Ερωτηματικά από τους θανάτους αθλητών από καλπάζουσα λευχαιμία

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Την άμεση παρέμβαση της αθλητικής ηγεσίας και της δικαιοσύνης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν «οι κατά συρροή απώλειες αθλητών από οξεία λευχαιμία» συνιστούν συμπτωματικό γεγονός ή σχετίζονται με την ιατροφαρμακευτική αγωγή που πιθανώς ελάμβαναν οι αθλητές, ζητεί σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μετά τον Ανδρέα Κιλιγκαρίδη “χάθηκε” από την ίδια αιτία και ο κωπηλάτης Στρατής Αλεξίδης. Οι κατά συρροή απώλειες αθλητών από οξεία λευχαιμία, μετά και από αυτόν της κύπριας αθλήτριας του στίβου, εγείρουν εύλογα ερωτηματικά», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Η αθλητική ηγεσία και η δικαιοσύνη οφείλουν να παρέμβουν άμεσα, ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για συμπτωματικά γεγονότα ή υπάρχουν πλευρές που σχετίζονται με την πολύχρονη προπονητική διαδικασία και την ιατροφαρμακευτική αγωγή που πιθανά ελάμβαναν οι αθλητές.

Σε κάθε περίπτωση, η αθλητική ηγεσία και οι αθλητικές ομοσπονδίες οφείλουν να λαμβάνουν τα μέτρα τους για την προστασία των αθλητών, με τακτικούς προληπτικούς ελέγχους υγείας αλλά και πιστή εφαρμογή των κανονισμών αντιντόπινγκ. Είχαν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις;

Όμως όλοι γνωρίζουν, ότι εξ αιτίας των περικοπών και στον αθλητισμό, έχουν ατονήσει πλήρως τόσο η πρόληψη όσο και οι έλεγχοι, δυστυχώς με οδυνηρά αποτελέσματα».

Υπενθυμίζεται ότι πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από τον αδόκητο θάνατο του εξαιρετικά γνωστού και αγαπητού στην Θράκη εξαιτίας της διαμονής του στην Αλεξανδρούπολη πρωταθλητή του Κανόε Καγιάκ Ανδρέα Κιλιγκαρίδη, το απόγευμα έγινε γνωστό ότι έχασε την ζωή του επίσης από καλπάζουσα μορφή λευχαιμίας ο νεαρός κωπηλάτης του ΝΑΣ Αίολου Παμφίλων Στρατή Αλεξίδη.

Ο Αλεξίδης άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο, σε νοσοκομείο της Νορβηγίας, εκεί όπου ζούσε το τελευταίο διάστημα, έπειτα από νοσηλεία 10 ημερών, λόγω μιας ξαφνικής ασθένειας, με καλπάζουσα όμως μορφή. Η μάχη του Μυτιληνιού κωπηλατή, αλλά και των γιατρών, αποδείχθηκε ωστόσο άνιση.

Ο Στρατής Αλεξίδης είχε διακριθεί στο παρελθόν σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, μετρώντας πολλά μετάλλια στους Πανελλήνιους Αγώνες. Ο ταλαντούχος κωπηλάτης είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους Βαλκανικούς Αγώνες του 2003, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο, ενώ είχε συμμετοχή και σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο το εθνόσημο.

Ο αναπάντεχος χαμός του “πάγωσε” την αθλητική κοινότητα του αθλήματος και φυσικά, τη γενέτειρά του Μυτιλήνη και συγκεκριμένα τα Πάμφιλα. Ο Στρατής είχε διατελέσει και αθλητής του Ομίλου Ερετών, του αρχαιότερου αθλητικού σωματείου της χώρας μας, όταν βρέθηκε στα 18 του στην Αθήνα για σπουδές.  

Για τον θάνατό του εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση η Κωπηλατική Ομοσπονδία, που πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι είναι διαφορετική από αυτήν του Κανόε Καγιάκ, στην οποία άνηκε ο Κιλιγκαρίδης. Η τελευταία “ανεξαρτητοποιήθηκε” από την Κωπηλατική μόλις το 1998 και ο Κιλιγκαρίδης είχε αποτελέσει τον πιο διαχρονικό πρεσβευτή της στις διάφορες διεθνείς διοργανώσεις…