Αναστολή εργασιών στην Θράκη ανακοίνωσε η Eldorado Gold

Ο Paul Wright επικεφαλής της Eldorado Gold προχώρησε στις 16/7 σε ανακοίνωση μείωσης του προϋπολογισμού της εταιρίας και αναστολής εργασιών σε τέσσερα projects (σε Τουρκία, Ελλάδα και Ρουμανία) εξαιτίας της πτώσης της τιμής του χρυσού.

Η ανακοίνωση αφορά και την επένδυση στο Πέραμα του Έβρου, όπου η ημερομηνία έναρξης παραγωγής μετατέθηκε στο 2016, όπως και στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Η Eldorado Gold μείωσε ήδη σημαντικά τον προϋπολογισμό ερευνών του 2013 κατά 48% (από 98,5 εκ. δολλάρια σε 51 εκ. δολλάρια) και δήλωσε ότι και το 2014 θα κινηθεί στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα. Σημαντική είναι η μείωση και στον συνολικό προϋπολογισμό από 670 σε 430 εκ. δολλάρια.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή θετικά από τις χρηματαγορές που οδήγησαν σε αύξηση της τιμής της μετοχής που έχει πέσει σημαντικά τον τελευταίο χρόνο. Διαφορετική ερμηνεία έδωσε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης που πιστεύει ότι “η απόφαση της εταιρίας ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που δέχθηκε από τις αντιδράσεις του κόσμου” αλλά παράλληλα “δεν επιτρέπει εφησυχασμό”. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίζει την απόφαση ως “μια μικρή νίκη με πολύ μεγάλη σημασία” πιστεύοντας ότι “η βασική αιτία για την υποχώρηση και αναδίπλωση των χρυσοθήρων είναι ο ανυποχώρητος, αποφασιστικός και δίκαιος αγώνας για δώδεκα και πλέον χρόνια των πολιτών και των φορέων που αντιτίθενται σ’ αυτές τις καταστροφικές πολιτικές”.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι θα γίνει με τους εργαζόμενους της θυγατρικής “Χρυσωρυχεία Θράκης” και αν θα έχουν την ίδια τύχη με τους εργαζόμενους της “Μεταλευτικής Θράκης” που αποχώρησε πριν από λίγους μήνες από τις Σάπες, σηματοδοτώντας τις εξελίξεις.

Πηγή:  http://thrakinews.gr