Αφιέρωμα: Η πορεία του Σταθάκη από τον Εβρο στην ΑΕΚ μέσω Ξάνθης, Κύπρου και… ΗΠΑ

Επιμέλεια αφιερώματος: Λεωνίδας Κάλφας

–  Από την Αλεξανδρούπολη και τη Ξάνθη, με ενδιάμεσους σταθμούς την Κύπρο και τη δοκιμή του στις ΗΠΑ, στα «κιτρινόμαυρα» και την ΑΕΚ! Ο λόγος για τον Σταύρο Σταθάκη, τον 26χρονο Αλεξανδρουπολίτη μπακ, που όπως ανέφερε ήδη από την Δευτέρα το ThrakiSportS, υπέγραψε για τρία χρόνια (τον πρώτο χρόνο ιδιωτικό συμφωνητικό και κατόπιν συμβόλαιο, όταν η Ένωση ξανανέβει στα επαγγελματικά πρωταθλήματα και γίνει ΠΑΕ).

Ο υψηλόσωμος αμυντικός βρισκόταν εδώ και χρόνια στο «μικροσκόπιο» του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος φαίνεται ότι ήταν ο άνθρωπος, που εισηγήθηκε την απόκτησή του. Το ThrakiSportS με αφορμή την μεταγραφή του στην ΑΕΚ, ετοίμασε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα με γνωστές αλλά και άγνωστες λεπτομέρειες από την πορεία του Σταύρου Σταθάκη, από τα ξερά γήπεδα της Αλεξανδρούπολης σε μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της χώρας, με ενδιάμεσους σταθμούς την Ξάνθη, την Κύπρο αλλά και τις ΗΠΑ.

 

Το ξεκίνημα στην ΠΑΕ Θράκη, η μεταγραφή στην Skoda Ξάνθη και οι φιλοδοξίες

Ο Σταθάκης, από τις ακαδημίες της ΠΑΕ Θράκη, ξεχώριζε για το πολύ καλό αριστερό του πόδι, το δυναμικό παιχνίδι και την αγωνιστικότητά του.

Στα 17 του παρουσιάστηκε η μεγάλη ευκαιρία, να παίξει στην ανδρική ομάδα και ο ίδιος εμφανίζεται αποφασισμένος και φιλόδοξος να μην την αφήσει να πάει χαμένη.

Αυτό ήταν! Από την πρώτη στιγμή που «πάτησε» το πόδι του στο χόρτο του «Φ. Κοσμάς» άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και γινόταν μέρα με τη μέρα όλο και καλύτερος.

Είτε ως αριστερός μπακ και στη συνέχεια ως στόπερ, κατάφερε να καθιερωθεί ως βασικός. Το ύψος του (1.88) του επέτρεπε να προωθείται και να πετυχαίνει γκολ με στημένες φάσεις, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει όλες τις εκτελέσεις φάουλ, αξιοποιώντας το πολύ καλό αριστερό του πόδι.

Απολογισμός: Τρεις χρονιές στη Γ’ Εθνική και την ΠΑΕ Θράκη με 54 συμμετοχές και 9 γκολ. Συγκομιδή αν μη τι άλλο εντυπωσιακή για ένα νεαρό αμυντικό.

Το καλοκαίρι του 2007 έρχεται η μεγάλη στιγμή, η μεταγραφή του στη Skoda Ξάνθη, που εκείνο το διάστημα παρακολουθούσε πολύ στενά, λόγω και της παρουσίας του Χρήστου Πανόπουλου, πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ Θράκη, που ξεχώριζαν με την παρουσία τους.

Ο Σταύρος ήταν όμως ο εκλεκτός. Και ταυτόχρονα αποφασισμένος να διεκδικήσει το όνειρο, που ήταν ταυτόχρονα και μεγάλη φιλοδοξία πολλών.

Η Α’ Εθνική και η συμμετοχή του σε μια από τις πιο παραδοσιακές δυνάμεις της Θράκης και του ποδοσφαίρου της περιφέρειας γενικότερα, ήταν οι μεγάλοι στόχοι.

Στη Skoda κατάφερε να παραμείνει πέντε χρόνια, έχοντας 38 συμμετοχές και 2 γκολ. Η παρουσία πιο έμπειρων στόπερ και οι συχνές αλλαγές προπονητών δεν κατάφεραν να του εξασφαλίσουν σταθερή παρουσία στην μεγάλη ομάδα της Θράκης, παρά το γεγονός ότι σε κάθε παιχνίδι του έδειχνε τσαμπουκά, μεγάλο πάθος, αγωνιστικότητα, ενώ ταυτόχρονα η εξαιρετική κάθετη πάσα του, σπάνια για κεντρικό αμυντικό, αλλά και το «φαρμακερό» αριστερό του πόδι ήταν στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίζει σε κάθε του εμφάνιση και έκαναν τους εκάστοτε προπονητές της ομάδας να ανανεώνουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

 

Το γκολ με τον Άρη και η αφιέρωση που συγκλόνισε όλη την Θράκη

Από τα δύο τέρματα που πέτυχε στο διάστημα της εξαετούς παρουσίας του στη Ξάνθη, ένα ήταν αυτό που ξεχωρίζει, αλλά ήταν και αυτό που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη του, όπως και των «κολλητών» του φίλων. O λόγος;

Στις 17 Απριλίου του 2011, η Skoda υποδέχεται τον Άρη σε ένα αδιάφορο βαθμολογικό παιχνίδι για τους γηπεδούχους. Αντίθετα, οι «κίτρινοι» ήθελαν τη νίκη στα Πηγάδια για να μπουν στα πλέι οφ και να εξασφαλίσουν την είσοδο στην Ευρώπη, αλλά την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός Βόλου νικώντας τον ΠΑΟ τους χάλασε τα σχέδια.

