Το μεγάλο ρίσκο και τα ψέμματα της διοίκησης του Εθνικού

Γράφει ο Γιάννης Γιαγκίνης

–  Ο πρόεδρος του ΤΑΑ Εθνικός Γιάννης Τζίμας έκανε πρόσφατα μιαν αποκάλυψη συγκλονιστική. Με την δήλωση ως έδρας του Κλειστού της Αλεξανδρούπολης, τέθηκε σε…  κίνδυνο η συμμετοχή της ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Γιατί αυτό; Γιατί όπως είπε, κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να δηλώσει μια έδρα. Αν αυτή η έδρα κριθεί ότι δεν πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τότε κινδυνεύει να ακυρωθεί η συμμετοχή της ομάδας. Δηλαδή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τζίμα στον Maximum, δεν θα πάει να παίξει αλλού ο Εθνικός. Αν ο ευρωπαίος ελεγκτής που μετά από μια μικρή παράταση τις επόμενες μέερες, δεν τα βρει όλα εντάξει, δεν θα παίξει καθόλου στην Ευρώπη, αν και πανηγύρισε την έξοδό του σε αυτήν μετά από 31 χρόνια. Ετσι τουλάχιστον είπε ο Τζίμας.

Με την απόφαση αυτή, οι διοικούντες του Εθνικού έλαβαν ένα ρίσκο. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί έλαβαν την απόφαση να δηλωθεί ως έδρα το Κλειστό της Αλεξανδρούπολης, ενώ είχαν κάθε δικαίωμα να δηλώσουν τα πιο σύγχρονα γυμναστήρια των γειτονικών πόλεων της Ορεστιάδας που φιλοξένησε αγώνα της Εθνικής Ομάδας το ερχόμενο Σάββατο ή της Ξάνθης που έχει φιλοξενήσει επίσης την Εθνική στο παρελθόν ή το ακόμα πιο κοντινό Πανεπιστημιακό της Κομοτηνής (αν και μαθαίνουμεε ότι το τελευταίο επίσης κάθε άλλο παρά σε καλή κατάσταση είναι).

Σύμφωνα με τον κ. Τζήμα, το επιχείρημα για να δηλωθεί η έδρα της Αλεξανδρούπολης ήταν ότι ο κόσμος της πόλης βοήθησε στην άνοδο, επομένως αυτός θα πρέπει να απολαύσει τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Εθνικού. Σωστό είναι αυτό, αλλά θα ίσχυε αν για κάποιον λόγο χρειαζόταν κάποιος… διαβατήριο για να πάει να δει τους ευρωπαϊκούς αγώνες του Εθνικού στην Ορεστιάδα, την Ξάνθη ή την Κομοτηνή. Κανείς ωστόσο δεν απαγορεύει στον κόσμο της Αλεξανδρούπολης να πάει στις διπλανές αυτές πόλεις. Έτσι και αλλιώς, μαζικά μετακινείται στην Θεσσαλονίκη για να υποστηρίξει την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό  κλπ μέσω των διαφόρων συνδέσμων οπαδών. Δεν θα το έκανε για τον Εθνικό και μάλιστα τόσο κοντά;

Την ίδια ώρα έχουμε παραδείγματα ομάδων που ξενιτεύονται όχι μερικές δεκάδες αλλά εκατοντάδες χιλιόμετρα. Για παράδειγμα, ο ποδοσφαιρικός ΠΑΣ Γιάννενα φυσικά και θα ήθελε να παίξει τα ευρωπαϊκά του ματς στην Ήπειρο, αλλά επειδή το γήπεδό του δεν είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών που απαιτεί η ΟΥΕΦΑ, είχε ανακοινώσει ότι θα πάει στην πολύ πιο μακρινή Αθήνα, αν φυσικά πάρει την απαραίτητη αδειοδότηση. Επίσης έχουμε παραδείγματα ομάδων που στάθμισαν τα πράγματα και τελικά δεν δήλωσαν καν συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως ο Παμβοχαϊκός που έφτασε φέτος μέχρι και τον τελικό του πρωταθλήματος της Βόλεϊ Λιγκ.

Ελπίζουμε η διοίκηση του Εθνικού να στάθμισε καλά τα πράγματα. Να υπολόγισε τα έξοδα και να εξασφάλισε ότι θα αντισταθμιστούν με τα έσοδα, πριν πάρει τις όποιες αποφάσεις της. Και φυσικά, στα έξοδα αυτά θα πρέπει να έχουν περιληφθεί όχι μόνο τα ταξίδια που θα χρειαστεί η ομάδα ή το ενισχυμένο ρόστερ για να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο, αλλά και οι βελτιώσεις που θα απαιτηθούν από την CEVγια το γήπεδο που δήλωσε.

Την απόφασή της η διοίκηση του Εθνικού την έλαβε και καλά έκανε. Εμείς είμαστε εδώ να την στηρίξουμε. Άλλωστε, σαν ThrakiSportS πανηγυρίσαμε την έξοδο του Εθνικού στα ευρωπαϊκά σαλόνια, πιο πολύ και από τις ημιεπίσημες «φωνές» του συλλόγου. Και θεωρούμε σωστό και δίκαιο ο Εθνικός να αγωνιστεί στην φυσική του έδρα.

