Οταν η ΕΡΤ μοίραζε εκατομμύρια για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Ξάνθης…

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός. Μέχρι πέρυσι άλλωστε ήταν γνωστό ότι η Skoda Ξάνθη ήταν η μόνη ομάδα της Super League που οι εντός έδρας αγώνες της δεν μεταδίδονταν από την Nova αλλά από τα κανάλια της ΕΡΤ, καθώς δεν συμμετείχε στην κεντρική διαχείριση. Και φυσικά, αυτό δεν γίνονταν με το αζημείωτο.

Την Κυριακή οι εφημερίδες που κυκλοφόρησαν και που προφανώς ασχολούνται στο μεγαλύτερο μέρος της ύλης τους με το λουκέτο στην ΕΡΤ, στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτήν την απόφαση, αναφέρουν και αυτήν την συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαίωματα της Skoda Ξάνθη. Όπως αναφέρεται, η δημόσια ραδιοτηλεόραση πλήρωνε 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο στην διοίκηση της Skoda Ξάνθη, στον Χρήστο Πανόπουλο δηλαδή, για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Skoda Ξάνθη. Το ποσό μοιάζει αστρονομικό, αλλά αποτελεί μόλις το ένα τρίτο των όσων δίνονταν με την ίδια απόφαση στον Ολυμπιακό, που κέρδιζε 7,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Η συμφωνία έγινε με την διοίκηση του Χρήστου Παναγόπουλου, δηλαδή επί εποχής κυβέρνησης Καραμανλή, της Νέας Δημοκρατίας δηλαδή. Βέβαια, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ουδεμία ευθύνη για μια τέτοια συμφωνία μπορεί να έχει ο Χρήστος Πανόπουλος, που ως επιχειρηματίας αναζήτησε την καλύτερη λύση για το προϊόν του και την πέτυχε. Μάλιστα, η συμφωνία της ΕΡΤ με την Skoda είχε προκαλέσει πολλαπλά εγκεφαλικά στην τότε διοίκηση της Σούπερ Λίγκας και πολλές από τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος, που επιδίωκαν την κεντρική διαχείριση.

Πιο συγκεκριμένα,  η Superleague με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου στις 21 Οκτωβρίου 2008 είχε ανακοινώσει, ότι η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα προχωρούσε με τις 15 από τις 16 ομάδες (πλην του Ολυμπιακού δηλαδή που είχε ήδη σύμβαση με την ΕΡΤ). Αμέσως μετά ακολούθησε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη Χρήστος Πανόπουλος, όπου και ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας του με την ΕΡΤ ΑΕ, θέτοντας ουσιαστικά και την Ξάνθη εκτός κεντρικής διαχείρισης και προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Superleague Κώστα Πηλαδάκη, προέδρου της Λάρισας και ιδιαίτερα γνωστού στους θρακιώτες καθότι τυγχάνει και ο ιδιοκτήτης του Καζίνο Ξάνθης.

Τελικά η κεντρική διαχείριση προχώρησε με τις 14 από τις 16 ομάδες. Η Skoda, αν και λίγους μήνες πιο πριν ήταν εκείνη που είχε προτείνει στις άλλες ΠΑΕ την λύση της κεντρικής διαχείρισης χωρίς τότε να εισακουστεί, προτίμησε να διαφοροποιηθεί και τελικά έμεινε για τρεις σεζόν στην ΕΡΤ, εισπράττοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο τίμημα που είχε πετύχει ο ιδιοκτήτης της με μια συμφωνία που επετεύχθη προ κρίσης. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η ομάδα της Θράκης εισέπραττε ποσό σχεδόν διπλάσιο από τις άλλες ομάδες που είχαν μπει στην κεντρική διαχείριση. Για δυο χρονιές την ίδια τακτική ακολούθησε και ο Ολυμπιακός, που ωστόσο μετά προσχώρησε στην κεντρική διαχείριση.

Πέρυσι, όταν πλέον έληξε το συμβόλαιο με την ΕΡΤ και προφανέστατα δεν υπήρχε πρόθεση από πλευράς κρατικής τηλεόρασης για την ανανέωσή του, στην κεντρική διαχείριση προχώρησε και η Ξάνθη, με αποτέλεσμα όλο το πρωτάθλημα να κλειδωθεί στην συνδρομητική πλατφόρμα της Nova. Ωστόσο λέγεται ότι παρά την προσθήκη της Ξάνθης δεν υπήρξε αύξηση λόγω κρίσης στο τίμημα που είχε από πριν συμφωνηθεί, με αποτέλεσμα πλέον η Nova όπως και οι περισσότερες άλλες ομάδες να λαμβάνει περίπου 1,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ποσό όμως που αυξάνεται ανάλογα με την βαθμολογική συγκομιδή της ομάδας.

Επί αυτών των ποσών, ήρθε η Nova να ζητήσει επιπλέον μειώσεις από τη νέα σεζόν που τελικά αγγίζουν το 15% αλλά φέρονται να αρνούνται να τις δεχτούν οι ομάδες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, χάρη και σε εκείνα τα χρήματα που είχε πετύχει με την ΕΡΤ αλλά και σε συνδυασμό με το μαξιλάρι που του δημιουργούν τα έσοδα από τις μεταγραφές με αποκορύφωμα αυτή του Λοντίγκιν στην Ζενίτ, είναι φανερό ότι παρά την κρίση, η Ξάνθη είναι ίσως από τις ομάδες που διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να κινηθούν και να την ξεπεράσουν…