μπορεί παρά να έχει μεγάλους στόχους και όνειρα για το μέλλον. Ένα από τα όνειρα που κάνει ο Μαρσελίνιο, είναι αυτό της συμμετοχής του στην Εθνική και μάλιστα στην Εθνική Ελλάδος! «Νιώθω σαν να έχω βρει ένα δεύτερο σπίτι. Να φανταστείς όταν πηγαίνω στη Βραζιλία θέλω πως και πώς να γυρίσω πίσω. Περνάω πάρα πολύ καλά και ο τρόπος ζωής με έχει ενθουσιάσει. Μεταξύ σοβαρού και αστείου ο πατέρας μου, μου είχε πει μία μέρα ‘αφού είσαι τόσα χρόνια εκεί και περνάς καλά, γιατί δεν κάνεις τα χαρτιά σου για να γίνεις Έλληνας;’ Ήδη ψάχνω να δω ποιες διαδικασίες απαιτούνται για να αποκτήσω την ελληνική υπηκοότητα. Έτσι ανοίγεται και ένας ακόμα δρόμος που θέλω. Αυτός της Εθνικής».

 

ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ
Αγαπάει… την οικογένειά του
Μισεί… το ψέμα
Στεναχωριέται… όταν μένει μόνος
Σέβεται… τους ανθρώπους
Καλύτερη συμβουλή… ποτέ μη λες ποτέ
Πιστεύει… πολύ στο Θεό
Ντύσιμο… απλό και αθλητικό
Αμάξι… BMW X5
Διακοπές… Βραζιλία
Μουσική… ξένη
Προπονητής… Ζοσέ Μουρίνιο
Ίνδαλμα…. Ρομάριο και Ντενίλσον