Ναι, έχει κάθε δικαίωμα η Αλεξανδρούπολη να φιλοξενήσει τους ευρωπαϊκούς αγώνες του Εθνικού. Αλλά αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει κάποιοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να συμβεί αυτό, αυτοί οι κάποιοι ΔΕΝ μπορεί να είναι ο Δήμος και γενικά οτιδήποτε έχει να κάνει με δημόσιο χρήμα. Ο Δήμος οφείλει να φτιάξει τα αποδυτήρια, να βάψει το γήπεδο, να το έχει σύγχρονο για τις ανάγκες των δημοτών και των ομάδων του. Όχι όμως να φτιάξει επιπλέον κερκίδες, την στιγμή που αυτές που υπάρχουν ΔΕΝ γεμίζουν από άλλες ομάδες πλην του επαγγελματικού τμήματος του Εθνικού (και αυτό όχι ασφυκτικά και μόνο πέντε – έξι φορές τον χρόνο).

Ο Εθνικός οφείλει να αναζητήσει σε ιδιώτες τους πόρους που απαιτούνται για την επέκταση των κερκίδων που απαιτεί η ευρωπαϊκή του συμμετοχή. Και όχι να… λύνεται στα γέλια ο πρόεδρός του με το… χάλι του γηπέδου, σε αντίθεση με το υπερσύγχρονο γήπεδο της Σκρα όπου θα κληθεί ο Εθνικός να δώσει το πρώτο ευρωπαϊκό του παιχνίδι στην Πολωνία. Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν έχουμε πληροφορηθεί να έχει κάνει κάτι τέτοιο, αφού μόνο για συναντήσεις με τον δήμαρχο μαθαίνουμε και πέραν τούτου ουδέν.

Και μιας και δεν έχουμε καμία ενημέρωση, ως ThrakiSportS απευθυνθήκαμε για να έχουμε και την άποψη της άλλης πλευράς στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και τα αδμόδια όργανά της, να μας εξηγήσουν τι έχουν απαιτήσει για το Κλειστό, πότε θα γίνει ο περίφημος έλεγχος, αν πράγματι αφορά όλα τα αθλήματα και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για τον Εθνικό αν δεν γίνει δεκτή η έδρα του. Και η αλληλογραφία αυτή, όταν δημοσιοποιηθεί, σίγουρα θα προκαλέσει ενδιαφέρον.

Ο Εθνικός, ως επαγγελματικό τμήμα που δηλώνει και οφείλει να είναι, εκεί πρέπει να στραφεί για να υπερδιπλασιάσει το μέγεθος της κερκίδας: στους χορηγούς, στους επαγγελματίες της πόλης, σε ιδιώτες και ΟΧΙ στον Δήμο στον οποίο μαθαίνουμε ότι έχει στραφεί σχεδόν… αποκλειστικά. Αυτός καλά κάνει και εκσυγχρονίζει το πεπαλαιωμένο κλειστό με τις τεχνικές του υπηρεσίες, αλλά μέχρι εκεί. Από την στιγμή που καμία άλλη ομάδα, ούτε καν οποιοδήποτε άλλο τμήμα του Εθνικού γεμίζει την «μικρή» τωρινή κερκίδα (οι αγώνες του μπάσκετ του Εθνικού που διεκδικούσε άνοδο από την ΕΚΑΣΑΜΑΘ ήταν μια τρανή απόδειξη για αυτό), η επέκταση της κερκίδας και η αύξηση της χωρητικότητά του γηπέδου είναι κάτι που ΔΕΝ μπορεί να βαρύνει συνολικά τις πλάτες του δημοτικού προϋπολογισμού αλλά αποκλειστικά αυτές του ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ τμήματος που δηλώνει ότι έχει αυτήν την ανάγκη και είναι το μόνο που έχει αυτή η ανάγκη.

Ας παραδειγματιστεί η διοίκηση του Εθνικού από τον τρόπο που οι άλλες επαγγελματικές ομάδες της Θράκης, η Skoda και ο Πανθρακικός, αναζήτησαν χρήματα για την επέκταση των δικών τους κερκίδων και τον εκσυγχρονισμό των γηπέδων που χρησιμοποιούν. Ας παραδειγματιστεί και με τον τρόπο που ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία της Θράκης εκσυγχρονίζουν τα γήπεδά τους με ιδιωτικές χορηγίες, χωρίς να περιμένουν από τους Δήμους και το Κράτος. 

Αν όμως ο Εθνικός δεν τους έχει βρει αυτούς τους ιδιώτες που θα δώσουν τα ωραία τους χρήματα και εφόσον ισχύει η “απειλή” ότι πλέον αλλαγή έδρας στην Ευρώπη δεν γίνεται δεκτή, τότε η διοίκηση του ΤΑΑ Εθνικός έχει κάνει λάθος που δήλωσε ως έδρα την Αλεξανδρούπολη ενώ ΞΕΡΕΙ ότι δεν πληρεί τις απαραίτητες προδιαγραφές και κινδυνεύει να θέσει υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή παρουσία του Εθνικού. 

Και η δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης θα κάνει ακόμα πιο μεγάλο λάθος, αν μπροστά στον προβαλόμενο από την διοίκηση κίνδυνο αποκλεισμού του Εθνικού από τα ευρωπαϊκά κύπελλα, σπεύσει να πληρώσει από το υστέρημα των δημοτών της και γενικά των ελλήνων πολιτών σε αυτήν την χρονική συγκυρία της οικονομικής κρίσης, για να υπερδιπλασιάσει το μέγεθος μια κερκίδας που ζήτημα είναι αν στο σημερινό της μέγεθος γεμίζει πέντε φορές τον χρόνο…