Οι αντιγραφείς (που δεν κάνουν ρεπορτάζ) και οι… γκάφες τους

Το ότι το ThrakiSportS αποτελεί βασική πηγή ενημέρωσης για όλα τα αθλητικά δρώμενα της περιοχής μας, είναι πλέον γνωστό. Δεν υπάρχει φίλαθλος της Θράκης που να μην δει αυτό το site για να ενημερωθεί. Για αυτό και έχει υπερδιπλάσια επισκεψιμότητα από οποιοδήποτε άλλο αθλητικό της περιοχής. Για αυτό και βρίσκεται στην κορυφή.

Το ότι το ThrakiSportS προσπαθεί να παράγει πρωτογενές ρεπορτάζ, είναι επίσης γνωστό. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που δεν αποτελούμε πηγή ενημέρωσης μόνο για τους φιλάθλους, αλλά και για τα ΜΜΕ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που συχνά αναπαράγουν άρθρα μας και πολλές φορές έχουν γράψει εγκωμιαστικά σχόλια για εμάς – και τους ευχαριστούμε για αυτό.

Το ότι το ThrakiSportS επιδιώκει συνεργασία με όλους τους τοπικούς αθλητικούς παράγοντες (παίκτες, προπονητές, λοιπούς αθλητές, διοικήσεις ομάδων) είναι επίσης γνωστό. Όπως και η καλή σχέση που θέλει να έχει με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το αθλητικό ρεπορτάζ, ακόμα και όσους δεν ανήκουν στην μεγάλη αυτή οικογένειά του. Δεν είναι λίγες οι φορές που θέματα που είχαν τοπικές εφημερίδες ή αθλητικά sites, αναπαραχθήκαν από εμάς, πάντα βέβαια με αναφορά στην πηγή. Και το αντίστροφο βέβαια.

Ωστόσο πάντα υπάρχουν και αυτοί που δηλώνουν ότι έχουν “το πιο ενημερωμένο αθλητικό portal στην Θράκη” χωρίς να το έχουν. Είναι αυτοί που μας διαβάζουν, μας αντιγράφουν, προσπαθούν μάταια και ασθμαίνοντας να μας ακολουθήσουν και φροντίζουν να μην αναφέρουν ποτέ – μα ποτέ – την πηγή της πληροφόρησής τους, ειδικά όταν αυτή η πηγή είμαστε εμείς. Και το ενδιαφέρον είναι ότι κάνουν λάθη, τραγικά λάθη, στην προσπάθειά τους αυτή, ακόμα και όταν κάποια άρθρα αφορούν την Αλεξανδρούπολη, περιοχή που έχουν την έδρα τους, αν και δηλώνουν πανθρακικής εμβέλειας, 

Πριν δύο εβδομάδες βάφτισαν… Ανέστη σε δημοσίευμα που ανέδειξαν ως πρώτο θέμα τον… Κώστα Δαλακούρα, παρτενέρ του Ραφαήλ Κουμεντάκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beach Bolleyleague. Το έκαναν αυτό, γιατί προφανώς δεν έκαναν ρεπορτάζ. Γιατί κάπου, κάτι διάβασαν και δεν διασταύρωσαν. Απέσυραν διακριτικά την είδηση όταν διαπίστωσαν το μέγεθος της μεγαλοπρεπούς γκάφας τους από το δημοσίευμα του ThrakiSportS. Δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη από τους αναγνώστες.

Τώρα, έσπευσαν να κάνουν έναν απολογισμό των αγώνων της Εθνικής Μπιτς Χαντμπολ της αλεξανδρουπολίτισσας Μάγδας Κεπεσίδου στην Δανία. Στο δημοσίευμα που αναρτήθηκε μεσημέρι Σαββάτου, αναφέρονται σε τρεις ήττες και μια νίκη και αναλυτικά υπάρχει αναφορά στα παιχνίδια της Τρίτης και της Τετάρτης. Μόνο που από τότε η Εθνική έχει παίξει άλλα τέσσερα παιχνίδια (!!!), έχει πετύχει και άλλες νίκες (πχ επί της Τουρκίας την Πέμπτη και επί της Πολωνίας την Παρασκευή). Αλλά δεν έγραψαν τίποτα για αυτές, ίσως γιατί και εμείς πράγματι στο ThrakiSportS δημιουργήσαμε ένα χάσμα στην ενημέρωση του κόσμου, μη αναφέροντας την αγωνιστική δραστηριότητα της Πέμπτης αλλά μόνο της Παρασκευής (και απολογούμαστε για αυτό). Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ο απολογισμός που δημοσιεύουν στην υποτίθεται “φρέσκη” είδηση του site με την υποτιθέμενη “πληρέστερη αθλητική ενημέρωση” είναι λάθος. Και το επισημαίνουμε φιλικά, για να διορθωθεί όσο πιο άμεσα γίνεται.

Κανείς δεν διεκδικεί το αλάθητο, πλέον ούτε καν ο ίδιος ο… Πάπας. Όλοι μπορεί να κάνουμε λάθος. Και εμείς ως ThrakiSportS έχουμε κάνει ενδεχομένως πολλά. Αλλά προσπαθούμε τουλάχιστον να τηρούμε τις βασικές αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και όταν διαπιστώνουμε ότι έχουμε κάνει κάπου λάθος, σε κάποιο δημοσίευμά μας, σπεύδουμε αμέσως και διόρθωση να κάνουμε και συγνώμη να ζητήσουμε. Γιατί το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι ακριβώς αυτό: καί να κάνει το λάθος καί να μην έχει το θάρρος να ζητήσει μετά συγνώμη…