Ανάλυση: το 2-0 του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού όπως το είδαν οι κόουτς της Θράκης

Ανταπόκριση από Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Ο Παναθηναϊκός παίζοντας και πάλι εξαιρετική άμυνα, επικράτησε με σκορ 63-52 του Ολυμπιακού, έκανε το 2-0 και πλέον την Τετάρτη στο ΣΕΦ θα διεκδικήσει το φετινό πρωτάθλημα. Το ThrakiSportS, όπως κάνει σε όλη την σειρά των τελικών, απευθύνθηκε στους προπονητές των δύο ομάδων που εκπροσωπούν την Θράκη στα εθνικά πρωταθλήματα, τον Τάκη Φωτεινάκη του ΓΑΣ Κομοτηνή και τον Δημήτρη Παναγιωτόπουλο της Ασπίδας Ξάνθης και ζήτησε την ανάλυσή τους για το παιχνίδι.

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος (προπονητής Ασπίδας Ξάνθης):

Τελικά φαίνεται ότι ο Ολυμπιακός έχει ξεμείνει από δυνάμεις. Η ενεργεία που έβγαζε από τον Ιανουάριο και μετά δεν υπάρχει. Πρίντεζης , Σπανούλης, Παπανικολάου, Σλούκας, Περπέρογλου δείχνουν εξαντλημένοι. Αν προσθέσεις στον τραυματισμό του Μάντζαρη και την αρρώστια του Λο -που χθες έκανε ότι μπορούσε για να βοηθήσει- καταλαβαίνεις γιατί ο Παναθηναϊκός προηγείται με 2-0.

Δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε την πολύ καλή άμυνα και ειδικά στο 2ο ημίχρονο των πρασίνων που έχουν καταφέρει να κρατήσουν τον πρωταθλητή Ευρώπης στους 51 και 52 πόντους. Με τόσο μικρό σκορ δεν κερδίζεις. Ούτε έχοντας δεύτερο σκόρερ σου τον νεαρό Κατσίβελη που είναι ραλίστας.

Στο 1ο ημίχρονο μετά το 8-0 ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι είναι αγχωμένος. Μόνο ο Ούκιτς ήταν σε καλή μέρα. Ματσιούλις, Γκιστ, Μπράμος, Κάρι, εξαφανισμένοι στην επίθεση, ο Διαμαντίδης πολύ νευρικός με 4 λάθη και χωρίς καθαρό μυαλό έδωσε μόνο μία ασίστ (κάρφωμα Λασμε) και ένα τρίποντο. Με τόσο κακό τον αρχηγό ήταν επόμενο ο Ολυμπιακός, που έπαιζε με την πλάτη στο τοίχο, να βρίσκει τρόπους και να σκοράρει.

Και έβαλε και μερικά τυχερά σουτ. Χάινς με ταμπλό απ το high post, Άντιτς off balance στο τέλος των 24” και γενικά έδειχνε πιο εύστοχος. Το ότι με τόσο κακό Παναθηναϊκό ήταν μόνο δύο πόντους στο ημίχρονο μπροστά καταλάβαινες τι θα γίνει στο δεύτερο.

Στο 2ο φάνηκε ότι οι παίκτες του Πεδουλάκη μπήκαν πιο αποφασισμένοι, με δυνατή άμυνα, αλλά και η άνοδος του Μπράμος , του Κάρι και του Διαμαντίδη στην επίθεση έδωσαν το ματς στους πράσινους.

Στο σχολιασμό του 1ου παιχνιδιού είπα ότι με τον Σχορτσιανίτη ο Παναθηναϊκός γίνεται πολύ προβλέψιμος. Χθες ο σέντερ των πρασίνων χρησιμοποιήθηκε λίγο και μόνο στο πρώτο ημίχρονο. Ο Γκουίν βγάζει το ψωμί του με τα τριποντά, αλλά στα δυο πρώτα ματς είχε νομίζω 2 στα 8.

