Με προϊστορία στον Εβρο οι αγώνες Ελλάδας – Βελγίου!!!

Αποστολή στην Ορεστιάδα: Γιώργος Πανταζίδης

–  Η ιστορία με της Ελλάδας με το Βέλγιο κρατάει από παλιά, αλλά το καλό είναι πως η προϊστορία σε προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είναι υπέρ της Εθνικής. Μάλιστα, σε αυτήν την προϊστορία υπάρχει παιχνίδι ξανά στον Έβρο, με θετική κατάληξη για την Εθνική!

Άλλες τέσσερις φορές έχουμε βρει τους Βέλγους αντιπάλους σε προκριματικά Ευρωβόλεϊ, έχοντας ισάριθμες αν και δύσκολες, προκρίσεις.

Στις 30 Δεκεμβρίου 1996 με τους Τάκη Καβαλιεράκη, Νίκο Νεόφυτο στον πάγκο της η ελληνική ομάδα με το παλιό σύστημα έχασε με 3-0 (15-06, 15-04, 15-04). Ήταν η πιο βαριά ήττα σε επίσημο αγώνα της Ελλάδας από το 1972. Ωστόσο, τον Μάιο του 1997 την ομάδα ανέλαβε ο Στέλιος Καζάζης, ο επαναληπτικός έγινε στην Αλεξανδρούπολη (στον τελευταίο διεθνή αγώνα που φιλοξένησε το Κλειστό της πρωτεύουσας του Έβρου) και η ελληνική ομάδα πήρε τη νίκη με 3-0 σετ και μαζί την πρόκριση για τα τελικά της Ολλανδίας.

Όπως επισημαίνει το volleynews, η πρώτη φορά που Ελλάδα και Βέλγιο βρέθηκαν σε προκριματική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ήταν το 1991 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου με τον Τάσο Κουμπλή στον πάγκο το εθνικό συγκρότημα επικράτησε 3-1 σετ και προκρίθηκε στα τελικά της Καρλσρούης. Το 2004 και μετά τον αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας η ομάδα κερδίζει στα προκριματικά της Βάρνας το Βέλγιο 3-1 σετ και προκρίνεται στα τελικά του Euro 2005.

H τέταρτη και τελευταία φορά που Ελλάδα και Βέλγιο βρίσκονται αντιμέτωπες στο φιλέ για προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ήταν τον Ιούνιο του 2008. Η ελληνική ομάδα νικάει στο Βέλγιο 3-2 και στη ρεβάνς της Γλυφάδας επικρατεί 3-0 και προκρίνεται πανηγυρικά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2009, όπου είχε μια από τις πιο ικανοποιητικές πορείες των τελευταίων ετών….