Οι Θρακιώτες που ανέβηκαν στη Superleague

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Λεωνίδας Κάλφας

–  Απόλλων Σμύρνης, Καλλονή και Εργοτέλης θα είναι αντίπαλοι της Skoda Ξάνθης και του Πανθρακικού στη Superleague της νέας περιόδου, αφού εξασφάλισαν σε ένα δραματικό φινάλε την άνοδό τους στη μεγάλη κατηγορία!

Για πρώτη φορά οι δύο εκπρόσωποι της Θράκης στη Superleague θα ταξιδέψουν τη νέα σεζόν στην Κρήτη τρεις φορές για να αντιμετωπίσουν εκτός από τον ΟΦΗ, τον Πλατανιά, και τον Εργοτέλη, ενώ θα κάνουν για πρώτη φορά ταξίδι σε άλλο νησί του Αιγαίου και συγκεκριμένα τη Μυτιλήνη για να παίξουν με την Καλλονή, μετά από είκοσι χρόνια, καθώς τόσα έχουν περάσει από την εποχή που αγωνιζόταν ο ιστορικός Διαγόρας της Ρόδου στην τότε Α΄ Εθνική.

Το ΤhrakiSportS συγκέντρωσε και παρουσιάζει τους Θρακιώτες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στις τρεις ομάδες που ανεβαίνουν κατηγορία.

Ξεκινώντας από την ιστορική ομάδα του Απόλλωνα, που επιστρέφει στη Superleague έπειτα από 13 χρόνια και μάλιστα ως… πρωταθλήτρια, πέραν από τον Αλεξανδρουπολίτη Χιντζίδη, που έπαιξε στην ΠΑΕ Θράκη τη σεζόν 2008-09 έχοντας 11 συμμετοχές, αγωνίζονται ο Γιώργος Γουμάγιας, που πέρασε από τον Πανθρακικό τη σεζόν 2007-08 (13 συμμετοχές), ο Κώστας Ιασωνίδης, γνωστός και αυτός από το πέρασμα του από την ομάδα της Κομοτηνής από το καλοκαίρι του 2009 μέχρι τον Γενάρη του 2011 (15 συμμετοχές), ο Γιώργος Μπάρκογλου, ο οποίος έπαιξε στη Skoda Ξάνθη από το 2005 μέχρι τον Γενάρη του 2008 (35 συμμετοχές-9 γκολ), ο Πάολα Φαρινόλα με τρεις σεζόν στους Ξανθιώτες (2001-04, 5 συμμετοχές) και ο Ντιαλό, που πέρασε τέσσερα χρόνια στον Πανθρακικό (2006-10, 84 συμμετοχές-17 γκολ). Επίσης, μέχρι το χειμώνα στον Απόλλωνα αγωνίζονταν ο Παντελής Ντουτσαρίδης, που φόρεσε τη φανέλα του Πανθρακικού και της Δόξας Γρατινής, όπως επίσης και ο Κίμων Παπαδιώτης, ο οποίος πλέον παίζει στους Νέους της Skoda Ξάνθη. Στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής με την Παναχαϊκή έπαιξαν οι Ιασωνίδης, Μπάρκογλου και Φαρινόλα. Μη ξεχνάμε βέβαια ότι από τον Απόλλωνα αναδείχθηκε και πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ποτέ το θρακιώτικο και εν γένει το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Αλεξανδρουπολίτης Ντέμης Νικολαϊδης!

Στην Καλλονή, που για πρώτη φορά πανηγυρίζει την άνοδο της στη μεγάλη κατηγορία, βρίσκουμε τρεις ποδοσφαιριστές, που συνδέονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με τη Θράκη. Αρχικά, ο 30χρονος επιθετικός Βλάσης Καζάκης από τον Ίασμο Ροδόπης, έχει αγωνιστεί στη Skoda Ξάνθη για έξι σεζόν (2003-07, 87 συμμετοχές-7 γκολ) και στον Πανθρακικό από το καλοκαίρι του 2009 μέχρι τον Γενάρη του 2011 (με απολογισμό 40 συμμετοχών και 1 γκολ), για να επιστρέψει αμέσως μετά στους Ξανθιώτες για ενάμιση χρόνο (με 30 συμμετοχές και 3 γκολ). Ακόμα, ο μεσοεπιθετικός Δημοσθένης Μανουσάκης αγωνίστηκε στη Ξάνθη για έξι μήνες και συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 1998 μέχρι τον Ιανουάριο του 2009. Επίσης, ο Ουαλίντ Σερφά είναι ο αδερφός του Σοφιάν, που αγωνίστηκε φέτος στον Πανθρακικό.

Τέλος, ρίχνοντας μια ματιά στο ρόστερ του Εργοτέλη, που επέστρεψε μετά από ένα σύντομο διάλειμμα στα μεγάλα σαλόνια, η αλήθεια είναι ότι δεν συναντούμε κάποιον εκπρόσωπο της Θράκης, είτε ποδοσφαιριστή είτε στο τεχνικό τιμ, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η φετινή ομάδα είναι δημιούργημα του νυν προπονητή της Ξάνθης, Νίκου Καραγεωργίου, ο οποίος με την πολυετή και επιτυχημένη παρουσία του στον πάγκο των Κρητικών, έβαλε με τον τρόπο του τις βάσεις για τη φετινή (επ)άνοδο του Εργοτέλη. Μια ομάδα που θα βρει απέναντί του ο Νίκος Καραγεωργίου, αλλά από την οποία έχει δεσμευθεί να μην πάρει παίκτες για όσο διάστημα παραμείνει στην τεχνική ηγεσία της Skoda, κάτι που αποδέχθηκε και δημοσιοποίηση ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της ξανθιώτικης ΠΑΕ Χρήστος Πανόπουλος.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι στη νέα Super League θα είναι έντονο το θρακιώτικο χρώμα, αφού πέραν της δεδομένης παρουσίας του Πανθρακικού και της Ξάνθης και των παικτών από την Θράκη που πλαισιώνουν άλλες ομάδες, ανεβαίνουν και τρεις ομάδες με εντονότατο το θρακιώτικο στοιχείο, με Θρακιώτες ποδοσφαιριστές ή με πέρασμα από συλλόγους της Θράκης, ενώ φυσικά αναμένουμε την ανάδειξη και της τέταρτης ομάδας που θα παίζει στη μεγάλη κατηγορία, μέσω των πλέι οφ που θα παίξουν Ηρακλής, Ολυμπιακός Βόλου, Νίκη Βόλου και Παναιτωλικός…