Άλλες (γειτονικές) ομάδες, ίδιο σύνθημα…

Γράφει ο Γιάννης Γιαγκίνης

–  Αίσθηση προκάλεσε στους κύκλους των διαφημιστών αλλά και των αθλητικών παραγόντων της Θράκης η σπουδή του τμήματος βόλεϊ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης να χρησιμοποιήσει το κεντρικό σύνθημα που εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί στην περιοχή ο… Πανθρακικός.

Το σύνθημα “Όλη η πόλη, μια ομάδα” επινοήθηκε το 2008, στον απόηχο της θριαμβευτικής ανόδου του Πανθρακικού στην Σούπερ Λιγκ. Η ομάδα μάσκετινγκ του Πανθρακικού είχε τότε προσπαθήσει μέσα από αυτό το κενυρικό σύνθημα να συσπειρώσει όλους τους κομοτηναίους φιλάθλους στην ομάδα που εκπροσωπούσε την πόλη στα μεγάλα σαλόνια. Η σκέψη για περιορισμό στους κατοίκους της πόλης και μόνο είχε να κάνει με το γεγονός ότι στο μεγάλο πρωτάθλημα αγωνιζόταν ήδη η Skoda Ξάνθη, οπότε δεν είχε νόημα για τον Πανθρακικό, παρά το όνομά του, να αναζητηθεί ένα σλόγκαν που να αφορά το σύνολο της περιοχής της Θράκης. Αντιθέτως, η Ξάνθη είχε καταφέρει να διειδύσει και να έχει κοινό τόσο από την Ροδόπη όσο και από τον Έβρο, οπότε έπρεπε να πειστούν αυτοί οι φίλαθλοι να ενισχύσουν και την ομάδα της Κομοτηνής. Από τότε, το συγκεκριμένο σύνθημα αποτελεί σταθερό σλόγκαν για τον Πανθρακικό και συνοδεύει κάθε καμπάνια, όποτε κυκλοφορούν τα εισιτήρια διαρκείας της ομάδας.

Αυτό το ίδιο επιτυχημένο σύνθημα, λοιπόν, ελαφρά παραλλαγμένο επέλεξε και το τμήμα πετοσφαίρισης του Εθνικού Αλεξανδρούπολης για τη νέα σεζόν. Βέβαια, δεδομένης της ευρωπαϊκής εξόδου του Εθνικού, ειλικρινά προκαλεί απορίες αυτή η “εσωστρέφεια” του Εθνικού, την στιγμή που ως η μόνη ομάδα μετά την Θεσσαλονίκη που όχι απλά μετέχει στα ευρωπαϊκά κύπελλα αλλά και στην Α1 Κατηγορία, θα μπορούσε να επεκτείνει την “στόχευσή” του στο σύνολο της Θράκης. Προφανώς, η στρατηγική επιλογή της διοίκησης του Εθνικού είναι να περιοριστεί στο κοινό της Αλεξανδρούπολης και μόνο, για αυτό και επέλεξε το επιτυχημένο και δοκιμασμένο σύνθημα του Πανθρακικού για τη νέα καμπάνια. Βέβαια, για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, δύσκολα υπάρχει παρθενογένεση στην σημερινή εποχή. Προφανώς και πριν τον Πανθρακικό, το σύνθημα αυτό υπήρχε ήδη και από την στιγμή που αυτό ήταν το μήνυμα που ήθελε να περάσει και η διοίκηση του Εθνικού στους φιλάθλους της ομάδας, καλώς έπραξε και χρησιμοποίησε το σλόγκαν “Μια πόλη, μια ομάδα”. Ετερον εκάτερον αν αυτή η φαινομενική “αντιγραφή” προκάλεσε κάποια σχόλια δυτικότερα της Αλεξανδρούπολης.

Σε κάθε περίπτωση, μακάρι τα συνθήματα να αποδειχθούν επιτυχημένα και ο κόσμος να πάει μαζικά και να αγοράσει κάρτες διαρκείας και του Εθνικού και του Πανθρακικού και της Ξάνθης και όλων των ομάδων που αγωνίζονται σε μικρότερες εθνικές ή και τοπικές ερασιτεχνικές κατηγορίες. Οι εποχές είναι δύσκολες, έχουν αλλάξει και σε μεγάλο βαθμό η κάθε ομάδα θα βασιστεί ακόμα και για τα οικονομικά της στους φιλάθλους της…