Μπλόκο στο κίνημα της ΕΠΟ κατά της Skoda και του Πανόπουλου

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Κώστας Πιτιακούδης

–  Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε ο διοικητικός απολογισμός της ΕΠΟ, ενώ ο οικονομικός «πέρασε» ομόφωνα. Ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ για τις ποινές περί δυσφήμισης, θέμα θα επανεξεταστεί το θέμα σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναμενόταν, η Σούπερ Λίγκα έθεσε στη Γενική Συνέλευση θέμα προκειμένου να μην περάσει η τροποποίηση του πειθαρχικού κώδικα, στο κομμάτι που αφορά τις δημόσιες δυσμενείς κρίσεις και τη δυσφήμιση μέσω δηλώσεων όπου η πρόταση της ΕΠΟ ήταν να προβλέπεται αφαίρεση τριών βαθμών για μη ανάκληση της δήλωσης και έξι στην υποτροπή. 

Ο πρόεδρος της Super League Γιάννης Μώραλης είπε: «Όσον αφορά το πνεύμα δηλαδή την αυστηροποίηση των ποινών, είμαστε υπέρ. Αλλά για την αφαίρεση βαθμών και το πλήθος των προσώπων που καλύπτει (σ.σ. παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές, μασέρ, γυμναστές, χορηγούς!), έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Λέω να το ξαναδούμε. Μπορεί να προκύψουν χειρότερα προβλήματα από αυτά που θέλουμε να λύσουμε»

Η αντίδραση της Λίγκας βρήκε αρκετούς υποστηρικτές μεταξύ των Ενώσεων και έτσι αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί το Δ.Σ. της ΕΠΟ και να επανεξετάσει το ζήτημα σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Βλέπετε, όλοι αντιλήφθηκαν ότι η επικείμενη πρόταση για πειθαρχικές διώξεις έχει συγκεκριμένους στόχους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Skoda Ξάνθη και ο ιδιοκτήτης της Χρήστος Πανόπουλος, που αρέσκονται σε καυστικές ανακοινώσεις που θα μπορούσαν να κριθούν δυσφημιστικές από τα όργανα της ΕΠΟ οδηγώντας την Ξάνθη σε αφαίρεση βαθμών, εάν πέρναγε ο νέος πειθαρχικός κώδικας.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι το γεγονός ότι η Ξάνθη και ο Πανόπουλος ήταν οι άμεσοι στόχοι της πρότασης ουσιαστικά το παραδέχτηκε ο ίδιος ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ Κουρίδης, ο οποίος (σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο soccerplus είπε): “Άλλαξε η βαρύτητα της ποινής. Οι χορηγοί υπήρχαν πάντα. Υπάρχουν εδώ και οκτώ χρόνια. Αυτή η διάταξη έχει μπει για μια ΠΑΕ μόνο, που έχει χορηγό αυτοκινητοβιομηχανία. Δεν μπορεί να γίνει καμία τροποποίηση. Ή επικυρώνεται ή όχι. Μπορούμε να το δούμε σε ένα επόμενο ΔΣ”.

Ποια είναι η μία όλη κι όλη ΠΑΕ, που έχει χορηγό αυτοκινητοβιομηχανία; Όλοι κατάλαβαν λοιπόν ότι στόχος ήταν να μπορεί να δεθεί πιθανή μελλοντική τιμωρία της Ξάνθης σε δηλώσεις του Πανόπουλου, επειδή είναι ο βασικός χορηγός της ομάδας, καθώς τυπικά δεν υπάρχει το όνομά του στην διοίκηση της ομάδας και έτσι η τελευταία δεν θα μπορούσε να τιμωρηθεί για οποιεσδήποτε δηλώσεις του. Αλλά με το τροπο που πήγε να γίνει αυτό, προέκυψαν άλλα, πιο σοβαρά προβλήματα.

Ο Τζώρτζογλου της αντιπολιτευόμενης ΕΠΣ Ηρακλείου σχολίασε: “Είναι Πολύ σκληρό μέτρο. Λέει ότι αν κάποιος που είναι ακόμη και χορηγός κάνει δηλώσεις δυσφημιστικές για τον διαιτητή, για τον παράγοντα, ακόμη και για την ΕΠΟ, τότε θα αφαιρεθούν βαθμοί από την ομάδα. Δηλαδή αν κάποιος δίνει δέκα χιλιάδες ευρώ και μετά κάνει δηλώσεις, τι θα συμβεί;”. Την απάντηση έδωσε ο Γραμμενος της ΕΠΣ Μακεδονίας: “Θα τεθεί σε αμφιβολία ο βαθμολογικός πίνακας. Θα ανοίξουν ασκοί του Αιόλου. Φανταστείτε να υποβιβαστεί μια ομάδα τι έχει να γίνει”.

Και κάπως έτσι, η πρόταση για τις ποινές αφαίρεσης βαθμών για τις “δυσφημιστικές” δηλώσεις παραγόντων ή ακόμα και… χορηγών δεν πέρασε, αλλά αντίθετα παραπέμφθηκε στις καλένδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ απουσίασε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης Μάνος Γαβριηλίδης, αν και αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, καθώς έχει χριστεί αρχηγός αποστολής στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Νέων στο Μουντιάλ της Τουρκίας και προφανέστατα βρίσκεται στην Τραπεζούντα και όχι στην Αθήνα…