Όλο το ρεπορτάζ για το μπάχαλο στην UEFA με το Ξάνθη-Λίνφιλντ

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Ελλάς το μεγαλείο σου… Ολο το πρωινό (και) στην UEFA έψαχναν να βρουν τι ακριβώς συμβαίνει με το ματς της Ξάνθης με τη Λίνφιλντ, αφού για το αγωνιστικό τμήμα της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας δεν είχε αποφασισθεί ούτε ματαίωση, ούτε αναβολή, ούτε τίποτα απ’ όσα κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα και δεν είχε δοθεί καμία εντολή για τροποποίηση του προγράμματος του δεύτερου προκριματικού της διοργάνωσης!

Αυτό αναφέρει με εκτένές ρεπορτάζ του ο Ανδρέας Δημάτος, διευθυντής της εφημερίδας Goal με άκρες στην Ευρωπαϊκή Ομοσσπονδία, το πλήρες κείμενο του οποίου στο SentraGoal και σας παραθέτουμε γιατί είναι άκρως ενδιαφέρον και… αποκαλυπτικό:

Ολα βεβαίως ξεκίνησαν από το ότι στο σάιτ της UEFA στη διάρκεια της χθεσινής μέρας είχε αφαιρεθεί το ματς Ξάνθης-Λίνφιλντ, κάτι τελικά που αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμία σημασία αφού για παράδειγμα ο επαναληπτικός στην Ιρλανδία υπήρχε κανονικά στις ρεβάνς του δεύτερου προκριματικού.

Η UEFA στην ουσία ασχολήθηκε με το θέμα όταν το διερεύνησε η Ξάνθη μέσω του Αρη Πιαλόγλου, ο οποίος ήταν θορυβημένος διαβάζοντας προφανώς σε ελληνικά σάιτ ότι ενόψει της απόφασης του CAS η κίνηση της UEFA να αφαιρέσει το ματς από το πρόγραμμα των αγώνων της Πέμπτης (18/7) αποτελούσε πρόκριμα για δικαίωση του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο κ. Πιαλόγλου μάλιστα ισχυρίστηκε ότι υπήρχε και σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της UEFA, κάτι που προφανώς θα διάβασε κάπου στον ελληνικό Τύπο, αν και τέτοια επίσημη ανάρτηση ή ανακοίνωση από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ουδέποτε υπήρξε.

Την ίδια ώρα ούτε οι επίσημοι της συνάντησης (παρατηρητές), ούτε οι διαιτητές του ματς, ούτε η ομάδα της Λίνφιλντ δεν είχαν καμία ειδοποίηση από την UEFA για την οποία το ματς της Ξάνθης με την ιρλανδική ομάδα θα διεξαχθεί κανονικά την Πέμπτη (18/7) στα Πηγάδια!

Το εκπληκτικό είναι ότι για την UEFA δεν τίθεται θέμα μη διεξαγωγής του ματς, ό,τι και να συμβεί στο CAS, γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό η Ξάνθη από τη στιγμή που έχει εγγραφεί επίσημα για την ευρωπαϊκή της συμμετοχή στο Europa League, έχει συμμετάσχει στην κλήρωση του δεύτερου προκριματικού και δεν έχει εκείνη την παραμικρή ευθύνη για κάτι το διαφορετικό (να έχει στο μεταξύ προκύψει πειθαρχική της δίωξη από την ΕΠΟ από την UEFA), δεν γίνεται να… βγει από τη διοργάνωση. Θα συμμετάσχει κανονικά, ό,τι και να συμβεί με τον ΠΑΣ!

Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα το μεσημέρι το ματς της Ξάνθης με τη Λίνφιλντ επανήλθε κανονικά στο πρόγραμμα της UEFA στο επίσημο σάιτ της!

Τι θα γίνει τώρα αν οι Γιαννιώτες δικαιωθούν στο CAS και εκδοθεί απόφαση σύμφωνα με την οποία κακώς δεν πήραν αδειοδότηση για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Σε αυτή την ακραία περίπτωση (με αρνητική εισήγηση και του Ελληνα εισηγητή αλλά και της επιτροπής της UEFA είναι δύσκολο να αλλάξει κάτι) ο ΠΑΣ θα συμμετάσχει ως έκτη ελληνική ομάδα στην Ευρώπη με κάποια φόρμουλα που θα αποφασισθεί από την επιτροπή διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA, όπως είχε συμβεί με τη Σιόν που δεν είχε πάρει τη θέση άλλης ελβετικής ομάδας!

Εννοείται πως όλο αυτό το μπάχαλο δεν αποτελεί μόνο ελληνική ευθύνη (αν και κάθε καλοκαίρι έχουμε βρει τον τρόπο να απασχολούμε τις επιτροπές της UEFA), αφού και στη Νιόν είναι προετοιμασμένοι για τέτοιες ανακατωσούρες με τον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας στις αδειοδοτήσεις να το έχει αναγκαστικά το CAS λόγω του κανονισμού της ΔΟΕ που υποχρεώνει όλες τις συνομοσπονδίες-μέλη να αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ανώτατου αθλητικού δικαστηρίου σε τελικό βαθμό.

Αυτό το καλοκαίρι άλλωστε στην UEFA την τιμητική τους είχαν περισσότερο οι βουλγαρικές ομάδες λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων και της ΤΣΣΚΑ Σόφιας, αλλά και της Λέφσκι.

Αυτό που πλέον καθίσταται επιτακτική ανάγκη για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η θέση που είχε προταθεί, αλλά ουδέποτε ακολουθήθηκε, να ολοκληρώνεται η διαδικασία της αδειοδότησης των ομάδων μας πριν από τα πλέι οφ της Λίγκας. Τουλάχιστον έτσι θα προλαβαίναμε αρκετά από τα προβλήματα που υπήρξαν πέρυσι με την ΑΕΚ (συμμετείχε ενώ ήταν δεδομένο πώς δεν θα έπαιρνε άδεια) και εφέτος με ΠΑΣ και στη συνέχεια με Παναθηναϊκό…