Ανάλυση: Ο προπονητής του ΓΑΣ Κομοτηνή σχολιάζει τον τρίτο τελικό και την κατάκτηση του τίτλου από τον Παναθηναϊκό

Ανταπόκριση από Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Αμέσως μετά την οριστική διακοπή του τρίτου τελικού ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, που βρήκε το τριφύλλι να “σκουπίζει” την σειρά και να κατακτά τον τίτλο, το ThrakiSportS παρά το προχωρημένο της ώρας επικοινώνησε με τους προπονητές των ομάδων της Θράκης στα εθνικά πρωταθλήματα και τους ζήτησε την καθιερωμένη πλέον ανάλυσή τους για το παιχνίδι.

Ο προπονητής του ΓΑΣ Κομοτηνή αναφέρει χαρακτηριστικά:

Το τρίτο ματς των τελικών ήταν μακρά το καλύτερο. Οι 2 ομάδες ξεκίνησαν στο 1ο δεκάλεπτο με καλύτερο ρυθμό και μεγαλύτερη ευστοχία έξω από τα 6,75. Μάλιστα ο ΠΑΟ ξεκίνησε εντυπωσιακά στο 1ο δεκάλεπτο βάζοντας σχεδόν το σύνολο των σουτ που επιχείρησε από μακρινή απόσταση. Ο Ολυμπιακός παίζοντας και πάλι επιθετικά στο pick&roll του ΠΑΟ αδυνατούσε να βρει λύση στα μακρινά σουτ του ΠΑΟ, ενώ επιθετικά κρατήθηκε σχετικά κοντά στο σκορ κυρίως εξαιτίας του Πρίντεζη που έκανε πολύ καλό 1ο δεκάλεπτο. Ο προπονητής του ΠΑΟ πολύ γρήγορα έβαλε τον Τσαρτσαρή στο παιχνίδι, κίνηση που κατά τη γνώμη μου αποδείχθηκε κομβική για το υπόλοιπο του αγώνα. Πολύ ζεστοί Μασιουλις-Ουκιτς και Διαμαντίδης από πλευράς του ΠΑΟ, ενώ από τον Ολυμπιακό εκπληκτικός είναι ο Πρίντεζης , ενώ σημαντικές βοήθειες έδωσε και ο Λο. 

Στο 2ο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε με σαφή διάθεση να παίξει σκληρότερη άμυνα και αυτό απέδωσε στο πρώτο 5λεπτο όπου υπερκάλυψε την διαφορά του 1ου δεκαλέπτου και πέρασε και μπροστά. Ο ΠΑΟ προσπάθησε να παίξει κοντά στο καλάθι κυρίως με τον Τσαρτσαρή που φόρτωνε τους αντιπάλους του με φάουλ. Παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός βρήκε τις λύσεις στην επίθεση και έχτισε μια μικρή διαφορά στο τέλος του 2ου δεκαλέπτου. 

Στο 3ο δεκάλεπτο είχαμε μια επανάληψη του ρεσιτάλ ευστοχίας στα τρίποντα του 1ου δεκαλέπτου. Τα πράγματα δεν διαφοροποιήθηκαν ιδιαίτερα ούτε με την είσοδο του πολύ καλού σήμερα Τσαρτσαρή που φόρτωνε με καλάθια και φάουλ τον Ολυμπιακό. Το δεκάλεπτο ανήκει στον ΠΑΟ, αλλά όλα έδειχναν πως πάμε για ένα μεγάλο 4ο δεκάλεπτο. 

Στο 4ο δεκάλεπτο ο ΠΑΟ μπήκε πολύ καλύτερα στο ματς αποφασισμένος να επιβάλλει το παιχνίδι του παίζοντας πολύ καλή άμυνα και διαβάζοντας εντυπωσιακά την άμυνα του Ολυμπιακού. Τα συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ του ΠΑΟ έδωσαν δεύτερες και τρίτες επιθέσεις που κατέληξαν σε καλάθια που έδωσαν πολύ νωρίς στο δεκάλεπτο σημαντικό προβάδισμα στον ΠΑΟ. Εκεί ένα εσπευσμένο time out του προπονητή του Ολυμπιακού έκοψε το ρυθμό του ΠΑΟ και ο Ολυμπιακός με ένα σερί 9-0 μπήκε μπροστά στο σκορ με 72-70. Από εκεί και πέρα ο πιο ψύχραιμος θα είχε το πλεονέκτημα. Αυτός ήταν ο ΠΑΟ που με σερί 6-0 πέρασε μπροστά με 4 πόντους λίγο πριν διακοπεί οριστικά όπως αποδείχθηκε το ματς 1,27 λεπτά πριν το τέλος. Πολύ λυπηρή η εικόνα στο τέλος με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού να κάνουν επανειλημμένες εκκλήσεις στους φιλάθλους να αδειάσει το γήπεδο. Είναι βέβαιο ότι αυτό το τέλος δεν αρμόζει στην αξία και στην προσπάθεια των 2 μεγάλων συλλόγων. 

Τελικά θα λέγαμε πως ο ΠΑΟ εμφανίστηκε πιο διαβασμένος και με σαφώς περισσότερη ενέργεια από τον Ολυμπιακό στην σειρά των τελικών. Βρήκε λύσεις από σχεδόν όλους τους παίκτες του, ενώ αντίθετα ο Ολυμπιακός ατύχησε να έχει σε όχι κακή κατάσταση παίκτες που είναι βαρόμετρο. Η προσθήκη των 2 Αμερικανών ωφέλησε τον ΠΑΟ δίνοντας στο Πεδουλάκη την ευχέρεια για περισσότερες ανάσες στην περιφέρεια ειδικά, που του έλλειπε ένας παίκτης. Ειδικά ο Κάρι, έδωσε και λύσεις πολύτιμες επιθετικά στη σειρά των 3 αγώνων. Αντίθετα ο Ολυμπιακός ατύχησε να μην έχει τον Λο στο 1ο ματς (κομβικό), ενώ και στο 2ο ήταν σαφώς επηρεασμένος. Εκείνο που του στοίχισε περισσότερο όμως είναι η μεγάλη νευρικότητα και η έλλειψη συγκέντρωσης σε μεγάλο μέρος του παιχνιδιού. Πολλά λάθη, από αυτά που δεν γράφει η στατιστική, κακή επιθετική καθοδήγηση από τους point guards και αμυντικά χωρίς ενέργεια και αυταπάρνηση, στοιχεία που μας είχε δείξει στο Final Four της Euroleague. Ο ΠΑΟ κερδίζοντας με τέτοιο τρόπο το 1ο ματς, απέκτησε την ψυχολογία και την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχει μια ομάδα που θέλει να πάρει το πρωτάθλημα. Και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αφού τυπικά πρέπει να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα, το κέρδισε απολύτως δίκαια.