Όλο το παρασκήνιο των αδειοδοτήσεων και οι συνέπειες για Πανθρακικό και Ξάνθη

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Κώστας Πιτιακούδης

–  Σχεδόν η… μισή Σούπερ Λίγκα δεν κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει άδεια συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα.

Μετά την ανακοίνωση της ΕΠΟ έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας από την ΕΠΟ, σε πρώτο βαθμό δεν λαμβάνουν άδεια οι Παναθηναϊκςό, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανιώνιος, Άρης, Πανθρακικός, ΟΦΗ και για τυπικούς λόγους η ΑΕΚ και η Κέρκυρα που όμως ήδη έχουν υποβιβασθεί και δεν θα αγωνίζονται στο νέο πρωτάθλημα στα μεγάλα σαλόνια.

Όπως έχει επισημάνει το ThrakiSportS, οι ομάδες που δεν αδειοδοτήθηκαν σε πρώτο βαθμό, έχουν στη διάθεσή τους διάστημα πέντε ημερών για να ασκήσουν έφεση στην Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ. Οι τελεσίδικες αποφάσεις αναμένονται έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα αποφάσεων που έχουν ανατραπεί στο «Εφετείο», ωστόσο φαίνεται ότι θα ζήσουμε ένα θρίλερ μέχρι την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης μέχρι το τέλος του μήνα.

Ειδικά για τις περιπτώσεις των ομάδων της Θράκης, η Ξάνθη ήταν ξεκάθαρο ότι δεν είχε πρόβλημα αφού εδώ και χρόνια αποτελεί μια από τις πιο συνεπείς ομάδες σε όλες τις υποχρεώσεις της στο ελληνικό πρωτάθλημα ενώ ο Πανθρακικός, αν και η διοίκησή του εξέφραζε αισιοδοξία, τελικά αποδεικνύεται ότι είχε πρόβλημα να ανησυχεί, όπως είχε γράψει εδώ και δυο εβδομάδες το ThrakiSportS. Γεγονός είναι ωστόσο ότι ήταν η περίπτωση που συζητήθηκε περισσότερο στην πρωτοβάθμια Επιτροπή, αφού τα παραπτώματα ήταν μικρά συγκριτικά με τις άλλες ομάδες που δεν αδειοδοτήθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, για τον Πανθρακικό, η εισήγηση του επικεφαλής του τμήματος αδειοδότησης, Γιώργου Δημητρίου ήταν αρνητική επειδή δεν είχαν προσκομιστεί στην ώρα τους κάποιες τραπεζικές αποδείξεις. Ωστόσο ο συγκεκριμένος δεν έχει δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή. Για αυτό και η διοίκηση του Πανθρακικού εμφανιζόταν αισιόδοξη ότι δεν θα έχει «μπλεξίματα», αφού δεν χρωστά. Ωστόσο, η αισιοδοξία αυτή δεν είχε αντίκρισμα, για αυτό και οι φίλαθλοι της ανησυχούν για την αισιοδοξία που ξαναεκφράζουν οι διοικούντες στην ομάδα της Κομοτηνής ότι το πρόβλημα θα λυθεί τελικά. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης και αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Μάνος Γαβριηλίδης, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανατραπεί η απόφαση, ουσιαστικά με δηλώσεις του σχολίασε ότι αν συμβεί αυτό, θα είναι… παράνομο και κανονικά ΔΕΝ πρέπει να πάρει άδεια ο Πανθρακικός. Χαρακτηριστικά είπε στο paratiritis-sports ο κ. Γαβριηλίδης: «Το πρόβλημα είναι πως ο Πανθρακικός θα είναι εκπρόθεσμος, αφού, απ’ ότι ξέρω, τακτοποιήθηκε αυτή η έλλειψη και κατέθεσε η διοίκηση τις αποδείξεις που έπρεπε, αλλά όχι στην προθεσμία που υπήρχε. Ο νόμος αναφέρει ότι η εκπρόθεσμη κατάθεση αποδείξεων για ποδοσφαιριστές έχει σαν αποτέλεσμα τη μη αδειοδότηση μιας ομάδας».

Αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει άδεια ο Πανθρακικός, τότε θα του επιβληθεί ποινή περιορισμού απόκτησης παικτών. Συγκεκριμένα, θα μπορεί να αποκτήσει μόνο τρεις όλους κι όλους ποδοσφαιριστές άνω των 24 ετών Έλληνες ή ξένους. Επίσης, θα μπορεί να προχωρήσει μόνο σε τέσσερις ανανεώσεις-επεκτάσεις συμβολαίων ποδοσφαιριστών άνω των 24 ετών Έλληνες ή ξένους. Ήδη έχει ανακοινώσει αυτήν του Δημήτρη Κουτσόπουλου, ενώ αναμένεται και εκείνη του Μπαϊκαρά, οπότε θα απομένουν άλλες δύο. Τέλος, θα μπορεί να αποκτήσει απεριόριστο αριθμό παικτών κάτω των 24 ετών, αλλά μόνο Έλληνες και όχι ξένους. Για αυτό ίσως, όπως έχει αποκαλύψει το ThrakiSportS, η ομάδα φέρεται να έχει στραφεί τελευταία σε νεαρούς ποδοσφαιριστές όπως ο Λαμπάκης και ο Ανδριόπουλο. Επιπλέον, η Σούπερ Λίγκα θα παρακρατήσει το 20% του τηλεοπτικού συμβολαίου του Πανθρακικού υπέρ των οφειλών που ενδεχομένως έχει, κάτι που αναμένεται να ψαλιδίσει και άλλο το ήδη μειωμένο μπάτζετ της ομάδας.

Βέβαια. Αυτά θα συμβούν αν ΔΕΝ αδειοδοτηθεί ο Πανθρακικός. Και στην ίδια μοίρα θα βρεθούν και οι άλλες ομάδες που δεν θα αδειοδοτηθούν. Η άλλη συνέπεια που επέρχεται σε περίπτωση μη αδειοδότησης ομάδας, είναι ότι χάνει την δυνατότητα να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά κύπελλα, εφόσον έχει εξασφαλίσει κάτι τέτοιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων επικυρώσει την πρωτοβάθμια απόφαση, τότε ο ΠΑΣ Γιάννενα, αν και πρωτοπόρος αυτήν την στιγμή στα πλέι οφ, δεν θα βγει ούτε στο Τσαμπιονς Λιγκ ούτε στο Γιουρόπα. Όλες οι ομάδες που θα βρεθούν από κάτω του θα ανέβουν κατά μία θέση στην διοργάνωση. Και το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο θα πάει στην πρώτη αναπληρωματική ομάδα, εκτός των πλέι οφ. Αυτή είναι ο Παναθηναϊκός μετά την νίκη του στο μπαράζ και την έκτη θέση που κατέκτησε. Αλλά επειδή ούτε το τριφύλλι παίρνει άδεια με βάση αυτά τα δεδομένα, μοιραία το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο καταλήγει στην έβδομη Ξάνθη!!! Κάτι που πάντως δεν είναι σίγουρο ότι επιθυμούν σε αυτήν την χρονική συγκυρία στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας της Θράκης, αν και η διοίκηση της ομάδας εξέφραζε τέτοια βεβαιότητα για την κατάκτησή του που όπως θυμάστε, δεν είχε πρόβλημα να παίξει όχι απλά στην Αθήνα αλλά ακόμα και σε… play station το μπαράζ με τον Παναθηναϊκό…