Επιτυχημένο το «Αθλητισμός & Περιβάλλον» στην Κομοτηνή

Ανταπόκριση από Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία εξέδωσε δελτιο Τύπου όπου επισημαίνει ότι με επιτυχία έγινε την περασμένη εβδομάδα η έναρξη του 3ου Πανελληνίου Προγράμματος «Αθλητισμός & Περιβάλλον». Αναλυτικά: 

Η έναρξη του 3ου Πανελλήνιου Προγράμματος «Αθλητισμός & Περιβάλλον» της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας (ΕΘΝ.Ο.Α.) έγινε με την ευλογία του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων κατά την οποία εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 29 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, η διαδρομή άθλησης στο φυσικό περιβάλλον που κατασκεύασε η Ακαδημία με το όνομα «Ακάδημος» και έχει ως στόχο την ταύτιση του αθλητισμού με τη φύση.

Οι μαθητές δημοτικών σχολείων της περιοχής έδωσαν το παρόν τους συμμετέχοντας ενεργά στην εκπαίδευση της κυκλικής διαδρομή, ενώ οι φοιτητές του τμήματος επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης γνώρισαν στην πράξη το μελλοντικό τους αντικείμενο, αυτό της αθλητικής εκπαίδευσης παιδιών.

Στο πλαίσιο της τελετής, ακούστηκε ο Ολυμπιακός Ύμνος, πραγματοποιήθηκε έπαρση και μόνιμη τοποθέτηση στο σημείο της σημαίας της ΕΘΝ.Ο.Α., από την πρωταθλήτρια Βούλα Ζυγούρη (Πάλη) και την 5η Ολυμπιονίκη Βάσω Βουγιούκα (Ξιφασκία), ενώ στο τέλος δόθηκαν στα παιδιά διπλώματα συμμετοχής, σύμφωνα ότι «σημασία στον αθλητισμό έχει η συμμετοχή και όχι η νίκη».

Η εντυπωσιακή αθλητική διαδρομή «Ακάδημος» σχεδιάστηκε μετά από ενδελεχή εκπαιδευτική μελέτη της Δ/ντριας της ΕΘΝ.Ο.Α. κ.Ιλεάνας Κλοκώνη και αποτελείται από 9 ονομαστικούς σταθμούς εκγύμνασης, πεδίο προθέρμανσης και σταθμούς ανάπαυλας κατασκευασμένους από ειδικό ξύλο. Το όνομα του κάθε σταθμού συμβολίζει και μία βασική έννοια του Ολυμπιακού ιδεώδους, υποστηρίζοντας έτσι την προσπάθεια της Ακαδημίας να επικοινωνεί με κάθε τρόπο στα παιδιά και στους εφήβους τις διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες του Ολυμπισμού. Έτσι λοιπόν ο Σταθμός Νο1 ονομάστηκε ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ και αφορά παιχνίδι για άλματα, ο Σταθμός Νο2 ονομάστηκε ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ και αποτελείται από πάγκο ενδυνάμωσης κορμού, ο Σταθμός Νο3 ονομάστηκε ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ και είναι ο τροχός ενδυνάμωσης άνω άκρων, ο Σταθμός Νο4 ονομάστηκε ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ που είναι το μονόζυγο σε 3 κλιμακωτά ύψη, ο Σταθμός Νο5 ονομάστηκε ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ και αφορά δοκούς κινητικού συντονισμού, ο Σταθμός Νο6 ονομάστηκε ΣΕΒΑΣΜΟΣ και είναι το παιχνίδι ανάβασης-κατάβασης, ο Σταθμός Νο7 ονομάστηκε ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΑΝΟΗΣΗ και είναι το πολύζυγο αιώρησης, ο Σταθμός Νο8 ονομάστηκε ΦΙΛΑΘΛΟ ΠΝΕΥΜΑ και είναι οι ασύμμετροι δοκοί βάδισης και ο τελευταίος Σταθμός Νο9 είναι ο ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΣ και αφορά το παιχνίδι ισορροπίας που λάτρεψαν μικροί και μεγάλοι.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της χώρας, κ. Ισίδωρος Κούβελος ο οποίος δεν σταμάτησε να ενθαρρύνει τα μικρά παιδιά να αθληθούν ακολουθώντας τους κανόνες της διαδρομής «Ακάδημος». Ο κ. Κούβελος μετά την λήξη του προγράμματος δήλωσε: «Δεν είναι μόνο το αύριο του αθλητισμού, είναι το αύριο της νεολαίας μας, το αύριο της νεολαίας της χώρας που είναι πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι πρέπει να στηριχθεί αυτό το αύριο πάνω σε αξίες και ιδανικά, τα οποία δίνει ο Ολυμπισμός. Ο Ολυμπισμός είναι άθληση, είναι παιδεία, είναι και περιβάλλον. Τώρα μ’ αυτή τη νέα μορφή εκπαίδευσης των παιδιών, τα φέρνουμε κοντά στον αθλητισμό, αλλά τα φέρνουμε και κοντά στο φυσικό περιβάλλον, γιατί πρέπει ν’ αγαπήσουν το περιβάλλον, να το προσέξουν, να το προστατέψουν κι αυτό έχει πάρα πολύ αξία για εκείνους, για τη συνέχεια. Αυτή είναι μία μορφή πρωτοποριακή, η οποία έχει βραβευτεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Ξεκινάμε την εφαρμογή της στην Κομοτηνή και θα πάει σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και πολύ περήφανοι που ξεκινάμε εδώ στην ακριτική Κομοτηνή, κοντά στα νέα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους καθηγητές του Πανεπιστημίου, γιατί πραγματικά στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και πιστεύω ότι όλα τα παιδιά της περιφέρειας θα έρθουν πιο κοντά στο ιδεώδες του αθλητισμού, στο ιδεώδες του Ολυμπισμού.»

Κοντά στην προσπάθεια της ΕΘΝ.Ο.Α. παραβρέθηκε ο Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γεώργιος Κώστας, ο εκπρόσωπος του προέδρου του συμβουλίου του ΔΠΘ κ. Γεώργιος Μαυρομάτης, ο εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιος Μανανάς, ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής και παραολυμπιονίκης κολύμβησης- (Ύπτιο κατηγορίαS1, αργυρός το 2004 στην Αθήνα και 6ος το 2012 στο Λονδίνο) κ.Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και η πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής κ.Μαρία Μιχαλοπούλου η οποία τόνισε: «Αυτή  η δράση είναι πολύ σημαντική γιατί ερχόμαστε σε επαφή με τη Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της χώρας και θα δώσει στους φοιτητές μας την ευκαιρία, όλα αυτά που εμείς τους διδάσκουμε να τα μάθουν στην πράξη».

Το πρόγραμμα τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το τμήμα ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής, ενόψη της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2013. Το αποτέλεσμα αυτής της άριστης συνεργασίας προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού στους πάντοτε αυστηρούς λιλιπούτειους κριτές, στους φοιτητές, στους τοπικούς φορείς. Όλοι οι συμμετέχοντες εκφράστηκαν για την δράση αυτή ως το νέο «κόσμημα» στο χώρο του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

Πάμε Ψηλά!