Ο Σπύρος Βάλλας στην πιο εκ βαθέων συνέντευξη που έχει δώσει ποτέ

Συνέντευξη στην Μελίνα Ντισλιάν

–  Ετοιμάζεται να διανύσει την έβδομη συνεχόμενη χρονιά του στη Ξάνθη και ενδέκατη συνολικά στην καριέρα του. Το όνομά του έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με τη Skoda και η νέα ανανέωση του συμβολαίου του αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως υπάρχει μία αμοιβαία αγάπη. 

Ο Σπύρος Βάλλας, μίλησε στο ThrakiSportS για τα δέκα χρόνια που πέρασε στη Ξάνθη. Αναφέρθηκε στους λόγους που τον έκαναν να ανανεώσει με την ομάδα, παραδέχτηκε πως θέλει να κλείσει στην Ξάνθη  την καριέρα του και θυμήθηκε τις καλύτερες αλλά και τις χειρότερες στιγμές του, σε αυτή την δεκαετία. Ο 31χρονος αμυντικός, προσπάθησε – έστω και αποτυχημένα – να μετρήσει τους προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε στη Skoda, σχολίασε την έλευση του Νίκου Καραγεωργίου, ενώ δήλωσε πανέτοιμος για την πρόκληση της Ευρώπης.

Σπύρο, φέτος διένυσες την έκτη σου χρονιά στη Ξάνθη και όπως είδαμε συνεχίζεις ακάθεκτος. Μάλλον δε θα φύγεις ποτέ από αυτή την ομάδα….

«Μετά και από αυτή την ανανέωση, νομίζω πως θα κλείσω την καριέρα μου εδώ. Αυτό ένιωθα άλλωστε και την ώρα που υπέγραφα το νέο μου συμβόλαιο».

Συνολικά στη Ξάνθη έχεις παίξει μέχρι στιγμής 10 χρόνια. Όταν πρωτοήρθες στην ομάδα το 1999, περίμενες τέτοια εξέλιξη;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν το φανταζόμουν. Δεν πίστευα ότι θα κρατήσει τόσο η παραμονή μου εδώ. Ωστόσο όταν επέστρεψα στην ομάδα για δεύτερη φορά μετά τον Ολυμπιακό, τότε είπα στον εαυτό μου ότι από τη Ξάνθη θα φύγω μόνο αν βρω κάτι το οποίο θα είναι πολύ καλύτερο από αυτή την ομάδα. Από τη στιγμή που ο στόχος για μία μεγαλύτερη ομάδα δεν είχε έρθει, είχα πει πως θα μείνω στη Ξάνθη και θα κλείσω την καριέρα μου εδώ».

Πως θα τα χαρακτήριζες όλα αυτά τα χρόνια;

«Ήταν χρόνια πολύ ωραία και πολύ έντονα. Γεμάτα συναισθήματα, χαρές, λύπες, καλές και κακές στιγμές. Όλα αυτά είχα την τύχη να τα μοιραστώ με ανθρώπους που με αγαπάνε αληθινά και με σέβονται. Σε όλο αυτό υπάρχει μία αμοιβαία σχέση. Υπάρχει απεριόριστη εκτίμηση και εμπιστοσύνη και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μείνω εδώ όλα αυτά τα χρόνια. Εισπράττω τόσο όμορφα πράγματα εδώ και προσπαθώ να το ανταποδώσω όλα αυτά τα συναισθήματα τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου».

Θέλω να μου πεις την καλύτερη και τη χειρότερη στιγμή που έζησες σε αυτή την δεκαετία.

«Καλύτερη στιγμή μου ήταν όταν βγήκαμε για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας στην Ευρώπη. Ήταν το 2002 όταν για πρώτη φορά η Ξάνθη θα αγωνιζόταν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Κληρωθήκαμε και παίξαμε κόντρα στη Λάτσιο (φωτο). Είναι μία στιγμή που τη θυμάμαι ακόμα και σήμερα πολύ έντονα. Σε ότι αφορά τη χειρότερη στιγμή μου, είναι χωρίς δεύτερη σκέψη ο αγώνας μας με τον Ηρακλή, αν δεν κάνω λάθος το 2010, όπου ήταν το τελευταίο ματς της σεζόν και έπρεπε να κερδίσουμε για να μην πέσουμε κατηγορία. Δεν αξίζει σε μία ομάδα όπως η Ξάνθη τέτοια δοκιμασία».

Πριν από λίγες μέρες ήρθε η ανανέωσή σου με την ομάδα. Να υποθέσω πως το ενδεχόμενο να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό δεν το σκέφτηκες…

«Όχι. Σου είπα και πιο πριν ότι τη Ξάνθη θα την άφηνα μόνο αν προέκυπτε κάτι καλύτερο. Από τη στιγμή που τόσα χρόνια δεν προέκυψε, ήθελα να μείνω εδώ. Όλο αυτό που γίνεται με τη Ξάνθη είναι πολύ όμορφο και το βλέπω λίγο ρομαντικά, γι΄ αυτό και συμφώνησα αμέσως στην ανανέωση».