Στο τρίτο πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός πολύ δύσκολα θα χάσει. Θα είναι μεγάλη έκπληξη εάν οι πράσινοι “σκουπίσουν” την σειρά. Θα είναι μεγάλο πλήγμα στο γόητρα των δις πρωταθλητών Ευρώπης. Περιμένω την αντίδραση των Πειραιωτών.

 
Τάκης Φωτεινάκης (προπονητής ΓΑΣ Κομοτηνή):

Δεύτερη συνεχόμενη νίκη του ΠΑΟ, αυτή τη φορά στο ΟΑΚΑ, που τον φέρνει πολύ κοντά στο πρωτάθλημα. Το ματς έχει δύο όψεις. Αρχικά ο Ολυμπιακός μπήκε με σαφή διάθεση για γρήγορο παιχνίδι και υψηλό τέμπο, ενώ παράλληλα αξιοποίησε την αδυναμία του Παναθηναϊκού να μαζέψει τα ριμπάουντ. Ο ΠΑΟ μπήκε χωρίς μυαλό για άμυνα, παρασυρόμενος ίσως από το πάθος και την ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ, και ευτυχώς που είχε σε μεγάλη μέρα τον Ουκιτς και κράτησε τη διαφορά σε χαμηλά επίπεδα.

Το ματς άλλαξε όψη στο 2ο δεκάλεπτο, όπου ο ΠΑΟ μπήκε πιο αποφασισμένος να αλλάξει τον ρυθμό και να παίξει την γνωστή καλή του άμυνα. Η άμυνα έσφιξε, οι διάδρομοι έκλεισαν, αλλά και πάλι η επιθετική αστοχία του ΠΑΟ δεν του επέτρεψε να πιάσει τον Ολυμπιακό στο σκορ, παρά να κλείσει το ημίχρονο με τη διαφορά στο καλάθι.Και πάλι ο ΠΑΟ οφείλει πολλά στον Ουκιτς που με προσωπικές φάσεις σκοράροντας η μοιράζοντας τη μπάλα κράτησε τον ΠΑΟ κοντά στο σκορ. Ήταν φανερό όμως στο ρυθμό του αγώνα ότι η προσπάθεια του Ολυμπιακού για γρήγορο παιχνίδι είχε περιοριστεί.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με υψηλά ποσοστά ευστοχίας και για τις δύο πλευρές. Ο ΠΑΟ έλεγχε όμως ήδη τον ρυθμό, κέρδιζε τα αμυντικά και επιθετικά ριμπάουντ και ήταν θέμα χρόνου να ξεφύγει στο σκορ με αυτή την εικόνα του αγώνα. Στο 4ο δεκάλεπτο τα καθοριστικά επιθετικά ριμπάουντ του Κάρι (φόλοου) και Διαμαντίδη (τρίποντο) έμειναν αναπάντητα από τις πολύ κακές επιλογές του Ολυμπιακού στην επίθεση όπου παρουσιάστηκε πολύ νευρικός και ο ΠΑΟ χωρίς να παίζει σπουδαίο μπάσκετ έχτισε μια διαφορά 8 πόντων.

Σε εκείνο το σημείο κακώς δεν μέτρησε ένα εντός χρόνου σουτ του Χαινς, αλλά και σε διαφορετική περίπτωση η εικόνα του παιχνιδιού πολύ δύσκολα θα άλλαζε. Ο ΠΑΟ διαχειρίστηκε τα τελευταία 3 λεπτά με ψυχραιμία και έτσι ήρθε φυσιολογικά η νίκη. Ερωτηματικά αφήνει για 2ο συνεχόμενο αγώνα η κακή εικόνα βασικών ατού του Ολυμπιακού (Πρίντεζης-Άντιτς-Σλούκα), ενώ είναι φανερό πόσο καθοριστική είναι η κακή κατάσταση λόγω γαστρεντερίτιδας του Λο.