Πήραν άδεια από την ΕΠΟ. Θα πάρουν και από την ΟΥΕΦΑ;

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Κώστας Πιτιακούδης

–  Μπορεί ο ΠΑΣ Γιάννενα αλλά και ο Παναθηναϊκός να έλαβαν άδεια από την Δεευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ και έτσι να μην παιζει πλέον το σενάριο εξόδου της Ξάνθης στα ευρωπαϊκά κύπελλα, ωστόσο ακόμα δεν είναι σίγουρο ότι οι ομάδες αυτές θα πάρουν άδεια και από την ΟΥΕΦΑ για να παίξουν στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα “Goal”, που έχει καλή ενημέρωση σε αυτά τα θέματα,  εντελώς διαφορετική διαδικασία αποτελεί η εξέταση από την UEFA των φακέλων των ομάδων που παίζουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα σε σχέση με τον κανονισμό του licensing που εξετάζεται από τις οικείες ομοσπονδίες. Και δεν έχει να κάνει με την απλοϊκή ελληνική λογική που αναπτύσσεται από χθες στο στυλ «θα δείτε τώρα στην UEFA που είναι σοβαροί σε σχέση με τη δική μας ομοσπονδία»!

Κάλλιστα γίνεται μία ομάδα που έχει πάρει αδειοδότηση από την ομοσπονδία της να μην πάρει και την άδεια από το financial fair play panel. Οχι όμως μόνο γιατί δεν έκανε σωστά τη δουλειά της η οικεία ομοσπονδία (που συνηθίζεται να είναι πιο επιεικής σε σχέση με την UEFA), αλλά γιατί ο κανονισμός του financial fair play είναι ευρύτερος αφού περιέχει τα 52 άρθρα του licensing και 21 έξτρα άρθρα της επέκτασης του κανονισμού με το ffp.

Στην ουσία αυτά τα άρθρα εμβαθύνουν περισσότερο στη βιωσιμότητα του club και αν από τα έσοδά του δικαιολογείται και σε ποιες ακριβώς ημερομηνίες η εξόφληση των υποχρεώσεών του. Επίσης, η κάθε ομάδα αποδέχεται το ότι μπαίνει στη διαδικασία monitoring από την UEFA σε τακτές και ορισμένες ημερομηνίες και ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να στερηθεί την άδεια συμμετοχής, αν αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν μπορεί τελικά να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

“Ως προς τα δικά μας και με δεδομένη την αρνητική εισήγηση του αρμόδιου εισηγητή Γιώργου Δημητρίου που χειρίζεται υπεύθυνα το όλο θέμα εναρμονισμένος απόλυτα με τις επιταγές της UEFA, η εκτίμηση είναι ότι ο ΠΑΣ στην καλύτερη περίπτωση θα μπει σε διαδικασία monitoring, αλλά από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση ως προς τις προϋποθέσεις της βιωσιμότητάς του”, επισημαίνει η εφημερίδα. Και αν συμβεί αυτό, ποιος ακούει μετά τον Χρήστο Πανόπουλο, που ήδη ξεκίνησε τις ανακοινώσεις…