Έτρεξε δίπλα στον θρύλο Μο Φάρα ο Μαγγίνας αλλά δεν τα κατάφερε! Θαύμα θα χρειαστεί η Εθνική Στίβου…

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Η Εθνική Στίβου θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα την Κυριακή για να παραμείνει στην Σούπερ Λίγκα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων που διεξάγεται στο Γκέιτσχαντ, ωστόσο αυτό που μένει από θρακιώτικης πλευράς από την πρώτη ημέρα των αγώνων είναι αυτή η εικόνα: ο αλεξανδρουπολίτης Δήμος Μαγγίνας μπροστά από τον θρύλο των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων Μο Φάρα!!!

Ο Μαγγίνας τερμάτισε στην 12η και τελευταία θέση στα 5.000 μ. σημειώνοντας χρόνο 15.34.74. Πρόκειται για μια προσπάθεια που απλά αποδεικνύει την μεγάλη απόσταση που υπάρχει από τον υπόλοιπο κόσμο στις αποστάσεις αυτές, δεδομένου ότι ο Εβρίτης είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας στο αγώνισμα και με την ιδιότητα αυτή συμμετείχε στην Εθνική Ομάδα, έτερον εκάτερον αν δεν μπόρεσε να της χαρίσει κάτι παραπάνω από τον ένα πόντο (μάλιστα, αρκετοί αθλητές του έριξαν γύρο). Θα έχει να θυμάται όμως την κούρσα, για την εμπειρία να βρεθεί έστω και για λίγο, στο ξεκίνημα, μπροστά από τον θρύλο το αγωνίσματος, τον διπλό Ολυμπιονίκη Μο Φάρα που ξεσήκωσε το στάδιο με την εμφάνισή του από την παρουσίαση κιόλας, όταν έκανε το γνωστό πλέον Mobot και τελικά κέρδισε με 14.10.00.

Η περίπτωση του Μαγγίνα ήταν τελικά η μοναδική εκπροσώπηση της Θράκης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Εθνικών Ομάδων, αυτό που κάποτε ξέραμε ως Μπρούνο Τζάουλι. Ο έτερος αθλητής που ταξίδεψε στο Γκέιτσχαντ, ο Μανώλης Κουτσουκλάκης της Ολυμπιάδας Κομοτηνής, τελικά δεν αγωνίστηκε αφού ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν τον επέλεξε για την κούρσα της μικρής σκυταλοδρομίας. Στην 4Χ100 η περιοχή μας εκπροσωπήθηκε από τον δραμινό εμκποδιστή Κώστα Δουβαλίδη που μαζί με τους  Παναγιώτη Ανδρεάδη, Λυκούργο-Στέφανο Τσάκωνα και Μάκη Στεργιούλη κατέκτησαν την τέταρτη θέση στην πρώτη σειρά με τον ικανοποιητικό χρόνο 40.39.

Μακράν η καλύτερη παρουσία της πρώτης ημέρας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων στο …κρύο και κατά διαστήματα βροχερό Γκέιτσχεντ ήρθε από τον Λούη Τσάτουμα στο μήκος. Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ, προσγειώθηκε στα 8,12 μ. (0,8 μ.) και κατέλαβε την δεύτερη θέση, ισοφαρίζοντας το φετινό του ρεκόρ. Η άλλη μεγάλη μας ελπίδα για να κερδίσουμε αρκετούς βαθμούς στην πρώτη ημέρα των αγώνων, η Νικόλ Κυριακοπούλου στο επικοντώ, δεν αγωνίστηκε καν  καθώς δεν έφτασαν στο Γκέιτσχεντ τα κοντάρια της. Η αεροπορική εταιρεία διαβεβαίωνε τους ανθρώπους της ομοσπονδίας πως έστω και τελευταία στιγμή τα κοντάρια θα έφταναν στον προορισμό τους, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η απουσία της στέρησε πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα. Η αθλήτρια δοκίμασε να αγωνιστεί με δανεικά κοντάρια, τα οποία δεν της ταίριαζαν, με αποτέλεσμα να ήταν ορατός ο κίνδυνος να τραυματιστεί.

Η Βούλα Παπαχρήστου στην επιστροφή της μετά το ρατσιστικό τουίτ πριν τους περσινούς Ολυμπιακούς Αγώνες έχασε την ευκαιρία να δώσει περισσότερους από τους πέντε βαθμούς στους οποίους αναλογεί η έκτη θέση, που κατέλαβε στο τριπλούν. Η πρωταθλήτρια του τριπλούν προσγειώθηκε στο δεύτερο άλμα της στα 13,69 μ.(2,7 μ./.δ),. Επηρεασμένος από τα προβλήματα της φετινής σεζόν φάνηκε ο Περικλής Ιακωβάκης, ο οποίος κατέλαβε μόλις την 9η θέση στο σύνολο. Αντιθέτως, πολύ καλά πήγε ο Πέτρος Κυριακίδης που εκμεταλλεύτηκε τον συναγωνισμό και διένυσε τα 400 μ. σε 46.73, επίδοση που του έδωσε την τρίτη θέση στην σειρά του και την 7η θέση στο σύνολο.

Στο ύψος, ο Αντώνης Μαστορας στην πρώτη του συμμετοχή στη συγκεκριμένη διοργάνωση δεν κατάφερε να βρεθεί στα επιθυμητά επίπεδα. Έμεινε στα 2,15 μ. και έπειτα απέτυχε στα 2,20 μέτρα. Νωρίτερα, ο αθλητής, ο οποίος ήταν 8ος είχε υπερβεί τα 2,10 μ. με την πρώτη  προσπάθεια. Πιθανότατα αν είχε ταξιδέψει αντί αυτού ο Κώστας Μπανιώτης, να είχε πάει καλύτερα και να είχαν κερδηθεί περισσότεροι πόντοι για την ελληνική ομάδα, όμως με τα αν δεν γράφεται ιστορία, χώρια που με τις εμφανίσεις του, ιδίως στον κλειστό, ο Μάστορας είχε δίκαια κερδίσει το εισιτήριο αντί του κομοτηναίου πρωταθλητή.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση της βαθμολογίας με 76 βαθμούς. Με άλλα λόγια, την Κυριακή η Ελλάδα θα μπει στους αγώνες ευρισκόμενη στη «ζώνη υποβιβασμού», αφού οι τρεις τελευταίες από τις 12 συμμετέχουσες στην Σούπερ Λίγκα Εθνικές Ομάδας πέφτουν. Οι 26 βαθμοί που μας χωρίζουν από την ένατη θέση όπου είναι η Τουρκία κάθε άλλο παρά αμελητέα ποσότητα είναι. Και χρειάζεται μεγάλη δόση τύχης για να καλυφθούν. Άλλωστε, καραδοκεί και η Λευκορωσία που ακολουθεί με 75.5, ενώ 12η είναι η Νορβηγία με 67. Μετά από τα 21 πρώτα αγωνίσματα, οι Γερμανοί προηγούνται με 195, μόλις ένα βαθμό μπροστά από τους Ρώσους, ενώ τρίτοι είναι οι Βρετανοί με 181. Η μάχη για την πρωτιά αναμένεται συγκλονιστική…