Κυπελλούχος ο Πανσερραϊκός, μπλακ άουτ ο Εθνικός!

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

– Ενα μπλακ άουτ του Εθνικού λίγο μετά το ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου στέρησε από την ομάδα της Αλεξανδρούπολης την ευκαιρία να κατακτήσει το κύπελλο της ΕΚΑΣΑΜΑΘ και να χρυσώσει (όσο γίνεται) το χάπι για την αποτυχία της ανόδου στην Γ’ Εθνική.

Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης ηττήθηκε στην Ξάνθη με 80-68 από τον Πανσερραϊκό, που το ήθελε πιο πολύ και το πήρε το τρόπαιο, απόλυτα δίκαια. Είχε ακριβώς την ίδια ψυχολογία με τον Εθνικό για την αποτυχία στο πρωτάθλημα. Και οι Σέρρες ξεκίνησαν ως φαβορί και έχασαν από το απόλυτο αουτσάιντερ. Αλλά στην Ξάνθη πήγαν αποφασισμένες να επιστρέψουν τουλάχιστον με το πρώτο κύπελλο στην ιστορία τους. Και επιστρέφουν έχοντας κερδίσει το τρόπαιο.

Άλλωστε, το πόσο πολύ ήθελε ο Εθνικός το τρόπαιο φάνηκε και από τις απουσίες του. Καταρχήν, απουσίαζε ο κόσμος του, σε αντίθεση με τους σερραίους που δημιούργησαν μια συμπαθητική φασαριόζικη κερκίδα. Αλλά είχε και παίκτες που έλειπαν. Ο Παμακάκης έλειπε για οικογενειακούς λόγους, ο Κεκές για επαγγελματικούς. Τόσο σημαντικές απουσίες δεν νοούνται να υπάρχουν, οταν ενδιαφέρεσαι να κερδίσεις έναν τελικό. Όταν δυο εβδομάδες πριν προσδοκούσες άνοδο στην Γ’ Εθνική. Όπως δεν νοείται να τρέχεις μετά τη λήξη της κόρνας για να φύγεις όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάνοντας ΄πολλούς χαιρέκακα να υποστηρίζουν ότι οι παίκτες του Εθνικού βιάζονταν να τελειώσει το παιχνίδι για να προλάβουν να δουν στην τηλεόραση τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά πάνω από όλα, απουσίαζε ο κόσμος

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Παπαδόπουλο να σκοράρει μόνο αυτός για τους Σερραίους, οι οποίοι από το 7-7 προηγήθηκαν με 15-7 αλλά με το άκουσμα της κόρνας της λήξης του πρώτου δεκαλέπτου βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 21-19. Στο δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε πάλι ο Εθνικός προηγούμενος με 33-29, αλλά κάποιες εντάσεις και κάποιες τεχνικές ποινές είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει ο Εθνικός την αυτοσυγκέντρωσή του, να κάνει ο Πανσερραϊοκός ένα 8-0 σερί (33-37 από 33-29) και να πάει στο ημίχρονο προηγούμενος με πέντε πόντους (35-40).

Η ομάδα του Σπανού, έχοντας περισσότερες εναλλακτικές λύσεις, ήταν καλύτερη στο τρίτο δεκάλεπτο και αύξησε σταδιακά την διαφορά μέχρι τους 12 πόντους (62-50). Με την πλάτη στον τοίχο ο Εθνικός μπήκε δυνατά στο τέταρτο δεκάλεπτο και με ένα σερί 10 πόντων από Ξένο και Τελούδη, έκανε το 62-60 και έδωσε νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι. 5 λεπτά πριν τη λήξη τραυματίσθηκε ο Τελούδης μετά από μια διεκδίκηση με τον Παπαδόπουλο και αποχώρησε στον πάγκο. Με κακή ψυχολογία και χωρίς το μυαλό στο παρκέ, ο Εθνικός παραδόθηκε στον Πανσερραϊκό που διψούσε για τη νίκη και με πίεση σε όλο το γήπεδο, αύξησε τη διαφορά και έφτασε στην άνετη επικράτηση (80-68).

Η ομάδα του Παναγιώτη Σπανού κατάφερε να προηγηθεί ακόμα και με 14 πόντους (48-62) λίγο πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, το οποίο ανήκε ολοκληρωτικά στον Πανσερραϊκό. Εκεί όμως που έδειχναν τα πάντα να έχουν τελειώσει, στο ξεκίνημα του τέταρτου και τελευταίου δεκαλέπτου, ο Ξένος με ένα σερί 10 πόντων μείωσε στο καλάθι (60-62 στο 7.37″). Κάπου εκεί όμως – και επειδή το μπάσκετ είναι ομαδικό και όχι ατομικό άθλημα, ο Εθνικός πέταξε λευκή πετσέτα, αφού οι υπόλοιποι παίκτες του δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην πίεση των σερραίων. Έτσι οι τελευταία ξαναύξησαν την διαφορά και στο τέλος έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στην καθαρή νίκη τους.

Ακολούθησαν ξέφρενα πανηγύρια από τους μακεδόνες. Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το κύπελλο της ΕΚΑΣΑΜΑΘ δεν καταλήγει στην Θράκη. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν άξιζε να καταλήξει, με βάση την εμφάνιση των δύο ομάδων στο παρκέ του Αμοιρίδειου Κλειστού Γυμναστηρίου. Άλλωστε, για τον Εθνικό ουσιαστικά μόνο ο Ξένος φάνηκε να προσπαθεί σοβαρά (24 πόντοι με 5 τρίποντα) και να κρατά ζωντανή την ομάδα του Έβρου σε κρίσιμες στιγμές. Αντιθέτως, στον Πανσερραϊκό είχαν περισσότερο ομαδικό πνεύμα και αν κάποιος πρέπει να αναζητήσει έναν σαν διακριθέντα σε σχέση με τους υπόλοιπους ώστε να αναδειχθεί σε mvp του τελικού, αυτός είναι ο Παπαδόπουλος, ιδίως για το γεγονός ότι μόνος του κράτησε την ομάδα του στο ξεκίνημα, αν και έπεσε η απόδοσή του στην συνέχεια.

 

Διαιτητές: Μπίτης, Ξενικάκης

Τα δεκάλεπτα: 21-19, 35-40 (ημίχρονο), 50-62, 68-80 (τελικό αποτέλεσμα).

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ (Σπανός): Ιωαννίδης, Ζήσκας, Γεωργιανός 7, Σιουσιουλούδης 2, Παπαδόπουλος 25, Χριστοφορίδης 12, Τσινόπουλος 2, Γκούτζιας 4, Καβαργύρης 4, Τεπεκιτζής, Σουτζόπουλος 17, Γιαβρόπουλος 7

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (Κανδύλης): Νικολαϊδης 2, Δεληδήμος, Καπούλας, Ταλιατζής, Ξένος 24, Μπανταλίδης 5, Δουρδούλης 9, Σεϊνης 10, Τελούδης 16, Δελχανίδης 2

 

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΑΣΑΜΑΘ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