Απογοήτευσε η Εθνική στην Ορεστιάδα, αλλά ελπίζει…

Αποστολή στην Ορεστιάδα: Γιώργος Πανταζίδης

–  Σαν «τυφώνας» πέρασε το Βέλγιο από την Ορεστιάδα και σκόρπισε την Ελλάδα και τους διεθνείς μας … Όχι οι Βέλγοι δεν πνίγηκαν από τα χημικά της τούρκικης αστυνομίας, αλλά ερχόμενοι από την εξεγερμένη Κωνσταντινούπολη, πήραν μαζί τους την ενέργεια των διαδηλωτών και μπήκαν αγριεμένοι στο κλειστό της Ορεστιάδας. 

Απέναντί τους, η ομάδα του Αλέκου Λεώνη, σε χαμηλή πτήση δεν μπόρεσε να προβάλλει αντίσταση και η πρόκριση στο Πανευρωπαϊκό, με το τελικό 0-3 απομακρύνθηκε πολύ. Η ρεβάνς γίνεται πλέον πολύ δύσκολη σε μια εβδομάδα στο Βέλγιο, αν και η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

Οι δυο ομάδες ξεκίνησαν μαζί το παιχνίδι αλλά μετά το 4ο πόντο, οι Βέλγοι πήραν κεφάλι χάρη στο εξαιρετικό τους μπλοκ. Έτσι, οι φιλοξενούμενοι πήγαν στο πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ προηγούμενοι με 5-8. Οι διεθνείς μας δεν μπορούσαν να βρουν λύσεις στην επίθεση, ο Τζούριτς δεν ξεκίνησε καλά επιθετικά και η διαφορά μεγάλωνε (12-16). Σε μια προσπάθεια αντεπίθεσης και με τον Σμαραγδή στην θέση του σερβίς μειώσαμε στον πόντο 19-20 (με άσο) και στην επόμενη φάση χάθηκε η ευκαιρία να ισοφαρίσουμε με χαμένη κόντρα επίθεση. Εκεί ήταν η αρχή του τέλους για το πρώτο σετ. Όπως αποδείχθηκε, και για τον αγώνα.

Στο δεύτερο σετ το Βέλγιο ήταν ισοπεδωτικό. Από την άλλη, η Εθνική μας έπαθε… καθίζηση. Το 2-8, 6-15, 11-20 … μιλά από μόνο του. Υποδοχή δεν έβγαινε. Μπλοκ δεν υπήρχε. Τα χαμηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας στην επίθεση επιδεινώθηκαν με την απώλεια του Χριστοφιδέλη, που αποχώρησε με πόνους στον ώμο, και οι Βέλγοι έκαναν πάρτι στις άκρες που η υψομετρική διαφορά ήταν εμφανής.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφτηκε και στο τρίτο σετ, με τον Αλέκο Λεώνη να μην μπορεί να βρει λύσεις και τους Βέλγους να πυροβολούν ακατάπαυστα από το σερβίς και την επίθεση. Το 4-8 και το… 8-15 έδινε σαφέστατο αέρα νίκης για την ομάδα του Βελγίου. Το σκορ πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τον Κοκκινάκη να είναι καθαρό ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει (αρκετοί αναρωτήθηκαν μήπως ο Κουμεντάκης θα μπορούσε να προσφέρει κάτι περισσότερο;), η ομάδα είχε χάσει τον ρυθμό, ο Λεώνης δεν είχε λύσεις και ο κόσμος είχε «παγώσει». Το 12-20 έγινε 15-21, αλλά προσωρινά και το τελικό 19-25 ήταν φυσιολογική απόρροια της εικόνας του παιχνιδιού.

Με τη νίκη αυτή, η το Βέλγιο έκανε το αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στα τελικά του Ευροβόλεϊ, που θα φιλοξενηθούν τον Σεπτέμβριο στην Δανία και την Πολωνία. Πλέον, στην ρεβάνς του άλλου Σαββάτου, με δεύτερη νίκη με οποιοδήποτε σκορ, τελειώνει την υπόθση πρόκριση. Αλλά και η Εθνική, αν και δείχνει τελειωμένη, δεν έχει πεθάνει ακόμα. Ευνοεί σε αυτό το αξιοπερίεργο σύστημα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, που δεν αναγνωρίζει τα σετ. Αν το Βέλγιο νικήσει την άλλη εβδομάδα, δίκαια θα προκριθεί. Αν όμως η Ελλάδα αναστηθεί και νικήσει αυτή, με οποιοδήποτε σκορ, ακόμα και με 3-2, τότε οι δυο ομάδες θα κληθούν να παίξουν την πρόκριση σε ένα σετ, το αποκαλούμενο και “χρυσό σετ”. Και αν καταφέρει κάτι τέτοιο η Ελλάδα, τότε θα έχει όλη την ψυχολογία για να πετύχει μια μεγάλη ανατροπή και μια ακόμα πιο μεγάλη πρόκριση. Η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο δείχνει ο αγώνας της Ορεστιάδας, φτάνει η Ελλάδα να μαζέψει τα συντρίμμια της, να μελετήσει καλύτερα τον αντίπαλο, να περιορίσει τα λάθη της και να δείξει αποφασιστικότητα στο παιχνίδι της…

Τα σετ: 21-25, 14-25, 19-25

Διαιτητές: Ματέιζερ (Ρουμανία) και Σάβιτς (Βοσνία).

ΕΛΛΑΔΑ (Λεώνης): Χριστοφιδέλης 1 (1/3 επ.), Τζούριτς 13 (12/32 επ., 1 άσο), Πετρέας 13 (9/11 επ., 1 άσο, 3 μπλοκ), Προύσαλης 2 (1/1 επ., 1 μπλοκ), Σμαραγδής 4 (2/3 επ., 1 μπλοκ), Φράγκος 9 (9/19 επ., 61% υπ. – 43% άριστες), Στεφάνου –λ (71% υπ. – 42% άριστες) / Παπαδημητρίου –λ, Κοκκινάκης 4 (4/12 επ., 63% υπ. – 32% άριστες), Ανδρεάδης 2 (2/3 επ.), Φιλίποφ

ΒΕΛΓΙΟ (Μπάγενς):Βαν Ντεν Ντρις 13 (13/21 επ.), Ντερόο 13 (9/16 επ., 2 άσοι, 2 μπλοκ, 38% υπ. – 23% άριστες), Ντεπέστελε 4 (3 μπλοκ), Βέρχις 10 (6/9 επ., 4 μπλοκ), Βαν Ντε Βόορντε 9 (5/5 επ., 1 άσο, 3 μπλοκ), Βερχάνεμαν 7 (7/14 επ., 65% υπ. – 47% άριστες), Ντεγιόνκερε –λ (53% υπ. – 33% άριστες) 

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ LIVE TOY ΑΓΩΝΑ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΤΟ THRAKISPORTS ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΣΕ “ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ” ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