H Nova ανατρέπει τον προϋπολογισμό Ξάνθης και Πανθρακικού

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Κώστας Πιτιακούδης

–  Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Τετάρτη η συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας, μετά την κρούση για νέα μείωση στο τηλεοπτικό συμβόλαιο από την πλευρά της Nova, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των ομάδων της Θράκης.

Τα τηλεοπτικά της νέας αγωνιστικής σεζόν, τα οποία έχει η Nova, είναι ίσως το σημαντικότερο προς συζήτηση θέμα στην ημερήσια διάταξη. Ο λόγος της νέας μείωσης που η συνδρομητική τηλεόραση πρότεινε στην διοργανώτρια αρχή και κατ’ επέκταση σε όλες τις ομάδες (διότι ανήκουν στην κεντρική διαχείριση) είναι τόσο η οικονομική κρίση όσο και κυρίως ο υποβιβασμός της ΑΕΚ.

Έτσι και αλλιώς Ξάνθη και Πανθρακικός θα έπαιρναν λιγότερα χρήματα τη νέα σεζόν σε σχέση με αυτήν που πέρασε, καθώς πλέον αυξάνεται σε 18 ο αριθμός των ομάδων στην Σούπερ Λίγκα και άρα διαιρείται δια του 18 το όποιο ποσό, άρα μειώνονται τα έσοδα για κάθε ομάδα ξεχωριστά. Με δεδομένη τη νέα πρόταση όμως, η μείωση από τα τηλεοπτικά έσοδα μπορεί να αγγίξει και τα 300.000 ευρώ ανά ομάδα.

Το ποσό είναι συγκλονιστικά μεγάλο για όλες της ΠΑΕ, που κάνουν προγραμματισμό υπολογίζοντας κοντά στο ένα εκατομμύριο έσοδα από τηλεοπτικά δικαίωματα. Σαφώς, μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει για τον Πανθρακικό, που οφείλει να βρει τα χρήματα της χασούρας, σε αντίθεση με την Ξάνθη που έχει φροντίσει να κάνει τα κουμάντα της από προηγούμενα χρόνια ενώ επιπλέον διαθέτει ρευστότητα από την πώληση του Λοντίγκιν στην Ζενίτ.

Αξίζει να τονιστεί ότι για αντιστάθμισμα η Nova πρότεινε να δώσει άμεσα μεγαλύτερη προκαταβολή στις ομάδες, ωστόσο όπως και να έχει είναι ένα νέο πρόβλημα για τους συλλόγους το οποίο θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τετάρτης (12/6).