Χωρίς εκπρόσωπο του Εθνικού η συνάντηση προπονητών Βορείου Ελλαδας!

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη Γιώργος Πανταζίδης

– Με τη Θεσσαλονίκη να αποτελεί τον δεύτερο σταθμό, ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ, Παντελής Ταρνατόρος, συναντήθηκε με τους προπονητές που γεωγραφικά ανήκουν στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Η συνάντηση είχε διάρκεια 3 ώρες και το παρόν έδωσαν οι  Γιάννης Μέλκας, Βαγγέλης Κουτσονίκας, Θανάσης Στράντζαλης και ο πρόεδρος του ΣΕΠΠΕ, Κώστας Χαριτωνίδης, ενώ αν και συνάντηση για τη Βόρεια Ελλάδα, απουσίαζε και πάλι εκπρόσωπος του Ευρωπαίου και 4ου στο φετινό πρωτάθλημα Εθνικού Αλεξανδρούπολης.

Κατατέθηκαν προτάσεις για οργανωτικά θέματα του πρωταθλήματος, επιμόρφωσης των προπονητών, της ανάπτυξης του ανδρικού ελληνικού βόλεϊ, αλλαγών στο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος και συζήτησαν το θέμα της κλειστής Λίγκας, της βελτίωση των παροχών υπηρεσιών της ΕΣΑΠ προς τους προπονητές, τις σχέσεις ΤΑΑ – προπονητών και αθλητών, ενώ κατατατέθηκαν προβληματισμοί για την πρόταση της κλειστής Λιγκας και για άλλα θέματα που αφορούν το ελληνικό βόλεϊ. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΠΕ Κώστας Χαριτωνίδης ενημέρωσε τους προπονητές και την διοργανώτρια αρχή του επαγγελματικού πρωταθλήματος για τα επιμορφωτικά σεμινάρια που θα λάβουν χώρα μέσα στο καλοκαίρι, όπου και ο σύνδεσμος προπονητών έχει προσκαλέσει κορυφαίους προπονητές από το εξωτερικό. 

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος ενημέρωσε τους προπονητές για την άφιξη του Πολωνού τεχνικούς Βλέντισλαβ Ζάσα στην Ελλάδα, αλλά και τα σχέδια της Ένωσης για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την καλύτερη οργάνωση του επαγγελματικού βόλεϊ. Η συζήτηση κύλησε σε πολύ καλό κλίμα με τον πρόεδρο της ΕΣΑΠ να ζητά από τους προπονητές να εκφράσουν ανοιχτά και με ειλικρίνεια τις εντυπώσεις τους και τους προβληματισμούς τους για τα όσα έγιναν την αγωνιστική σεζόν που ολοκληρώθηκε αλλά και τις προτάσεις τους για μέλλον το παρόν του αθλήματος μέσα από τα δικά τους έμπειρα μάτια.

 Οι προτάσεις των προπονητών

Στη συνέχεια οι προπονητές έκαναν προς την ΕΣΑΠ τις ακόλουθες προτάσεις:

 -Υποχρεωτικά να συμμετέχουν στις ομάδες της Α1 Ανδρών 1-2 αθλητές κάτω των 18 ετών.

 -Πρωτάθλημα νέων.

 -Δημιουργία δεύτερων ομάδων από τα σωματεία – στα πρότυπα του ποδοσφαίρου- όπου έχουμε πρωτάθλημα Κ-20 και Κ-17 και κανονική διεξαγωγή πρωταθλήματος.

 -Δημιουργία υποδομών σε όλα τα σωματεία.

 -Δημιουργία αθλητικών σχολείων που θα ασχολούνται εμπεριστατωμένα με το βόλεϊ έτσι ώστε οι μαθητές να μην εγκαταλείπουν το άθλημα λόγω σπουδών.

 -Να αναβαθμιστεί η Α2 Ανδρών και να δοθούν κίνητρα για την συμμετοχή νέων παικτών στο πρωτάθλημα της Volleyleague.

 -Χαρτογράφηση των προπονητών του βόλει που παράλληλα είναι γυμναστές σε σχολεία. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας να γίνει απόσπαση τους στην Ομοσπονδία και να πηγαίνουν σε κοντινούς νομούς για την εύρεση νέων αθλητών.

 -Να μπει το βόλεϊ στα σχολεία

H επιμόρφωση προπονητών

Το δεύτερο θέμα της συζήτησης είχε να κάνει με την επιμόρφωση των προπονητών με την ΕΣΑΠ να υπόσχεται ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της έτσι οι προπονητές να εξελίσσονται και τον πρόεδρο του ΣΕΠΠΕ να προαναγγέλλει ειδικά σεμινάρια με κορυφαίους προπονητές όπως τον Σιλβάνο Πράντι τον Φιλίπ Μπλέιν, Μαουρίτσιο Μορέτι.«Βγήκε ένα παράπονο από τους προπονητές στην προηγούμενη συνάντηση ότι τα σεμινάρια του ΣΕΠΠΕ δεν είναι εξειδικευμένα και αφορούν κυρίως τις υποδομές και την ανάπτυξη.  by InstantSavings”>Σήμερα με πρόλαβε ο κ.Χαριτωνίδης γιατί ήδη κανονίστηκαν ειδικά σεμινάρια πιο εξειδικευμένα. Και εμείς ως ΕΣΑΠ θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το κομμάτι γιατί μόνο με καλούς προπονητές βγαίνουν καλοί αθλητές», είπε ο Παντελής Ταρνατόρος.

