Live από τα Πηγάδια: Η συνέντευξη του Χρήστου Πανόπουλου

Μεταδίδει από το Σαλέ στα Πηγάδια ο Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Παρακολουθήστε σε πραγματικό χρόνο όσα αναφέρει στην συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στα μέσα ενημέρωσης της Θράκης ο ιδιοκτήτης της Skoda Ξάνθη Χρήστος Πανόπουλος. Η συνέντευξη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Πανόπουλος πάντα μιλάει έξω από τα δόντια, σπάνια διοργανώνει συνεντεύξεις Τύπου και έχουν φουντώσει οι φήμες για τον λόγο που μόλις μια ημέρα πριν προγραμματίστηκε αυτή η συνέντευξη. Ο Νεκτάριος Αμποβιανίδης βρίσκεται στο σαλε και μεταδίδει…

Καλησπέρα, η συνέντευξη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 13.30. Ο Χρήστος Πανόπουλος βρίσκεται από την Πέμπτη στην Ξάνθη, μάλιστα χθες το βράδυ παρακολούθησε το φιλικό με την Πιρίν και έδειξε απόλυτα ικανοποιημένος από τα πρώτα δείγματα γραφής της ομάδας του.

Ωρα 13.40  Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η συνέντευξη, που θα αρχίσει με μικρή όπως φαίνεται καθυστέρηση. Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται στην αίθουσα ο Χρήστος Πανόπουλος

Ωρα 13.52  Ξεκινά η συνέντευξη. 

Παρόλο που στηριζόμαστε σε μια οργανωμένη εταιρεία, η πρακτικη εδειξε ότι μόνο οργανωμένοι δεν είμαστε.

Θελουμε να υπαρχει ισονομια, ισοτιμίαμ να μπορεσουμε να ανταποκριθούμε σε ενα υγιές περιβάλλον. Το θεμα των αδειοδοτησεων ειναι το αλφα και το ωμεγα για το ελληνικο πρωταθλημα. Δεν μπορούμε να λεμε και να ξελέμε. Η ΕΠΟ εχει υτο αυτοφιοίκητο, μπορει να κανει ο,τι θελει, αλλα έχει να δώσει λόγο στους χιλιάδες φιλάθλους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Θεωρώ ότι κοριϊδεύουμε τους φιλάαθλους αν λέμε ότι αδειοδοτούμε όλες τις ομάδες στην Ελλάδα με βάση τις οδηγίες της ΕΠΟ και έρρχεται η ΟΥΕΦΑ και στα δύο κάνει δύο. Φαντάζομαι όλοι μας θέλουμε να γνωρίζουμε, και πιο πολύ οι φίλαθλοι, τι ποδόσφαιρο πρέπει να προσβεύουμε όταν από την αρχή αυτά τα οποία κάνουμε πιθανόν δεν είναι σωστά.  

Εγώ θα ήθελα και φαντάζομαι όλος ο υγιής φίλαθλος κόσμος ποιες ομάδες μπορούν να αδειοδοτηθούν από την ΟΥΕΦΑ για την περίοδο 2013-2014. Και είναι τίμιο και ειλικρινές να το ξέρουμε την πρώτη ημέρα που θα ξεκινπησει το πρωτάθλημα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κύριοι, με βάση τα δεδομένα της στιγμής, αδειοδοτούνται για τγην Ευρώπη οι συγκεκριμένες ομάδες. Τώρα, αν στην διάρκεια της περιόδου βρεθεί οποιοσδπηποτε επενδυτής και βάλει 5-10 εκατ, αυτό είναι άλλη ιστορία. Αλλά θαύματα δεν γίνονται και τέτοιες εκπλήξεις δεν πιστεύω ότι θα δούμε, γιατί ζούμε και σε ένα οικονομικό περιβάλλον που είναι το χειρότερο που εγώ έζω ζήσει, στα χρόνια που ζω και δεν ξέρω τι θα δούμε και στην συνέχεια.

