Φαντασμαγορική έναρξη στο Παγκόσμιο Υγρού Στίβου, που θα έχει και θρακιώτικη συμμετοχή!

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Εικόνες γεμάτες θέαμα προσέφεραν οι διοργανωτές Ισπανοί κατά την τελετή έναρξης του 15ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου. Η Βαρκελώνη φωτίστηκε, φόρεσε τα καλά της και υποδέχθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια την μεγάλη διοργάνωση, στην οποία θα υπάρχει για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια και θρακιώτικη εκπροσώπηση.

Ο λόγος για τον ξανθιώτη κολυμβητή Χρήστο Κατραντζή, που εξασφάλισε το όριο για την συμμετοχή του, είναι ένα από τα 50 συνολικά μέλη της ελληνικής αποστολής και θα είναι ο πρώτος που θα ριχτεί στην μάχη της πισίνας, αλλά από την άλλη εβδομάδα. Προηγούνται μέχρι τότε άλλα αθλήματα, όπως η ανοιχτή θάλασσα, οι καταδύσεις, η συγχρονισμένη κολύμβηση και φυσικά το πόλο.

Η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας θα μετάσχει στο 15ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα με συνολικά 50 αθλητές και αθλήτριες, στα αθλήματα της Κολύμβησης, Υδατοσφαίρισης, Καταδύσεων, Συγχρονισμένης και Ανοιχτής Θάλασσας. Στην ιστορία των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων έχουμε κατακτήσει ως χώρα συνολικά επτά μετάλλια σε επίπεδο Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανδρών – Γυναικών και όλα την τελευταία δεκαετία. Η αρχή έγινε με το χρυσό μετάλλιο του Άρη Γρηγοριάδη στα 50μ ύπτιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μόντρεαλ το 2005, όταν και η Εθνική Πόλο Ανδρών κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ το τέλος με τα χρυσά του Σπύρου Γιαννιώτη στα 10 χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας και της Εθνικής Υδατοσφαίρισης Γυναικών πριν δύο χρόνια στο Παγκόσμιο της Σαγκάης, όπου κατακτήσαμε άλλα δύο μετάλλια!

Αναφορικά με το αγωνιστικό πρόγραμμα της πρεμιέρας του Σαββάτου, μετά την απόφαση του Γιαννιώτη να μην συμμετάσχει στα 5χλμ όπου είχε πάρει το αργυρό μετάλλιο στη Σαγκάη, το ενδιαφέρον στη Moll de la Fusta στο λιμάνι της Βαρκελώνης στρέφεται στην προσπάθεια της Μαριάννας Λυμπερτά και της Κέλυς Αραούζου στα 5χλμ. (20/7, 11.00). Η Λυμπερτά είχε ανέβει στο βάθρο στη Σαγκάη στα 10χλμ. με την Αραούζου να έχει ένα μικρό πλεονέκτημα, αφού γνωρίζει το θαλάσσιο στίβο μετά τη συμμετοχή της στο test event.

Την αυλαία για τα ελληνικά χρώματα θα ανοίξει η Δέσποινα Σολωμού στο σόλο της συγχρονισμένης κολύμβησης. Στον προκριματικό διεκδικεί ακόμη μια συμμετοχή σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης. Ο τελικός διεξάγεται το βράδυ (20.00). Η Σολωμού ήταν έβδομη στη Σαγκάη το 2011, ενώ θα αγωνιστεί και στον προκριματικό του ομαδικού (15.00). Μαζί της βρίσκεται η παρτενέρ της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Ευαγγελία Πλατανιώτη και οι Μαρία Αλιγκούζη-Κομινέα, Κωνσταντίνα Μπαχτσεβανίδου, Ευαγγελία Γιαλίδη, Ευαγγελία Κουτίδη, Ευαγγελία Παπάζογλου, Σοφία Τσιπουρίδη που κάνουν ντεμπούτο σε μεγάλη διοργάνωση.

Η κολύμβηση ξεκινά στις 28 Ιουλίου και πρώτος στην πισίνα θα πέσει ο “δικός μας” Χρήστος Κατραντζής, που τυπικά έχει δηλωθεί σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε δύο αγωνίσμαστα, στα 50μ και στα 100μ πεταλούδα – αλλά όπως έχει δηλώσει θα αγωνιστεί μόνο στο πρώτο που πήρε και την πρόκριση. Ο Χρήστος Κατρατζής αναμένεται να αναχωρήσει για την Βαρκελώνη τις επόμενες μέρες, ξεχωριστά από τα υπόλοιπα μέλη της κολυμβητικής αποστολής. Ήδη πάντως τα περισσότερα μέλη από τα άλλα σπορ βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, όπου θα χτυπά η καρδιά του παγκόσμιου αθλητισμού για τις επόμενες δύο εβδομάδες…

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας
Σάββατο 20 Ιουλίου (σε ώρες Ελλάδας)
 
ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
11.00 3μ Συγχρονισμένων καταδύσεων Γυναικών Προκριματικός
15:00 Τραμπολίνο 1μ Ανδρών Προκριματικός
18:30 3μ Συγχρονισμένων καταδύσεων Γυναικών ΤΕΛΙΚΟΣ
 
ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
10.00 Σόλο Τεχνικό Προκριματικός
15:00 Ομαδικό Τεχνικό Προκριματικός
20:00 Σόλο Τεχνικό ΤΕΛΙΚΟΣ
 
ΑΝΟΙΚΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
11.00 5 χλμ Γυναικών ΤΕΛΙΚΟΣ
14:00 5χλμ Ανδρών ΤΕΛΙΚΟΣ