Ο απολογισμός των Μεσογειακών Αγώνων για την Ελλάδα και ειδικά για την Θράκη…

Ανταπόκριση από την Τουρκία: Σωτήρης Σαρμπεζούδης

–  Η αυλαία των Μεσογειακών αγώνων έπεσε και βρήκε την Θράκη να πανηγυρίζει δύο μετάλλια στην διοργάνωση και συνολικά την αποστολή της Ελλάδας στην έκτη θέση της γενικής κατάταξης. 

Οι πρωταθλητές μας διακρίθηκαν σε 16 συνολικά αθλήματα, κατακτώντας 15 χρυσά, 18 ασημένια και 26 χάλκινα μετάλλια. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το χρυσό μετάλλιο του κομοτηναίου άλτη του ύψους Κώστα Μανιώτη στον στίβο αλλά και του δραμινού εμποδιστή Κώστα Δουβαλίδη, ενώ δεν πρέπει ννα ξεχνάμε τα δύο μετάλλια, ένα ασημένιο αλλά και ένα χάλκινο του ξανθιώτη κολυμβητή Χρήστου Κατραντζή με τις σκυταλοδρομίες.

Στην πρώτη θέση του πίνακα των μεταλλίων βρέθηκε η Ιταλία με συνολικά 186 μετάλλια, εκ των οποίων τα 70 ήταν χρυσά. Ενώ στην δεύτερη θέση βρέθηκε η Τουρκία με 126 μετάλλια. Αναλυτικά η πρώτη εξάδα:

1. Ιταλία 70-52-64        186
2. Τουρκία 47-43-36     126
3. Γαλλία 25-25-45       95
4. Ισπανία 21-32-29      82
5. Αίγυπτος 21-22-24    67
6. Ελλάδα 15-18-26     59

 

Αναλυτικά τα ελληνικά μετάλλια στους Μεσογειακούς:

Χρυσά μετάλλια: Λευτέρης Κόνσολος-Σπύρος Γιάνναρος (Διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, Κωπηλασία), Παναγιώτης Σαμιλίδης (200μ πρόσθιο, Κολύμβηση), Θεοδώρα Δράκου (100μ ελεύθερο, Κολύμβηση), Κατερίνα Νικολαΐδου (Μονό σκιφ, Κωπηλασία), Λευτέρης Κοσμίδης (Ασκήσεις εδάφους, Ενόργανη Γυμναστική), Λευτέρης Πετρούνιας (Κρίκοι, Ενόργανη Γυμναστική), Μαρία Πρεβολαράκη (55κ ελευθέρας, Πάλη), Δαυίδ Καβελασβίλι (105κ αρεσέ+ζετέ, Άρση βαρών), Κώστας Δουβαλίδης (110μ με εμπόδια, Στίβος), Λυκούργος Τσάκωνας (200μ, Στίβος), Στέλλα-Ηρώ Λεδάκη (Άλμα επί κοντώ, Στίβος), Κώστας Μπανιώτης (Ύψος, Στίβος), Αθανασία Πέρρα (Τριπλούν, Στίβος), Λούης Τσάτουμας (Μήκος, Στίβος).

Ασημένια μετάλλια: Αλέξανδρος Νικολαΐδης (80κ., Τάε κβον ντο),  Θεοδώρα Δράκου (50μ ύπτιο, Κολύμβηση), Σταυρούλα Καραντάκου, Κριστέλ Βουρνά, Θεοδώρα Γιαρένη, Θεοδώρα Δράκου (4Χ100μ ελεύθερο, Κολύμβηση), Διονύσης Αγγελόπουλος (Μονό σκιφ, Κωπηλασία), Βασιλική Μιλλούση (Δοκός ισορροπίας, Ενόργανη Γυμναστική), Θεοδώρα Δράκου (100μ ύπτιο, Κολύμβηση), Στέφανος Δημητριάδης (200μ πεταλούδα, Κολύμβηση), Ανδρέας Βαζαίος, Δημήτρης Κουλούρης, Χρήστος Κατραντζής, Φώτης Κολιόπουλος, Παναγιώτης Σαμιλίδης, Στέφανος Δημητριάδης, Κριστιάν Γκολομέεβ (4Χ100μ μικτό ομαδικό, Κολύμβηση), Ανδρέας Τριανταφυλλίδης (66κ ελευθέρας, Πάλη), Άγη Κασούμη (Πιστόλι 25μ, Σκοποβολή), Δημήτρης Τσιάμης (Τριπλούν, Στίβος), Παναγιώτης Μάντης-Παύλος Καγιαλής (470 ανδρών, Ιστιοπλοΐα), Βίκυ Αρβανίτη/Πέννη Καραγκούνη (Μπιτς Βόλεϊ), Μάκης Στεργιούλης, Χρήστος Καλαμαράς, Μανώλης Πατεράκης, Παναγιώτης Ανδρεάδης (4χ100μ ανδρών, Στίβος), Γιώργος Τζάνος (-84κ, Καράτε), Σοφία Υφαντίδου (Έπταθλο, Στίβος), Γιώργος Τσάκωνας (Μήκος, Στίβος), Βαρβάρα Φίλιου (Σύνθετο ατομικό, Ρυθμική γυμναστική).