Η Ξάνθη είναι μία ομάδα που τη μία χρονιά μπορεί να χτυπήσει Ευρώπη και την άλλη χρονιά να παλεύει για τη σωτηρία της, Ξέροντας πλέον την ομάδα καλύτερα από τον καθένα, τι πιστεύεις ότι φταίει και υπάρχει αυτή η αστάθεια;

«Αρχικά θεωρώ ότι υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός σε ότι αφορά τις ομάδες που θέλουν να βγουν στην Ευρώπη. Εμείς πάντα προσπαθούσαμε να εξασφαλίσουμε μία θέση που οδηγούσε στο EuropaLeague, αλλά τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως τα θέλαμε. Υπάρχουν σε κάθε ομάδα οι καλές χρονιές, υπάρχουν όμως και οι μέτριες. Δεν ξέρω τι έφταιξε, πάντως τα σκαμπανεβάσματα αυτά είναι φυσιολογικά. Σαφώς και θα θέλαμε να διεκδικούμε κάθε χρόνο την είσοδο στην Ευρώπη. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο».

Θέλω αν μπορείς να μου πεις με πόσους προπονητές έχεις δουλέψει στη Ξάνθη. Κακά τα ψέματα είναι μία ομάδα που προχωράει πολύ συχνά σε αντικαταστάσεις τεχνικών.

«Είναι δύσκολη ερώτηση. Ακόμα και τώρα ζορίζομαι να βγάλω ακριβές νούμερο και στατιστικό για κάθε χρονιά. Σίγουρα πάντως είναι πάνω από δώδεκα».

Με ποιόν θεωρείς ότι είχες την καλύτερη συνεργασία και γιατί;

«Ο Γιάννης Μαντζουράκης με έφερε στην ομάδα και με παρουσίασε στον κόσμο. Ο Νίκος Καραγεωργίου είναι αυτός που με καθιέρωσε. Και οι δύο αυτοί προπονητές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καριέρα μου και στην εξέλιξή μου, τόσο στην αρχή όσο και στην πορεία».

Συμφωνείς με αυτή την τακτική ή είσαι από τους ανθρώπους που έχουν υπομονή και δίνουν χρόνο;

«Κακά τα ψέματα στο ποδόσφαιρο όλοι κρίνονται από τα αποτελέσματα. Σε μία τέτοια συνεργασίας, ομάδας-προπονητή, το παν είναι το αποτέλεσμα. Η Ξάνθη έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς προπονητές να δουλέψουν και να δείξουν τις ικανότητές τους, Ωστόσο δεν ταιριάξανε όλοι στην ομάδα και στη φιλοσοφία της. Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που δεν μπορείς να προδικάσεις τίποτα. Δυστυχώς είναι φυσιολογικό οι προπονητές να πληρώνουν τα άσχημα αποτελέσματα και την κακή εικόνα της ομάδας. Το ιδανικό πάντως θα ήταν να βρίσκεται ένας προπονητής για πολύ καιρό σε μία ομάδα, προκειμένου να δείξει το τι πραγματικά μπορεί να προσφέρει, χωρίς βιασύνη και πίεση».

Ξαφνικά η ομάδα βρίσκεται στην Ευρώπη, αφού ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκός δεν πήραν άδεια. Πως σου φαίνεται αυτή η εξέλιξη;

«Όταν μιλάμε για μία ομάδα που είναι παράδειγμα προς μίμηση, σε ότι αφορά την οργάνωσή της και τις οικονομικές της υποχρεώσεις, τότε είναι σίγουρα πολύ τιμητικό. Η είσοδος της Ξάνθης στην Ευρώπη, προκύπτει από το ότι είμαστε ένα υγιέστατο σωματείο, πολύ καλά οργανωμένο σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο και φυσικά μία τέτοια εξέλιξη είναι καλοδεχούμενη».

Πιστεύεις ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε σε μία τέτοια πρόκληση και μάλιστα από εκεί που δεν το περιμένατε;

«Αυτό που ξέρω είναι πως όλοι έχουμε ξεκινήσει με πολύ όρεξη την προετοιμασία μας, θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό σε αυτή την πρόκληση που εμφανίζεται μπροστά μας και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».

Στην ομάδα επέστρεψε ο Νίκος Καραγεωργίου. Θέλω ένα σχόλιο για τον συγκεκριμένο προπονητή.

«Είναι ένας προπονητής με τον οποίον έχω εξαιρετική συνεργασία. Το ίδιο βλέπω ότι ισχύει και με τα υπόλοιπα παιδιά. Έχει αφήσει το στίγμα του στην ομάδα, αφού επί των ημερών του η Ξάνθη βγήκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Ευρώπη και είναι ένας προπονητής που τον σέβονται όλοι. Είναι πολύ απαιτητικός, έχει έντονη προσωπικότητα και είναι σημαντικό που επέστρεψε στην ομάδα».

Θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους προπονητές που πέρασαν από τη Ξάνθη, αφού την τριετία που ανέλαβε (2001-2004) βγήκατε και Ευρώπη. Συμφωνείς με τον τίτλο αυτόν;

«Το έργο του μιλάει από μόνο του. Πάντως ναι συμφωνώ με τον τίτλο αυτόν».

Πιστεύεις ότι θα μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα και να μείνει στη Ξάνθη για χρόνια, όπως έμεινε και στον Εργοτέλη;

«Το εύχομαι. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως θέλω να πιστεύω πως θα μείνει για καιρό εδώ. Αν είμαστε εμείς όπως πρέπει και βοηθήσουν και οι συγκυρίες, δεν έχουμε να φοβηθούμε για τίποτα. Πιστεύω πως θα έχουμε μία πολύ πετυχημένη σεζόν».