Το ρολόι σημάδευε το 40ο λεπτό. Ο Άρης προηγείται με 0-1 χάρη στο γκολ του Νέτο στο 26′. Η Ξάνθη κερδίζει φάουλ αρκετά μέτρα έξω από τη μεγάλη περιοχή και ο Σταθάκης, που έχει ξεκινήσει βασικός, στήνει τη μπάλα αποφασισμένος και έτοιμος να εκτελέσει, όπως συνηθίζει, αλλά αυτή τη φορά είχε ένα παραπάνω λόγο, και πολύ πιο σοβαρό, για να σκοράρει.

Η μπάλα από το δυνατό αριστερό του πόδι καταλήγει στα δίχτυα του Βελλίδη και τότε έρχεται το ξέσπασμα. Ο Σταθάκης κατευθύνεται στην κάμερα της Νοva και μπροστά στην κερκίδα, όπου βρίσκονται φίλοι του από την Αλεξανδρούπολη, και ξεσπώντας σε κλάματα σηκώνει τη φανέλα, κάτω από την οποία φορούσε μια άλλη με τη φωτογραφία ενός φίλου του, που πριν λίγες μέρες είχε φύγει από τη ζωή στην Αλεξανδρούπολη σε τροχαίο δυστύχημα.

Η κίτρινη κάρτα, που του έδειξε ο διαιτητής Σιδηρόπουλος, για τον πανηγυρισμό του λίγη σημασία είχε για εκείνον. Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν να σκοράρει και να αφιερώσει το γκολ στον αδικοχαμένο φίλο του.

Τελικό σκορ 1-2 με γκολ του Ντανίλο Περέιρα στο 47′. Λίγη σημασία βέβαια είχε και για τις δύο ομάδες. Ο Σταθάκης τελείωσε τον αγώνα με μια συγκλονιστική εμφάνιση, γεμάτη πάθος.

Από εκείνη τη στιγμή και για πολλές ημέρες ο προσωπικός του λογαριασμός στο facebook, όπου αναρτήθηκε η φωτογραφία του πανηγυρισμού του γέμισε από μηνύματα από φίλους του από την Αλεξανδρούπολη, που μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για αυτή του την κίνηση. Ίσως ήταν ο αγώνας και το γκολ (μέχρι το επόμενο) που έχει σημαδέψει τη μέχρι τώρα ποδοσφαιρική του καριέρα.

 

Ο δανεισμός στην Κύπρο και η άγνωστη δοκιμή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού

Το προηγούμενο καλοκαίρι η Ξάνθη αποφασίζει να τον δώσει δανεικό, προκειμένου να πάρει περισσότερες ευκαιρίες. Το Παραλίμνι και η Ένωση Νέων είναι ο επόμενος σταθμός του.

Ακολουθεί μια γεμάτη χρονιά στην Κύπρο με 19 συμμετοχές και 1 γκολ. Ενδιάμεσα όμως τον Γενάρη του 2012 βρέθηκε στις HΠΑ, όπου δοκιμάστηκε από τους Chicago Fire, όπου τεχνικός διευθυντής είναι ο παλαίμαχος άσος της εδώ και λίγες ώρες ομάδας του, ο Φράνκ Κλόπας, και τη πανεπιστημιακή ομάδα της Φλόριντα.

Παρότι άφησε καλές εντυπώσεις στην ομάδα του Σικάγο δεν αποκτήθηκε, επέστρεψε στη Ξάνθη και μετά από έξι μήνες μετακόμισε στην Κύπρο.

 

Η μεγάλη απόφαση: από την Ένωση της Κύπρου, στην Ένωση της Ελλάδας!

Ο μονοετής δανεισμός του ολοκληρώνεται, η Ξάνθη αποφασίζει να μην τον διατηρήσει στο δυναμικό της και τότε έρχεται η πρόσκληση – πρόκληση της ΑΕΚ!

Ο Σταθάκης, μπροστά στην τεράστια δυναμική και ιστορία της Ένωσης, παρότι θα αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική, δεν το σκέφτεται καθόλου.

Υπογράφει για τρία χρόνια και θα γίνει ο τέταρτος Εβρίτης τα 20 τελευταία χρόνια, μετά τον σπουδαίο Ντέμη Νικολαϊδη και τους Ηλία Κυριακίδη (από τον Προβατώνα) και Μιχάλη Τσαμουρλίδη, που θα αγωνιστεί με τα «κιτρινόμαυρα» και θα προσπαθήσει να βοηθήσει στην αγωνιστική της αναγέννηση.

 

Στις πρώτες του δηλώσεις με τη φανέλα της ΑΕΚ εμφανίζεται ενθουσιασμένος για τη μεταγραφή του, αλλά και αποφασισμένος να δώσει τον καλύτερο του εαυτό, προκειμένου να επιστρέψει η ομάδα σε δύο χρόνια στη Superleague. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος και είναι μεγάλη μου τιμή που θα συνεχίσω την καριέρα μου στην ΑΕΚ. Μία ομάδα με τεράστια Ιστορία. Υπόσχομαι να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου και το σίγουρο είναι ότι σε δύο χρόνια η ομάδα θα είναι εκεί που πρέπει».