Μαρτυρία: Οι τελευταίες στιγμές του Ανδρέα Κιλιγκαρίδη…

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Λεωνίδας Κάλφας

 “Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω. Πώς να περιμένεις μια τέτοια εξέλιξη;” Ο πρωταθλητή του κανόε καγιάκ, Μιχάλης Παπασάββας, γύρισε την περασμένη εβδομάδα από την Πολωνία, αλλά το μυαλό του έχει κολλήσει εκεί. Και πώς να μην έχει; Ήταν μαζί με τον Ανδρέα Κιλιγκαρίδη οι μοναδικοί αθλητές που εκπροσωπούσαν την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Πόζναν.

Μαζί στο δωμάτιο, μαζί στους αγώνες, παντού μαζί. Τους χώρισε η ξαφνική ασθένεια του Ανδρέα, που είχε την τραγική κατάληξη που όλοι γνωρίζουμε. “Ανδρέα να είσαι καλά εκεί που είσαι” λέει σήμερα ο Παπασάββας, που μετέφερε  σοκαρισμένος στο Contra τις τελευταίες στιγμές του αδικοχαμένου πρωταθλητή και αποκάλυψε το περιστατικό που “έδειξε” την επερχόμενη τραγωδία.

“Ο Ανδρέας δεν ήταν καλά από την Αθήνα. Είχε αυτή την ιογενή λοίμωξη, όπως του είπε ο γιατρός από την Αθήνα, με αποτέλεσμα να μην αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μάλιστα, είχε πάρει μαζί τις εξετάσεις για να τις δείξει στον προπονητή. Ο γιατρός στην Ελλάδα του είχε πει ότι η λοίμωξη ήταν ισχυρή και μπορεί η διάρκειά της να έφτανε και τις 20 ημέρες. Το μεγαλύτερο διάστημα που ήμασταν στην Πολωνία δεν σηκωνόταν από το κρεβάτι. Αρκετές φορές του πήγαινα εγώ το φαγητό, είχε πονοκεφάλους και ήταν πολύ στενοχωρημένος γιατί δεν μπορούσε να λάβει μέρος στους αγώνες”, εξηγεί ο συναθλητής του 37χρονου Κιλιγκαρίδη.

Οι 2 αθλητές, αφού τελείωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο, μεταφέρθηκαν από το Πόζναν στο Μπίντγκοζ (περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά) προκειμένου -όπως τόνισε ο Μιχάλης Παπασάββας- να περιμένουν το αεροπλάνο και να κάνουν μια μίνι προετοιμασία μαζί με τον παλιό συνεργάτη της ομοσπονδίας, Πολωνό προπονητή Ζίβλαβ Σούπσκι.

“Τη Δευτέρα που φτάσαμε, η υγεία του βελτιώθηκε πάρα πολύ και ήταν πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Έκανε σχέδια για τους επερχόμενους αγώνες και μάλιστα είχε διάθεση για μια βόλτα για να ξεφύγει λίγο. Το βράδυ όμως της Δευτέρας προς Τρίτη ήταν πολύ δύσκολο. Όλη τη νύχτα μου έλεγε ότι πονούσε στο κεφάλι, ενώ έβηχε έντονα. Την Τρίτη είχα βγει για λίγο και γυρίζοντας στο δωμάτιο τον βρήκα σε κακή κατάσταση. Είχε μεν τις αισθήσεις του, αλλά ήταν πολύ άσχημα, σχεδόν δεν καταλάβαινε καθόλου και αναγκαστήκαμε με τον προπονητή να τον πάμε στο νοσοκομείο με τη γνωστή συνέχεια”.

Τίποτα δεν προμήνυε αυτά που θα συμβούν. Εκτός ίσως από ένα περιστατικό που θυμάται ο Μιχάλης Παπασάββας κατά την διάρκεια των αγώνων: “Στο Πόζναν συναντήσαμε αρκετούς γνωστούς ξένους αθλητές. Με έναν από αυτούς ο Ανδρέας είχε μια χειραψία, μια απλή χειραψία όπως έχουμε όλοι μας. Όμως το χέρι του  αμέσως μετά μελάνιασε. Θορυβηθήκαμε και οι δυο, ανησυχήσαμε. Του είπα ότι έπρεπε να το δει άμεσα γιατί δεν ήταν φυσιολογικό. Κι αυτός αναστατώθηκε. Λίγο αργότερα χτύπησε ελάχιστα το πόδι του στο κρεβάτι του ξενοδοχείου. Και πάλι το πόδι του μελάνιασε”. Δυστυχώς, συμπληρώνουμε εμείς, όταν επενέβησαν οι γιατροί ήταν αργά.

Ο Ανδρέας “έφυγε” κι ο φίλος του, ο Μιχάλης, δεν πρόλαβε να τον αποχαιρετήσει: “Αν μπορούσα να του πω κάτι, θα του έλεγα να είναι καλά εκεί που βρίσκεται. Με τον Ανδρέα μιλούσαμε πολύ. Για πολλά χρόνια μέναμε μαζί στο δωμάτιο στις αποστολές και μιλούσαμε πολύ. Ήταν από τους ανθρώπους που δεν ήθελε να ενοχλεί. ‘Έφυγε’ τόσο άσχημα, όμως θα τον θυμάμαι ευχάριστα, όπως ήταν τη Δευτέρα, μια μέρα πριν μπει στο νοσοκομείο. Είχε ξαναβρεί τη διάθεσή του, αν και ένιωθε λίγο άσχημα που δεν πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μου έλεγε πόσο ήθελε να αγωνιστεί και να διακριθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τον Αύγουστο”.

Δυστυχώς, εκεί ο Αντρέας δεν θα είναι παρών…