Διαιτησία και το videoreferee

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ ζήτησε από τους προπονητές να στηρίξουν τους διαιτητές γιατί φέτος θα υπάρχουν πολλοί νέοι διαιτητές στη λίστα. Άπαντες ωστόσο συμφώνησαν πως το video referee που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά στους τηλεοπτικούς αγώνες είναι καλύτερο εκτός από τους τελικούς να γίνεται σε όλα τα τηλεοπτικά παιχνίδια.

 – Το 70% φέτος θα είναι καινούριοι διαιτητές και χρειάζονται σεβασμό και στήριξη.-Συνάντηση των προπονητών με τους διαιτητές για θέματα που αφορούν τους κανονισμούς.- Αξιολόγηση διαιτησίας και επιλογή των διαιτητών που θα παίζουν σε δύσκολες έδρες όπου θα υπάρχει πίεση 

-Προετοιμασμένη η ΚΕΔ για να αντιμετωπίσει δύσκολες έδρες.

 -Η σχέση διαιτητών -παρατηρητών- 

Οι κομισάριοι να περάσουν από εξετάσεις-Σκέψη για επιλογή κομισάριων που να μην έχουν διπλώματα διαιτησίας αλλά να προέρχονται από το χώρο το βόλεϊ. 

-Διευκρινήσεις με την ΚΕΔ για την  by InstantSavings”>δωρεάν παρουσία των διαιτητών στα φιλικά προετοιμασίας των ομάδων.

 Σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος

– Έγκαιρος αγωνιστικός προγραμματισμός του πρωταθλήματος και περιορισμός στο ελάχιστο των αιτημάτων για αναβολές αγώνων. 

-Σε συνεργασία με τη NOVA να γνωρίζουν οι προπονητές το ακριβές πρόγραμμα των αγώνων.

 -Συμμετοχή και της 12ης ομάδας στα πλέι άουτ για να υπάρχει αξιοπιστία και βαθμολογικό ενδιαφέρον. 

-Πρόταση για τη διεξαγωγή πλέι οφ για τις θέσεις 1-8, 2-7 κτλ με την ομάδα που προηγείται στη βαθμολογία εκτός από το πλεονέκτημα της έδρας να ξεκινάει με προβάδισμα μιας νίκης. 

-Να συμπεριληφθεί στην προκήρυξη του πρωταθλήματος η υποχρέωση των ομάδων να δίνουν προπονήσεις σε λογικές ώρες στις αντίπαλες ομάδες πριν τα παιχνίδια.

 -Πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος θα υπάρξει συνάντηση προπονητών -διαιτητών η οποία θα κορυφωθεί με την κλήρωση του πρωταθλήματος

 -Να μην είναι συνεχόμενοι οι αγώνες στα πλέι οφ.

Η «κλειστή» Λίγκα

Σύμφωνοι στη δημιουργία «Κλειστής Λίγκας» εμφανίστηκαν οι προπονητές προτείνοντας να γίνουν κινήσεις οι οποίες δεν θα αποθαρρύνουν φέτος  τις ομάδες που θα συμμετέχουν, με τον πρόεδρο της ΕΣΑΠ Παντελή Ταρνατόρο να εξηγεί τη λογική της κλειστής λίγκας σύμφωνα με τα ιταλικά πρότυπα.

Οι προπονητές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την κατάσταση που βιώνουν τόσο οι ίδιοι όσοι και οι αθλητές από την ασυνέπεια αρκετών σωματείων στο οικονομικό κομμάτι ζητώντας από την ΕΣΑΠ λύσεις ώστε να υπάρξει καλύτερη συνέπεια στις πληρωμές.

Προτάσεις για δραστηριότητες μετά το πρωτάθλημα

-Συζητήθηκε εκτενώς η πρόταση που κατέθεσε ο προπονητής της Παναχαικής κ.Άρης Αγγελόπουλος για τη διοργάνωση του πρωταθλήματος πόλεων μετά και τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου. 

-Επίσης προτάθηκε σε συγκεκριμένα γήπεδα με το τέλος της σεζόν να γίνονται προπονήσεις από κάποιους προπονητές συγκεκριμένες ώρες ώστε οι αθλητές να κάνουν συντήρηση και να συνεχίσουν να ασκούνται 

-Δημιουργία CAMP και διεξαγωγή τουρνουά με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου- Συμμετοχή των ομάδων στο τουρνουά μπιτς βολέι που θα διοργανώσει η ΕΣΑΠ το τριήμερο στις 23 Ιουνίου

Η εμφάνιση των προπονητών στους αγώνες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Sports Value η εμφάνιση των προπονητών στα παιχνίδια ανέβασε σημαντικά την αξία του προϊόντος καθώς και οι προπονητές αποτελούν μέλη του θεάματος όπως είναι το βόλει. 

-Σωστή ενδυμασία και κινήσεις από την ΕΣΑΠ ώστε να βρεθεί εταιρία που θα ντύσει ομοιόμορφα τους προπονητές-Οι προπονητές να μην πυροδοτούν το κλίμα με δηλώσεις , χειρονομίες κατά των διαιτητών , μεταξύ τους κτλ