Η συνέντευξη Τύπου του Λεώνη ενόψει του μπαράζ με το Βέλγιο

Ανταπόκριση από Ορεστιάδα: Γιάννης Βαβαλικούδης

–  Ο ομοσπονδιακός προπονητής Αλέκος Λεώνης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τη διπλή μάχη με το Βέλγιο, αλλά δεν έκρυψε και την ικανοποίηση και την ευγνωμοσύνη τους για τους τοπικούς φορείς και τους ανθρώπους της Ορεστιάδας οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έχουν αγκαλιάσει και στηρίξει την Εθνική ομάδα με απίστευτο τρόπο. Αναλυτικά οι δηλώσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού:

Αλέκος Λεώνης: «Μέχρι τώρα ξέραμε ότι Ορεστιάδα και βόλεϊ είναι δύο έννοιες συνυφασμένες κι αυτές τις μέρες το έχουμε βιώσει. Πραγματικά οι άνθρωποι της πόλης μας έχουν συγκινήσει, είχαμε πολύ καιρό να νιώσουμε έτσι αφού δεν μας λείπει τίποτα κι όλο αυτό το διάστημα η προετοιμασία πήγε πολύ καλά χάρις σ’ αυτούς τους ανθρώπους.
Από κει και πέρα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των αγώνων με το Βέλγιο θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και τους αθλητές, γιατί αυτό το καινούργιο στοιχείο που έχει η ομάδα είναι η διάθεση που δείχνουν όλοι στις προπονήσεις αλλά και η διάθεση για διάκριση. Έχουν παραμερίσει τα όποια προβλήματα λόγω των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν και προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό. ΚΙ είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό και στα ματς με το Βέλγιο.
Τώρα όσον αφορά γενικότερα την προετοιμασία, τηρουμένων των αναλογιών πήγε πολύ καλά. Δεν είχαμε ευτυχώς σοβαρά προβλήματα τραυματισμών γιατί είμαστε σε μια περίοδο που οι αθλητές έρχονται βεβαρημένοι από τις υποχρεώσεις με τις ομάδες τους. Άλλοι ξεκουράστηκαν ανησυχητικά, άλλοι ξεκουράστηκαν πολύ λίγο όπως ο Τζούριτς που είχε μόλις 4 ημέρες. Παρόλα αυτά δεν είχαμε κανένα παράπονο και μέσα από τα παιχνίδια που είχαμε με την Λετονία, αλλά κυρίως στον προκριματικό όμιλο του παγκοσμίου μπορέσαμε να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Σε ερωτήσεις που έγιναν προς τον Ομοσπονδιακό τεχνικό ο κ. Λεώνης τόνισε: 

Ξεκινάμε από την ίδια αφετήρια με το Βέλγιο; «Όχι… Τους ξέρουμε και μας ξέρουν και το ο μεγάλο πλεονέκτημα τους είναι η ομοιογένεια. Είναι μια ομάδα που είναι πολύ δεμένη μεταξύ τους, που αν και έχει μειονεκτήματα όπως η υποδοχή, ξέρει και τα κρύβει ή τα λύνει χωρίς να κάνει πολλά λάθη. Εμείς ακόμη δεν μπορούμε να έχουμε ομοιογένεια, αφού έχουμε λίγα παιχνίδια. Υπάρχει όμως όρεξη, διάθεση και πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό και να είμαστε αγωνιστικά πειθαρχημένοι. Θα γίνει μια πραγματική μάχη και έχουμε δουλέψει πολύ τις τελευταίες ημέρες στις φάσεις που έχουν μεγάλη διάρκεια. Εμείς δεν φημιζόμαστε τόσο ως Εθνική ομάδα όσο και ως σύλλογοι ότι είμαστε καλοί στο μεταβατικό παιχνίδι, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε αύριο την υπομονή για να το κάνουμε».

Ποιο θα είναι το πρόγραμμα της Εθνικής μετά τους αγώνες με το Βέλγιο; Σε περίπτωση πρόκρισης σκέφτεστε να έρθετε ξανά στην Ορεστιάδα για προετοιμασία;
«Στο καλό σενάριο, εφόσον προκριθούμε, η Ομοσπονδία θα έχει ένα ευχάριστο πονοκέφαλο να δει που θα κάνουμε προετοιμασία. Θα είναι και για μας ευχάριστο γιατί δεν θα έχουμε μεγάλο διάστημα απραξίας.
Στο άλλο σενάριο, γιατί ρωτούν όλοι πόσο σημαντικοί είναι οι αγώνες με το Βέλγιο κι αν θα είναι καταστροφή για το βόλεϊ αν αποκλειστούμε. 
Καταστροφή είναι για μένα δύο πράγματα: όταν δεν υπάρχουν παιδιά για να παίξουν βόλεϊ η όταν υπάρχουν παιδιά αλλά δεν έχουν παιχνίδια είτε στους συλλόγους είτε στις εθνικές ομάδες. Είμαι σε μια ηλικία που δεν κρύβω τα λόγια μου και το ότι δεν συμμετέχει η Εθνική στο Ευρωπαϊκό Λιγκ ή στους Μεσογειακούς Αγώνες είναι μεγάλο πρόβλημα. Κι αυτό γιατί έχουμε παιδιά που είναι καλά και έχουν υψηλές βλέψεις. Αυτά τα παιδιά, ο Δαλακούρας, ο Φιλίποφ, ο Κουμεντάκης, ο Κοκκινάκης, ο Τζιουμάκας, ο Ζήσης μπορεί να μην έπαιζαν βασικοί στους Μεσογειακούς αλλά θα έπαιρναν εμπειρίες, αλλά τώρα θα μείνουν χωρίς παιχνίδια. 
Αυτός είναι για μένα ο μεγάλος προβληματισμός κι όχι τόσο αν θα περάσουμε ή όχι το Βέλγιο. Μακάρι βέβαια να περάσουμε και είμαι σίγουρος ότι η Ομοσπονδία θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μας προσφέρει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία»

Εφόσον προκριθούμε θα κληθούν κι άλλοι αθλητές;
Εμείς σ’ αυτό το διάστημα κινηθήκαμε σε τρεις άξονες. Πρώτα απ’ όλα συνέπεια στην ανανέωση και νομίζω ότι ήμασταν συνεπείς σ’ αυτό το κομμάτι. Αν σκεφτούμε πως ήταν η Εθνική Ανδρών πριν από δύο χρόνια θα δείτε ότι υπάρχουν εννέα νέα πρόσωπα. 
Το ότι κάποιος νεαρός αθλητής δεν είναι στην αποστολή του συγκεκριμένου αγώνα έχει να κάνει με την κρισιμότητα του ματς όπου φροντίσαμε σ’ αυτό το χρονικό διάστημα να είμαστε πιο έμπειροι και έτοιμοι.
Το δεύτερο ήταν η πρόκριση στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου που το πετύχαμε και το τρίτο η πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού. Νομίζω ότι αν πετύχουμε κι αυτό το κομμάτι θα έχουμε ολοκληρώσει τους στόχους μας..

Θα θέλατε κάποια στιγμή να είναι και οι 12 παίκτες στο εξωτερικό;
Το ιδανικότερο είναι να αγωνίζονται και οι 12 σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Αλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα, δεν σας το κρύβω ότι τόσο εγώ όσο και ο συνεργάτης μου Σωτήρης Δρίκος, λέμε ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν τα παιδιά που έχουν διάθεση να παίξει βόλεϊ υψηλού επιπέδου, είναι να φύγουν στο εξωτερικό.