Το προφίλ των επόμενων αντιπάλων της Ξάνθης στο Europa

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Δημήτρης Αρβανιτίδης

–  Με το νικητή του αγώνα της ισλανδικής Ρέϊκιαβικ με την βελγική Σταντάρ Λιέγης κληρώθηκε η Ξάνθη για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League. Και μπορεί να είναι νωρίς να προτρέχουμε, δεν βλάπτει όμως να ρίξουμε μια ματιά στο ποιόν της επόμενης αντιπάλου της Θρακιώτικης ομάδας, αν καταφέρει να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν δεδομένα η Σταντάρ Λιέγης θα είναι εκείνη που θα προκριθεί.  Βλέπετε, μπορεί οι Ισλανδοί της Ρέικιαβικ να ήταν αυτοί που σκόραραν πρώτοι στο παιχνίδι της Πέμπτης με τους Βέλγους, ωστόσο οι τελευταίοι αντέδρασαν γρήγορα και πέτυχαν τρία γκολ κάνοντας αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στον τρίτο προκριματικό γύρο, δεδομένου ότι το πρώτο παιχνίδι έγινε στην Ισλανδία και ο επαναληπτικός στην έδρα τους στο Βέλγιο μοιάζει πλέον με τυπική διαδικασία (πρέπει να δεχτούν τρία τέρματα μίνιμουμ μέσα στην έδρα τους χωρίς να πετύχουν κανένα για να αποκλειστούν).

Αν η τύχη τα φέρει έτσι ώστε να προκριθεί η Ξάνθη, τότε αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που θα παίξει μαζί της. Η Σταντάρ Λιέγης έχει παίξει με ΑΕΚ («32» του Κυπέλλου UEFA το 1977/78), Ολυμπιακό (όμιλοι του Τσάμπιονς Λιγκ το 2009/10) και Παναθηναϊκό («16» του Γιουρόπα Λιγκ το 2009/10) και μετρά τέσσερις νίκες, μία ήττα και μία ισοπαλία.  Δεν θυμίζει όμως σε τίποτα την ομάδα που είδαμε τότε. Έχει κατεβάσει τον μέσο όρο ηλικίας σε χαμηλά επίπεδα , με τον πιο μεγάλο ηλικιακά παίκτη στην ομάδα να φτάνει 31 χρονών.

Προπονητής της Σταντάρ Λιέγης είναι ο Ισραηλινός Γκάι Λουζόν, μόλις 37 ετών, ο οποίος έχει εργαστεί κυρίως σε ομάδες της πατρίδας του αλλά και στο κλιμάκιο της Εθνικής Ισραήλ U21. Απο εκεί και πέρα κοιτώντας το ρόστερ της Σταντάρ Λιέγης μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τους Έιτζι Καβασίμα (τερματοφύλακας), Αντόνιο Περέιρα Ντος Σάντος Κανού (αμυντικός), Σιμάν Λορέντ (αμυντικός), Γουίλιαμ Βανκιέρ (μέσος), Πολ Μποκού (αριστερός μέσος) και Μίσι Μπατουάσι (επιθετικός).

Ούτε όμως και η Ρέικιαβικ είναι άγνωστη στους Έλληνες. Δεν έχει κάνει πολλά πράγματα στην Ευρώπη πέρα από προκριματικούς γύρους που έχει συμμετάσχει σε αντίθεση με την Σταντάρ, η οποία έχει να επιδείξει σημαντικές πορείες εκτός των βελγικών συνόρων, αλλά έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε ελληνικές ομάδες στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι Ισλανδοί έχουν αντιμετωπίσει  τέσσερις ελληνικές ομάδες, καταφέρνοντας να αποκλείσουν τη Λάρισα το 2009/10 στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Το 1968/69, το 1991/92 και το 1997/98 είχαν αποκλειστεί από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΟΦΗ στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων και Κυπέλλου Πρωταθλητριών αντίστοιχα στις δύο πρώτες περιπτώσεις και στα προκριματικά του Κυπέλλου UEFA στην τρίτη περίπτωση.