Ανησυχία (για επιπτώσεις) και στα σπορ από τα βίαια επεισόδια στην Τουρκία

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Σωτήρης Σαρμπεζούδης

–  Στη δίνη εντονότατων ταραχών βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα  η Τουρκία με ολοένα και περισσότερους διαδηλωτές να κατεβαίνουν στους δρόμους, την αστυνομία να καταστέλλει κάθε κίνησή τους αλλά εξαιτίας αυτών να παρατηρούνται σοβαρές επιπτώσεις και στον αθλητισμό.

Το Σάββατο, για δεύτερη μέρα η τουρκική αστυνομία έριξε δακρυγόνα ενώ έκανε και χρήση αντλιών νερού, ώστε να εμποδίσει εκατοντάδες διαδηλωτές να πάνε στην πλατεία Ταξίμ.

Η διαδήλωση που ξεκίνησε ως μια διαμαρτυρία για το σχέδιο ισοπέδωσης του πάρκου της πλατείας Ταξίμ με σκοπό την ανέγερση εμπορικού κέντρου και ξενοδοχείου, μετατράπηκε γρήγορα σε αντικυβερνητική, με το κεντρικό σύνθημα να είναι πλέον η παραίτηση της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα πάντως, ο πρωθυπουργός Ερντογάν δεν δείχνει να υποχωρεί και ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του εμπορικού κέντρου θα συνεχιστεί κανονικά, παρά την κοινωνική αντίδραση.

Λίγο νωρίτερα, το πρωί του Σαββάτου, διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία στη συνοικία Μπεσίκτας, στις όχθες του Βοσπόρου, και αφού είχαν διασχίσει την περίφημη  γέφυρα που ενώνει την Ασία με την Ευρώπη, σε μια προσπάθειά τους να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τη νύχτα, χιλιάδες κάτοικοι παρέμειναν στο δρόμο, ενώ οι ταραχές επεκτάθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις, όπως η Άγκυρα και η Σμύρνη.

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης άρχισαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, όταν αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν με βίαιο τρόπο για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί, πάνω στην πλατεία, για να εμποδίσουν το ξερίζωμα 600 δένδρων.

Ύστερα από εκκλήσεις μέσω των social media, πολλοί διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους και στην πλατεία για να καταγγείλουν την πολιτική του κυβερνώντος από το 2002 κόμματος AKPτου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις ενώ η Διεθνής Αμνηστία μιλούσε χθες για τουλάχιστον 100, ενώ εξέφραζε ανησυχίες για υπέρμετρη χρήση βίας από τις αστυνομικές αρχές.

Οι αρχές δεν έχουν δώσει ακριβή αριθμό. Απλά, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού περιορίστηκε να πει ότι 12 άνθρωποι νοσηλεύονταν, εκ των οποίων μια γυναίκα που υπέστη σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση και ότι τουλάχιστον 63 άτομα συνελήφθησαν. Ωστόσο οι ταραχές συνεχίζονταν και δημιουργούσαν φόβους και σε αθλητικό επίπεδο.

Σε πρώτο βαθμό, εκφράστηκαν φόβοι για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα μπαράζ ανάμεσα στην Τουρκία και την Λετονία για την πρόκριση στα τελικά του Ευρωβόλεϊ, που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή. Την κατάσταση παρακολουθεί όμως στενά και η FIFA, καθώς στα τέλη του μήνα διεξάγεται στην Τουρκία το Μουντιάλ Νέων με την συμμετοχή και της Εθνικής Ελλάδος και το τελευταίο που θα ήθελε η Παγκόσμια Συνμοσπονδία Ποδοσφαίρου είναι να υπάρχουν ταραχές στη χώρα που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ανάλογα ισχύουν και για τους Μεσογειακούς Αγώνες, που επίσης έχουν προγραμματιστεί στην Μερσίνη μέσα στον Ιούνιο. Το σπουδαιότερο όμως είναι το πλήγμα που ενδεχομένως να δεχτεί η υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Τα επεισόδια πραγματοποιούνται μόλις τρεις μήνες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο Μπουένος Άιρες, σε μια περίοδο που η υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης είχε αρχίσει να φαντάζει ως το μεγάλο φαβορί, λόγω της οικονομικής άνθισης της χώρας. Κυρίως όμως, συνέβησαν σε περίοδο που συνεδριάζει στην Μόσχα η Εκτελεστική Γραμματεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, στα πηγαδάκια της οποίας είναι σίγουρο ότι  συζητείται η κατάσταση και εκφράζεται έντονος προβληματισμός…