Θρήνος στον ελληνικό αθλητισμό: απεβίωσε ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης…

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Λεωνίδας Κάλφας

–  Το νήμα της ζωής του Ανδρέα Κιλιγκαρίδη κόπηκε οριστικά εδώ και λίγη ώρα στο Μπίντκος της Πολωνίας. Ο κορυφαίος αθλητής της χώρας μας στο κανόε καγιάκ έδινε εδώ και μια εβδομάδα άνιση μάχη με τον θάνατο, με την καταραμένη αρρώστεια.

Οι γιατροί του πολωνικού νοσοκομείου είχαν ενημερώσει την οικογένεια του και τον πρόεδρο της ομοσπονδίας κανόε καγιάκ, Αντώνη Νικολόπουλο πως ο 37χρονος άνδρας ήταν κλινικά νεκρός. Βάσει της νομοθεσίας έπρεπε να τον αποσυνδέσουν από τα μηχανήματα. Παρά τις προσπάθειες της ομοσπονδίας να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο σε γειτονική χώρα, οι προσπάθειες τους δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Τις διέκοψε η είδηση του θανάτου του, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από την ίδια την ομοσπονδία.

Στις τελευταίες στιγμές της ζωής του ήταν κοντά του η γυναίκα του, η οποία κοιμόταν στο νοσοκομείο εδώ και μια εβδομάδα. Από τότε που ταξίδεψε άρον άρον στην Πολωνία για να βρεθεί κοντά στον άνδρα της, στη μάχη που έδινε για να παραμείνει στη ζωή. Κοντά ήταν και η μητέρα του, που πήγε από την Αλεξανδρούπολη να βρεθεί στις τελευταίες τραγικές στιγμές του γιου της.

Ο ομογενής από τη Ρωσία που ήρθε στην Ελλάδα από τον Πόντο πριν από περίπου είκοσι χρόνια. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Θράκη, όπου ακόμα ζουν οι συγγενείς του. Άφησε πίσω τη γυναίκα του και δύο ανήλικα (μικρά) παιδιά. Οι άνθρωποι της ομοσπονδίας βρίσκονται κοντά στην οικογένεια και δήλωσαν ότι θα παραμείνουν πάντα κοντά για να βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστούν.

Οφείλει και το ελληνικό κράτος να παράσχει ό,τι χρειάζεται η οικογένεια και να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη του Κιλιγκαρίδη με έναν τρόπο που θα ήθελε και ο ίδιος: Να βοηθήσει τους νέους αθλητές που δραστηριοποιούνται στο κανόε καγιάκ. Αυτός ήταν άλλωστε και ο επομενος στόχος του, να ασχοληθεί με την προπονητική.

Ο Κιλιγκαρίδης είχε ταξιδέψει με την εθνική ομάδα στην Πολωνία για να αγωνιστεί στο παγκόσμιο κύπελλο σπριντ στο Πόζναν. Κατέρρευσε στο δωμάτιο που διέμενε και τον αναίσθητο αθλητή βρήκε ο συναθλητής του, Μιχάλης Παπασάββας. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν πως έχει λευχαιμία. Σε προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία ο Κιλιγκαρίδης είχε υποβληθεί σε εξετάσεις νωρίτερα. Το όνειρο του ήταν να ολοκληρώσει την καριέρα του με ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν κατάφερε να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και αρκέστηκε στις τρεις συμμετοχές και στην 11η θέση στην Αθήνα και στο Πεκίνο στο σπριντ (Ήρεμα Νερά).

Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας από το 1994 μέχρι και το 2012 με τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμαριάς, 4ος παγκόσμιος πρωταθλητής το 2006 και 5ος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008. Πάνω από όλα όμως, όσοι έτυχε να τον γνωρίσουν, μίλαγαν για έναν σπουδαίο άνθρωπο…