Ξύπνα! Καταλύσανε τη Δημοκρατία κι εσύ μιλάς για σπορ;

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Γιώργος Πανταζίδης

– Ελάχιστα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ το σήμα στους πομπούς της Θράκης έπεσε. Η ΕΡΤ έπαψε να εκπέμπει .

Στις οθόνες μαύρο πέπλο, στο ραδιόφωνο σιγή ασυρμάτου. Στους ραδιοσταθμούς της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε Κομοτηνή και Ορεστιάδα, δεκάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς και παρέμεναν  μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους απολυμένους πλέον εργαζόμενους.

Οι εκπομπές – αφού σε κάποιους περιφερειακούς σταθμούς δεν είχε πέσει – άκρως συγκινητικές με τις φωνές τρεμάμενες. Δεκάδες αλληλέγγυοι στο πλευρό των παραγωγών και των τεχνικών, ζητούσαν πολλοί να στείλουν το δικό τους μήνυμα στο αγώνα των 2700 εργαζομένων της ΕΡΤ που ξαφνικά βρέθηκαν στον δρόμο.

Με το έτσι θέλω. Ξαφνικά και απροειδοποίητα. Με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, χωρίς καν κοινοβουλευτική διαδικασία. Το πρωί εργαζόμενος , το μεσημέρι απολυμένος. Με μια ανακοίνωση από τον … δημοσιογράφο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου. Η κυβέρνηση επέλεξε να προβεί σε μια ενέργεια που θυμίζει πρακτικές άλλων σκοτεινών και μαύρων εποχών. Με μια χυδαία και συκοφαντική ανακοίνωση ο κ. Κεδίκογλου επέλεξε να ανακοινώσει το τέλος τη δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Η είδηση του λουκέτου προκάλεσε σοκ στην ελληνική κοινωνία. Οργή αλλά και δάκρυα ήταν οι αντιδράσεις των εργαζόμενων που βρίσκονται στο ραδιομέγαρο. Η γενική συνέλευση αποφάσισε να προχωρήσει σε διαρκή κατάληψη και συνεχή λειτουργία της ΕΡΤ. Στο προαύλιο της ΕΡΤ συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες έσπευσαν και απέκλεισαν τη Λεωφόρο Μεσογείων για να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων.

Τα μηνύματα των αρχών, ανθρώπων, φορέων που εξέπεμπαν όσο ήταν δυνατόν από την εικόνα της ΕΡΤ των εργαζομένων. «Με μία σελίδα μίας αντισυνταγματικής διάταξης, δηλαδή μίας πράξης νομοθετικού περιεχομένου καταργείται ή επιχειρείται να καταργηθεί σ’ ένα βράδυ η δημόσια ραδιοτηλεόραση» δήλωσε ο εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης.

Μαζί με το λουκέτο στην εικόνα και τον ήχο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, μένουν στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι, κλείνουν δεκάδες περιφερειακοί σταθμοί που έδιναν ζωή σε πολλές γωνιές της πατρίδας μας. Στερείται η ελληνική φωνή στα πέρατα της γης. Σταματάει η λειτουργία δυο περίφημων μουσικών συνόλων (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, Χορωδία), μιας έντυπης έκδοσης, η «Ραδιοτηλεόραση», ένας διαδικτυακός τόπος το www.ert.gr, μπαίνει σε κίνδυνο το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ.

Τα λόγια της καλλιτέχνιδας Ναταλία Ρασούλη, πριν από λίγο, ήταν τα πλέον χαρακτηριστικά.  «Ούτε στη Χούντα τα ζήσαμε αυτά. Εσείς που πήραμε αυτήν την απόφαση δεν πετάτε τους εργαζόμενους, πετάτε όλους μας. Όλη τη δημοκρατία. Αυτό είναι πραξικόπημα.»

Ένα είναι σίγουρο. Η ελληνική δημοκρατία, την Τρίτη τραυματίστηκε σοβαρά. Και μπροστά σε τέτοια φαινόμενα, ο οποιοδήποτε αγώνας, η οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα, περνά σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Ο αθλητισμός είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα που αγαπάμε, ίσβς το σημαντικότερο, αλλά δευτερεύον πραγμα. Πρώτα είναι η υγεία και η προσάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Και για αυτό, αυτή η παρέμβαση από ένα κατεξοχήν αθλητικού και μάλιστα τοπικού αθλητικού περιεχομένου site.

ΥΓ:  Μιλούσα πριν από λίγα λεπτά, περασμένα μεσάνυχτα, με τον συνάδελφο και φίλο Γιάννη Γιαγκίνη που ήταν και είναι έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Άκουγα από το τηλέφωνό του χιλιάδες κόσμου να τραγουδά με όλη του την ψυχή το “Πότε Θα Κάνει Ξαστεριά”… Ρίγος συγκίνησης … Και ένα δάκρυ κύλησε