Θρακιώτικο διάβημα για το ρατσιστικό σχόλιο του Τούρκου σημαιοφόρου στους Μεσογειακούς της Μερσίνας

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Ο Ξανθιώτης παράγοντας της πάλης  Φάνης Μπατζακίδης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο επεισόδιο που κατακρίθηκε από σχεδόν το σύνολο των αποστολών πάλης που πήραν μέρος στους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνης. 

Ο λόγος για το ρατσιστικό σχόλιο του παλαιστή, σημαιοφόρου της τουρκικής αποστολής, Ρίζα Καγιαάλπ, ο οποίος σε φερόμενο ως λογαριασμό του στο Twitter έκανε σχόλιο στο οποίο αποκάλεσε “σκυλιά” τους Έλληνες και τους Αρμένιους και τους συνέδεσε τις διαδηλώσεις και ταραχές στην πλατεία Ταξίμ με… Έλληνες επιδρομείς.

Λίγο αργότερα το εν λόγω σχόλιο διαγράφηκε, ενώ ο αθλητής έσπευσε να δηλώσει ότι δεν του ανήκει ο συγκεκριμένος λογαριασμός. Ωστόσο, η αντίδραση της ελληνικής αποστολής στους Μεσογειακούς Αγώνες υπήρξε έντονη.

Ο κ. Μπατζακίδης, αρχηγός της ελληνικής αποστολής πάλης στους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνας, κατέθεσε έγγραφη διαμαρτυρία για το συμβάν, προς την Ομοσπονδία Πάλης και την Ολυμπιακή Επιτροπή της Τουρκίας, η οποία κοινοποιήθηκε και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης (FILA) και πλέον, απομένει να δούμε εάν και τι τιμωρία θα επιβληθεί στον Τούρκο αθλητή.

«Μέσα σε όλα είχαμε και το ρατσιστικό σχόλιο του Τούρκου αθλητή που αποκάλεσε τους Έλληνες ¨σκυλιά¨ και για το οποίο ζήτησα την άμεση ανάκληση. Οι Τούρκοι απέφυγαν να σχολιάσουν το συμβάν και απέσυραν τον αθλητή από τους αγώνες, μολονότι είχε προλάβει να αγωνιστεί στην κατηγορία του, κατακτώντας μάλιστα και το χρυσό μετάλλιο» τονίζει ο κ. Μπατζακίδης στην εφημερίδα “Εμπρός” της Ξάνθης για να προσθέσει: «Λίγες ημέρες μετά την επιστροφή μας από τη Μερσίνη της Τουρκίας, πήγα στα Σκόπια για το Πανευρωπαϊκό Εφήβων που διεξάγεται εκεί. Μπορώ να σας πω ότι η αντιμετώπιση που είχαμε ήταν εντελώς διαφορετική και πραγματικά φιλόξενη, με τους διοργανωτές να παίρνουν άριστα σε αυτόν τον τομέα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπατζακίδης προσθέτει: «Δυστυχώς όπου αγωνιζόμασταν είχαμε απέναντί μας τους Τούρκους θεατές, οι οποίοι υποστήριζαν όλους τους αντιπάλους μας. Ειδικά εάν ήταν Μουσουλμάνος ο αντίπαλος, οι διοργανωτές ξεσήκωναν τον κόσμο με τις φωνές και τις λεκτικές – και όχι μόνο – επιθέσεις εναντίον μας. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η κατάσταση ξέφευγε, με βρισιές, φτυσίματα αλλά και μπουκάλια να εκτοξεύονται εναντίον των Ελλήνων. Δυστυχώς αυτό ήταν ένα από τα μελανά σημεία της διοργάνωσης και της ¨φιλοξενίας¨ που τύχαμε. Οφείλω πάντως να τονίσω ότι κατά τ’ άλλα, εκτός αγώνων, η διαμονή μας ήταν καλή όπως και οι εγκαταστάσεις όπου μείναμε».

Αν και η Εθνική Ελλάδος στο άθλημα της πάλης που συμμετείχε στους Μεσογειακούς Αγώνες 2013 κατέκτησε 7 μετάλλια, ο Ξανθιώτης παράγοντας της πάλης, Φάνης Μπατζακίδης, που συνόδευσε ως αρχηγός αποστολής τους παλαιστές στη Μερσίνη της Τουρκίας, δεν έμεινε ικανοποιημένος από τη συγκομιδή. “Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη συνολική εμφάνιση των αθλητών μας, θα μπορούσαμε να τα πάμε πολύ καλύτερα” είπε ο κ. Μπατζακίδης στις δηλώσεις του στο «Εμπρός» για να εξηγήσει:

«Είχαμε πολύ καλούς αθλητές στην αποστολή από τους οποίους περιμέναμε να κάνουν καλύτερες εμφανίσεις και να ανέβουν στο βάθρο των μεταλλίων, όμως δυστυχώς δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Αντίθετα, κάποια άλλα νεαρά παιδιά διακρίθηκαν, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό». Όσο για το που οφείλεται η χαμηλή απόδοση των Ελλήνων αθλητών, ο ίδιος αναφέρει: «Πιστεύω ότι η πολλή υγρασία επηρέασε τους αθλητές μας οι οποίοι δεν ήταν συνηθισμένοι να αγωνίζονται σε τέτοιες συνθήκες. Η υγρασία ήταν καθημερινά 85%-95% και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες έκαναν την κατάσταση αφόρητη».

Ο κ. Μπατζακίδης (μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης και πρόεδρος του ξανθιώτικου συλλόγου “Ολυμπιακή Φλόγα”) έμεινε μαζί με τους Έλληνες αθλητές στην 15νθήμερη παραμονή στη γειτονική χώρα και έζησε “από μέσα” το τι συνέβαινε καθημερινά…