Αποκάλυψη: Τί επικαλείται ο Πανθρακικός στην έφεση για την αδειοδότηση

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Κώστας Πιτιακούδης

–  Κατατέθηκε από τον Πανθρακικό η έφεση κατά της πρωτόδικής απόφασης της Επιτροπής Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ και αναμένεται μέχρι και το τέλος της εβδομάδας να ληφθεί η τελεσίδικη απόφαση από την Δευτεροβάθμια Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις οκτώ ομάδες που δεν πήραν άδεια από την ΕΠΟ, έφεση δεν κατέθεσαν οι τέσσερις. Και αν για την ΑΕΚ και την Κέρκυρα η υπόθεση είναι τυπική διαδικασία, αφού ούτως ή άλλως έχουν υποβιβαστεί, για την περίπτωση του Άρη και του Πανιωνίου η μη κατάθεση έφεσης σημαίνει αποδοχή της πρωτόδικης απόφασης για τη μη αδειοδότηση, άρα και τις συνέπειες των μεταγραφικών περιορισμών και των κινήσεων για ενίσχυση.

Η προθεσμία για την κατάθεση των εφέσεων λήγει σήμερα Δευτέρα (27/5), όλα δείχνουν ότι εφέσεις πέρα από τον Πανθρακικό θα καταθέσουν ή έχουν ήδη καταθέσει ο ΠΑΣ Γιάννενα, ο Παναθηναϊκός και ο ΟΦΗ και έτσι το δευτεροβάθμιο όργανο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη και θα εκδώσει την απόφασή του το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, ώστε στη συνέχεια η ΕΠΟ μέχρι τις 3 Ιουνίου να δηλώσει στην UEFA τις ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη περίοδο.

Όπως έχει επισημάνει το ThrakiSportS, σε καλύτερη θέση και με περισσότερες ελπίδες για να ανατραπεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου βρίσκεται ο Πανθρακικός, που καλείται στο δευτεροβάθμιο όργανο αδειοδότησης να δικαιολογήσει πιο επαρκέστερα τα στοιχεία του φακέλου του και να αντικρούσει τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία δεν πήρε άδεια. 

Αξίζει ωστόσο να τονίσουμε ότι νέα στοιχεία στον φάκελο ο κανονισμός αδειοδότησης αναφέρει ότι δεν γίνονται δεκτά ως εκπρόθεσμα. «Σε περίπτωση που υποβάλλονται έγγραφα μετά την ισχύουσα καταληκτική προθεσμία, τα έγγραφα αυτά δεν θα λαμβάνονται υπ’ όψιν από το Τμήμα Αδειοδότησης και τα δικαιοδοτικά όργανα» τονίζεται στο εγχειρίδιο του κανονισμού. Ωστόσο υπάρχει ένα παραθυράκι στο άρθρο 9, παράγραφος 6β του κανονισμού, στο οποίο σύμφωνα με νομικές πηγές βασίζεται στην έφεσή του ο Πανθρακικός. Σε αυτό αναφέρεται ότι: «Η Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ δύναται να ζητήσει επιπρόσθετες πληροφορίες είτε από τον διευθυντή του τμήματος αδειοδότησης είτε από την αιτούμενη την άδεια ΠΑΕ». Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί τελικά να ζητηθούν αυτά που δεν υπήρχαν και οδήγησαν σε μη αδειοδότηση σε πρώτο βαθμό και με μια ελαστική κρίση της Επιτροπής Εφέσεων να προσπεραστεί ο σκόπελος της εκπρόθεσμης προσκόμισης. Βέβαια, τα πάντα είναι στην κρίση της Επιτροπής, αλλά στον Πανθρακικό αισιοδοξούν ότι θα χαμογελάσουν σε δεύτερο βαθμό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο δευτεροβάθμιο όργανο αδειοδότησης υπάρχει διευρυμένη σύνθεση σε σχέση με το πρωτοβάθμιο. Το πρωτοβάθμιο είναι τριμελές, καθώς αποτελείται από έναν δικαστικό που είναι και ο πρόεδρος, έναν ορκωτό λογιστή και έναν νομικό που είναι τα μέλη. Η διαφορά στο δευτεροβάθμιο όργανο είναι ότι από φέτος προστέθηκαν δύο μέλη προτεινόμενα από τη Super League: ένας νομικός και ένας ορκωτός λογιστής τα οποία έχουν δικαίωμα ψήφου. Συνήθως αυτοί, σε αντίθεση με τον δικαστικό, είναι πιο ελαστικοί και για αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφώσουν πλειοψηφία υπέρ της αδειοδότησης. Τα ονόματα των μελών των οργάνων, τόσο του 1ου όσο και του 2ου βαθμού, δεν ανακοινώνονται από την ΕΠΟ. Το σίγουρο είναι ωστόσο ότι προς τα μέσα της εβδομάδας θα συνεδριάσουν και ως το τέλος της θα έχουμε το οριστικό αποτέλεσμα…