Χάλκινα μετάλλια: Βάσω Βουγιούκα (Σπάθη, Ξιφασκία), Βασιλική Μιλλούση, Μαρία Σίμου, Μάγδα Τριχοπούλου, Μυρώπη Χριστοδουλάκη (Ομαδικό γυναικών, Ενόργανη γυμναστική), Ανδρέας Βαζαίος (200μ μεικτή ατομική, Κολύμβηση), Φώτης Κολιόπουλος, Κριστιάν Γκολομέεβ, Οδυσσέας Μελαδίνης, Χρήστος Κατραντζής (4χ100μ ελεύθερο, Κολύμβηση), Παναγιώτης Σαμιλίδης (100μ πρόσθιο, Κολύμβηση),Κριστιάν Γκολομέεβ (50μ ελεύθερο, Κολύμβηση), Παναγιώτης Μαγδάνης (μονό σκιφ ελαφρών βαρών, Κωπηλασία), Βασιλική Λυμπεροπούλου (-78κ, Τζούντο), Δημήτρης Κουλούρης (200μ πρόσθιο, Κολύμβηση), Θεόδωρος Ιακωβίδης (85κ αρασέ+ζετέ, Άρση βαρών), Αγόρω Παπαβασιλείου (63κ ελευθέρας, Πάλη), Ευδοξία Παυλίδου (51κ ελευθέρας, Πάλη), Εθνική Ομάδα ανδρών (Υδατοσφαίριση), Τιμοφέι Ξενίδης (84κ ελευθέρας, Πάλη), Θεοχάρης Καλανίδης (55κ ελευθέρας, Πάλη), Χρήστος Νυφαδόπουλος (120κ ελευθέρας, Πάλη), Σπύρος Λεμπέσης (Ακοντισμός, Στίβος), Αλέξανδρος Τσανικίδης (64κ, Πυγμαχία), Φώτης Αράπογλου (91κ, Πυγμαχία), Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (20χλμ βάδην, Στίβος), Ευθύμης Μίτας (Σκοποβολή Πήλινου Στόχου), Μαρία Γάτου, Αγνή Δερβένη, Ολυμπία Πετσούδη, Γρηγορία Κεραμιδά (4χ100μ, Στίβος), Τόνια Στεργίου (‘Υψος, Στίβος), Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (Δισκοβολία, Στίβος), Δημήτρης Γράβαλος, Πέτρος Κυριακίδης, Περικλής Ιακωβάκης, Κωνσταντίνος Νακόπουλος (4Χ400μ, Στίβος).

Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής Αντώνης Νικολόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κανόε Καγιάκ (φωτό πάνω δεξιά με τα κορίτσια του μπιτς βόλεϊ), κάνοντας τον απολογισμό της διοργάνωσης όπου είχε το θλιβερό καθήκον να παρίσταται λίγες μέρες αφότου ετάφη ο πρωταθλητής του Κοανόε Καγιάκ Ανδρέας Κιλιγκαρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των αθλητών μας, ενώ αναφέρθηκε με θετικά λόγια και στην διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στην Μερσίνη της Τουρκίας, μετά την αδυναμία του Βόλου που αρχικά την είχε αναλάβει να την διοργανώσει. «Έχοντας πάει στους δύο προηγούμενους Μεσογειακούς, μπορώ να πω ότι οι γείτονές μας έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στους Αγώνες. Ιδιαίτερη σημασία στη διαμονή, ιδιαίτερη σημασία στη μεταφορά, αλλά και στην εξυπηρέτηση των αποστολών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν κάποια προβλήματα. Αλλά που δεν υπάρχουν; Τα περισσότερα στάδια τους είναι σε πολύ καλή κατάσταση και μπορεί να υπήρχαν κάποιες αδυναμίες, όπως το ότι δεν υπήρχε air condition στο κολυμβητήριο, αλλά αυτό δεν χάλασε τη γενική εικόνα. Το Μεσογειακό Χωριό για παράδειγμα ήταν καταπληκτικό. Οι Τούρκοι ξόδεψαν πολλά χρήματα για τη διοργάνωση. Δεν με ενδιαφέρει το κίνητρο τους, αλλά το αποτέλεσμα, το ότι έγιναν ωραίοι αγώνες εδώ στη Μερσίνα. Ίσως να το κάνουν για την μεγαλύτερη προβολή της χώρας ενόψει της απόφασης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, που διεκδικεί η Κωνσταντινούπολη».

Αναφορικά με την αγωνιστική εμφάνιση των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών, ο κ. Νικολόπουλος τονίζει: «Νομίζω ότι ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και το αποδεικνύει αυτό η σύγκριση με την προηγούμενη διοργάνωση στην Πεσκάρα το 2009, όταν με διπλάσια ομάδα κατακτήσαμε 64 μετάλλια, έναν αριθμό που τον έχουμε πλησιάσει πάρα πολύ. Προσθέστε σε αυτό και τα εμπόδια που έχει δημιουργήσει στον αθλητισμό η κρίση, με τους μικρούς ή ανύπαρκτους σε κάποιες ομοσπονδίες προϋπολογισμούς για να καταλάβετε ότι οι αθλητές μας υπερέβαλαν εαυτούς. Σε αυτό προσθέστε και την εμπειρία και τις αναμνήσεις που απέκτησαν για να διαπιστώσετε ότι το πρόσημο ήταν θετικό. Όλα τα παιδιά ήρθαν εδώ για να τιμήσουν την φανέλα, να τιμήσουν τα ελληνικά χρώματα. Ευτυχώς όλα κύλησαν ομαλά. Δεν υπήρχε κάποιο απρόοπτο, δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα κι όλοι επιστρέφουμε στη χώρα μας με χαμόγελο».