Ένας Αλεξανδρουπολίτης στη Bundesliga!

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Λεωνίδας Κάλφας

–  Ο Αλεξανδρουπολίτης Συμεών Γερονικολάκης διαπρέπει στη Γερμανία καταφέρνοντας να συνδυάσει την επιστήμη του, την Ιατρική, έχοντας αποφοιτήσει σε ηλικία 25 ετών από το Πανεπιστήμιο του Τούμπινγκεν, με τη μεγάλη του αγάπη, το ποδόσφαιρο. Είναι γιατρός στην ποδοσφαιρική ομάδα της Στουτγκάρδης (!!!), αλλά και στην ερασιτεχνική εθνική ομάδα της Γερμανίας!

Ο ιδιαίτερα φιλόδοξος και δραστήριος Εβρίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο scouter μίλησε για την μέχρι τώρα καριέρα του στη Γερμανία, για το ενδεχόμενο να γυρίσει στην Ελλάδα για λογαριασμό κάποιας ομάδας, αλλά και για τις διαφορές που εντοπίζει ανάμεσα στις δύο χώρες. Αναλυτικά, η συνέντευξη του Γερονικολάκη έχει ως εξής:

Πως πήρες την απόφαση να πας στη Γερμανία;
Ήρθα με την οικογένειά μου στη Γερμανία σε ηλικία 7 ετών. Την απόφαση τότε την είχαν πάρει οι γονείς μου, διότι η μητέρα μου δούλευε ως δασκάλα και είχε την ευκαιρία να διδάξει εδώ, σε ελληνικό σχολείο.

Γιατί επέλεξες να γίνεις γιατρός σε ποδοσφαιρική ομάδα;
Αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο του Tübingen σε ηλικία 25 ετών και ξεκίνησα τη δουλειά μου ως γιατρός στην Sportklinik Stuttgart, στην οποία εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια. Εκεί άρχισα να εξετάζω και να συνοδεύω πολλούς κορυφαίους αθλητές, από διάφορα αθλήματα, όπως και πολλές, μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, πχ το παγκόσμιο πρωτάθλημα του χάντμπολ, της ενόργανης γυμναστικής και του τζούντο, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του πόλο και τα τελευταία εφτά World Cups της ενόργανης Γυμναστικής στη Στουτγκάρδη.
Πάντα όμως με απασχολούσε πιο πολύ το ποδόσφαιρο, επειδή έπαιζα και ο ίδιος από μικρός και το αγαπώ πάρα πολύ. Από το 2008 άρχισα σαν ιατρός της ποδοσφαιρικής ένωσης της Βάδης Βυρτεμβέργης (wfv) να παραδίδω σεμινάρια αντιμετώπισης τραυματισμών, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης προπονητών και να συνοδεύω μικτές ομάδες.
Από το 2011 μου έχει διατεθεί ιατρείο στην SpOrt Medizin Stuttgart GmbH και μαζί με την πρόταση να αναλάβω ως υπεύθυνος ιατρός τους αθλητές της ολυμπιακής βάσης της Στουτγκάρδης, δέχτηκα και την πρόταση από την VfB Stuttgart.

Πως είναι οι συνθήκες στα γήπεδα της Γερμανίας; Διαφορές στα γήπεδα Ελλάδας-Γερμανίας;
Σ’αυτό το επίπεδο, οι συνθήκες στα γερμανικά γήπεδα είναι αρκετά καλές, όσο για τα γήπεδα της Ελλάδας , δεν τα γνωρίζω τόσο καλά για να σας απαντήσω.

Είναι σκληρό το ποδόσφαιρο στην Γερμανία και πόσο συχνά χρειάζονται οι παίκτες την βοήθειά σου;
Το ποδόσφαιρο στη Γερμανία είναι πολύ δυναμικό και σκληρό. Η βοήθεια των φυσικοθεραπευτών και η δική μου βοήθεια, χρειάζονται αρκετές φορές μέσα στον αγώνα, αλλά ακόμα πιο πολύ, εκτός.

Υπήρξε κάποιος σοβαρός τραυματισμός που σε τρόμαξε
Με την ομάδα είχαμε διάφορους σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά ευτυχώς κανέναν που να με έχει τρομάξει.

Αν είχες πρόταση από Ελληνική ομάδα θα την δεχόσουν;
Πιστεύω πως αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες. Δε μπορώ να το αποκλείσω, αλλά μέχρι στιγμής είμαι ευχαριστημένος στην ομάδα της VfB Stuttgart.

Είσαι και στην Εθνική ομάδα της Γερμανίας;
Από το 2010 είμαι ιατρός της ερασιτεχνικής εθνικής ομάδας της Γερμανίας, την οποία έχω συνοδεύσει και στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2010 στη Μάλτα, το 2011 στην Πορτογαλία και το 2012 στην Τσεχία. Επίσης από αυτό τον χρόνο, ανήκω στο ιατρικό τιμ της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (DFB) όπου έχω τη δυνατότητα να συνοδεύω 8)

Αν παίξει Ελλάδα-Γερμανία ποια θα είναι τα συναισθήματά σου;
Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση. Μέχρι τώρα μου έχει τύχει αυτό δύο φορές. Μία φορά στο Region’s Cup στη Μάλτα το 2010 και την τελευταία φορά αυτό τον χρόνο σαν ιατρός της εθνικής ομάδας της Γερμανίας των U19 γυναικών στον προκριματικό γύρο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπου επίσης αντιμετωπίσαμε την Ελλάδα.
Φυσικά η καρδιά μου χτυπάει ελληνικά, όμως το γερμανικό ποδόσφαιρο και η ομοσπονδία, έχουν πιστέψει σε μένα και μου έχουν δώσει την ευκαιρία να δουλέψω ως ιατρός ομάδας σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο. Είμαι ευγνώμων γι’αυτό. Επίσης όταν συνοδεύεις την ομάδα ένα χρονικό διάστημα και έχεις γνωρίσει τους παίκτες και τους αρμόδιους, θέλεις να έχεις πάντα επιτυχίες, ειδικά όταν γνωρίζεις τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται και έχεις δουλέψει σκληρά γι” αυτό.