Είναι ευθύνη της ΕΠΟ, αυτή είναι η Εποπτεύουσα Αρχή. Είναι γελοίο η ΕΠΟ να πετά το μπαλάκι στην Σούπερ Λίγκ, ενω είναι η εποπτεύουσα αρχή. Εγώ ξεκίνησα την Σούπερ Λίγκα μαζί με κάποιους άλλους, αλλά δεν μπορείς να βάζεις τον λύκο να φυλά τα πρόβατα. Πρέπει η εποπτεύουσα αρχή να πάρει θέση.  

Στην ανάγκη, αν δούμε ότι οι περισσότερες ομάδες δεν πληρούν τα κριτήρια, ας κάτσουμε να δούμε τι ποδλοσφαιρο και τι πρωταθλημα θελουμε. Γιατί πχ τα Γιάννενα είναι κρίμα που κέρδισαν την έξοδο στην Ευρώπη μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, να μην εμφανιζονται στην Ευρώπη. Παραμυθιάσαν τους φιλάθλους και έμειναν με το χαμόγελο στα χείλη. Και αν δεν μπορεί κάποιος ιδιοκτήτης, οφείλει να προστατεύσει τις ομάδες και τους φιλάθλους η εποπτεύουσα αρχή.

Δεν έχω τίποτα με τον Σαρρή και τον οποιοδλήποτε. Λέω πράγματα λογικά, τοι αυτονόητο. Αν δεν μπορούμε να αδειοδοτηθούμε, να κάτσουμε να αποφασίσουμε ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι ντροπή.

Αν κάποιος διαβάσει ισολογισμούς ποδοσφαιρικών εταιρειών που συμμετέχουν στην Σούπερ Λιγκ, και εμείς δεν εξαιρούμαστε, θα του φύγει το τσερβέλο. Αν δεν ήταν ΠΑΕ αλλά ήταν ανώνυμες απλές εταιρείες, δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Γιατί οι συσσωρευμένες ζημίες που έχουν ππέφτουν κάτω από το 50% του κεφαλαίου τους. Και παρόλα αυτά όλοι εμείς λειτουργούμε. Και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου και την Skoda Ξάνθη από αυτό.

Τι να κάνουμε; Να προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση, όπως κάνει ολος ο κόσμος στην ελληνική κοινωνία. Δεν μπορούμε να λέμε ότι το ποδόσφαιρο είβαι η ευτυχια, ολα πάνε ρόδινα και ωραία και να κλείσουμε να μάτια. 

Τ’ώρα ποιοι θέλουν να ακούσουν, ας τα ακούσουν, Ξέρω ότι ένας ή δύο κούκοι δεν φέρνουν την άνοιξη. Αλλά αυτά που πιστελύουμε εμείς, τα πιστεύει ο κάθε φίλαθλος της κάθε ομάδας. Αυτή είναι η αλήθεια. Και εγώ μι΄λάω για αλήθειες. 

Ας μας πει λοιπόν και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίοα αλήθεια. Να μάθουμε τι γίνεται στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι δυνατόν να περνά άδειες η ΕΠΟ και η ΟΥΕΦΑ να τις απορρίπτει. Είναι ξεφτίλα και συγνώμη για την λέκφραση. Είναι ντροπή. Αρκετα εχει εκτεθεί η χώρα.

Εν κατακλείδι, εμείς σαν Σκόντα Ξάνθη θέλουμε να ξέρουμε μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος ποιες ομάδες αδειοδοτούνται από την ΟΥΕΦΑ με βάση τα κριτήρια, και αυτό είναι ηθική υποχρέωση όχι απέναντι σε εμάς αλλά απέναντι στον κόσμο.

Είχα ζητήσει να εκδοθεί ένα δελτίο Τύπου (πωλούνται άδειες, κυνήγι κλπ). Ο εισαγγελέας ζήτησε να ανακαλέσουμε για να μην ματώσουμε οικονομικά. Αν πρόκειται η ανάκλησή μας αυτή να ευαισθητοποιήσει την ΕΠΟ να φτιάξει ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, τότε όλο το ΔΣ και εγώ υποκλινόμαστε και ζητούμε ταπεινά συγγνώμη.

Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στα Γιάννενα για την επιτυχία. Λυπάμαι κυρίως για τους φιλάθλους τοπυς. Με την καραμπόλα που έγινε, εμείς πλέον βγαίνουμε στην Ευρώπη.

Επίσης, λογικό είναι η εποπτεύουσα αρχή να θελει καλή παρουσία των ελληνικών ομάδων για να μαζεύει βαθμούς η χ΄πωρα. Εμείς το μάθαμε τελευταία στιγμ’ή. Και ο χρόνος προετοιμασίας είναι ελάχιστος για το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι, όπου θα εκπροσωπήσουμε πρώτα την χώρα και μετ΄΄α την πόλη μας. Και αυτό μας το στέρησε η ΕΠΟ.

Η εφαρμόζει ένα πλάνο προσαρμοσμένο. Θα συνεχ΄πισουμε να στηρίζουμε τους νέους από τις ακαδημίες, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Εκτός από τις λίγες μεταγραφές που κάναμε τ΄βωρα, θα πάρουμε άλλους δύο παίκτες για να ενισχυθούμε. Στ’οχος είναι να παίξει η ομάδα υγιές ποδόσφαιρο και να κερδίζει κάθε αγώνα, εντός και εκτός έδρας. Και στην συνέχεια, μέρα με τη μέρα, ο στόχος αυτοπροσδιορίζεται. Αλλά ο στόχος είναι να κερδίζει κπαθε παιχνίδι.

Κρατήσαμε σχεδόν όλο τον περσινό κορμό. Και αυτό έγινε σκόπιμα, ώστε η ομάδα να κάνει μόνο κάποιες διορθωτικές αλλαγές, που θα την βοηθήσουν να πάει καλύτερα.

Το να πω ότι θέλβ τον κόσμο κοντά, το έχω πει ένα εκατομμύριο φορές. Καταλαβαίνω τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε κάτοικος της πόλης μας. Κάνω έκληση όμως να βοηθ΄πησει ο καθένας, στον βαθμό που η ομάδα εκφράζει επάξια μέχρι τώρα νομίζω την πολη της Ξάνθης. Από εκεί και πέρα, αυτοί θα κρίνοιυν – και αν αντέχουν βέβαια οικονομικά. Η ομάδα είναι ομάδα και με τα καλά και με τα κακά αποτελέσματα.

Ερωτήσεις

Δεν θα ήθελα να πάω στα ευρωπαϊκά όργανα και να εκθέσω ακόμα περισσότερο την πατρίδα μας. Την έχουμε την δυνατότητα, αλλά για αυτό θέλω η ΕΠΟ να επιληφθεί του θέματος

Η προετοιμασία ξεκίνησε με βάση τον αρχικό προγραμματισμόν και όχι με βάση την λογική της Ευρώπης. Οι παίκτες πήραν την μεγαλύτερη άδεια των τελευτα/ιων ετών, 42 μέρες. Ετσι ξεκίνησε η προετοιμασία, δεν ξέραμε

Θέλω να πάρουμε βαθμούς για την Ελλάδα και για την πόλη μας. Αλλά θα μετέχουμε ως Skoda Ξάνθη – Γιάννενα, γιατί ουσιαστικά χάρη σε αυτούς συμμετέχουμε.

Αν θα πουληθούν παίκτες: Οτιδήποτε υπάρχει, κινείτυαι ή δεν κινείται σε αυτήν την εταιρεία, έχει την τιμή του. Οι συσσωρευμένες ζημιες συμαζεύτηκαν, αλλά είναι στο 1.200.000 ευρώ το οποίο ελπίζω να το κλείσουμε με κάποια μεταγραφή στα επόμενα 1-2 χρόνια.Κάποιοι δανεικοί θα επιστρέψουν. Δεν θα πουληθεί παίκτης για να καλυφθεί το κενό άμεσα, αλλά και να υπήρχε κάτι τέτοιο, πάλι δεν θα σας το έλεγα.