Η αθλητική κληρονομιά που αφήνει ως υπουργός ο Στυλιανίδης

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–   Μετά από εννιά χρόνια συμμετοχής στο υπουργικό συμβούλιο, με ένα διάλειμμα την περίοδο που το ΠαΣοΚ ήταν στην εξουσία από το 2009 ως πέρυσι, ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν είναι πλέον μέλος της κυβέρνησης.

Τον τελευταίο ένα χρόνο υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών. Η αλήθεια είναι ότι η θέση αυτή δεν τον ευνοούσε και πολύ για να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, ωστόσο δεν ήταν λίγες οι φορές που έπαιξε το όνομά του στις αθλητικές σελίδες των εφημερίδων. Πιο πρόσφατη ήταν η παρέμβασή του για την ελληνοποίηση του Γιάννη Αντετοκούμτο, του 18χρονου γιου των νιγηριανών μεταναστών που όμως ανδρώθηκε μπασκετικά στην Ελλάδα αλλά δεν είχε ελληνικό διαβατήριο και κινδύνευε να μας… φύγει. Έχει στρέψει επάνω του τα βλέμματα των κορυφαίων ομάδων του NBA, αλλά πλέον χάρη στις άμεσες ενέργεις του Στυλιανίδη, κατόπιν παρέμβασης του προέδρου της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου, φοράει και την φανέλα με το ελληνικό εθνόσημο στο στήθος, όπως ήταν άλλωστε και η επιθυμία του.

Αντιστοίχως, λίγους μήνες πιο πριν ο κ. Στυλιανίδης είχε πράξει κάτι αντίστοιχο και για τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, που αν και ελληνικής (ποντιακής) καταγωγής, είχε μόνο την ρωσική και όχι την ελληνική ιθαγένεια. Μάλιστα, είχε πραγματοποιηθεί και συνάντηση ανάμεσα στον τότε υπουργό Εσωτερικών και τον πάμπλουτο ελληνορώσο επιχειρηματία παρόντος και του κυβερνητικού επορσώπου Σίμου Κεδίκογλου, όπου αντάλλαξαν και ευχές για τις ομάδες τους ενώ λέγεται ότι ασκήθηκε πίεση από την πλευρά του θρακιώτη πολιτικού να αναλάβει την ΣΕΚΑΠ που τότε ήταν υπό καθεστώς πώλησης από την ΑΤΕ ή πτώχευσης.

Στο ενδιάμεσο, ο βουλευτής Ροδόπης, ως επικεφαλής από την ελληνική κυβέρνηση για την ελληνογερμανική συνεργασία, είχε υποδεχθεί στο υπουργείο Εσωτερικών τον Ότο Ρεχάγκελ, τον προπονητή που οδήγησε την Εθνική Ποδοσφαίρου Ανδρών το 2004 στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης λόγω αυτής του της θέσης είχε αποκτήσει εξαιρετικές σχέσεις με τον αρμόδιο για τις ελληνικές υποθέσεις υφυπουργό της γερμανικής κυβέρνησης Χανς Γιοακίμ Φούχτελ. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει το ThrakiSportS, σε επίσκεψή του στην Βαβαρία τον περασμένο Νοέμβριο είχε παρακολουθήσει στην Αλιάνζ Αρίνα του Μονάχου την αναμέτρηση Μπάγερν – Μπορούσια Ντόρτμουντ για το γερμανικό πρωτάθλημα, που έμελλε λίγους μήνες μετά να αποτελέσει και το ζευγάρι του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλιστα, τότε κυκλοφόρησαν και φήμες που τον ήθελαν να διαμεσολαβεί για ένα φιλικό της Μπάγερν με τον… Πανθρακικό, οι  οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.

Η ιστορία του Στυλιανίδη με την ομάδα της Κομοτηνής είναι πάντως πολύ παλιά, από τις προηγούμενες θητείες του στα υπουργικά συμβούλια. Παλιότερα, έκανε και συχνές εμφανίσεις στις εξέδρες των γηπέδων όπου αγωνιζόταν ο Πανθρακικός. Τις έκοψε, μετά την ατυχή του έμπνευση να παραβρεθεί στο ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσει ένα παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Πανθρακικό στις 7 Δεκέμβρη του 2009. Ήταν η επόμενη μέρα της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Ο «Εύρης», όπως περιπαικτικά είχε καθιερωθεί από παραπολιτικές στήλες το παρατσούκλι του, ήταν τότε υπουργός Παιδείας. Ο ίδιος πλήρωσε πολύ ακριβά την φωτογραφία που κυκλοφόρησε από τα επίσημα του Ολυμπιακού Σταδίου δίπλα στον πρόεδρο της ΑΕΚ Νίκο Θανόπουλο, μια ημέρα μετά το τραγικό περιστατικό. Η παρουσία στο γήπεδο και τα χαμόγελα την ώρα που καίγονταν όλη η Ελλάδα και πενθούσε σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, ήταν ό,τι χειρότερο για την εικόνα του τότε πανίσχυρου υπουργού Παιδείας.

Μετά από αυτό το περιστατικό, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι αλήθεια ότι περιόρισε στο ελάχιστο τις εμφανίσεις του στα γήπεδα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθούσε, με όποιον τρόπο μπορούσε, να βοηθήσει την ομάδα της εκλογικής του περιφέρειας. Μάλιστα, λίγους μήνες μετά, ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της κυβέρνησης Καραμανλή, είχε μεσολαβήσει προκειμένου να δοθεί χορηγία ύψους 200.000 ευρώ στον Πανθρακικό από τα ΕΛΤΑ. Ο ίδιος βέβαια δεν το παραδέχτηκε ποτέ αυτό, αλλά το γεγονός ότι συνέβη ενώ ο «Εύρης» ήταν ο πολιτικός προϊστάμενός των υπό κρατικό έλεγχο Ελληνικών Ταχυδρομείων υπήρξε κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο από τις αθηναϊκές εφημερίδες.

Άλλωστε, η αδυναμία του Στυλιανίδη για τον Πανθρακικό κρατούσε από την πρώτη του θητεία σε υπουργικό συμβούλιο, ως υφυπουργός Εξωτερικών. Εκείνα τα χρόνια που ακόμα ο Πανθρακικός δεν είχε ανέβει στα μεγάλα σαλόνια, ο «Εύρης» είχε επιλέξει να χτυπάει το κινητό του στους ήχους του ύμνου της ομάδας της Κομοτηνής. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει τότε το Flitzani στον «Παρατηρητή της Θράκης», κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε έλληνες διαπιστευμένους δημοσιογράφους για τις ελληνορωσικές εμπορικές σχέσεις, είχε χτυπήσει δύο φορές το κινητό του στους ρυθμούς του «τ’ όνομά σου γράααφεται ξανά…», χωρίς να προλάβει όμως να ακουστεί και το ρεφρέν «Πανθρακικέέέ, Πανθρακικέ, δεν σε ξεχάσανε οι φίλοι σου ποτέ…».