Κοινόχρηστα ποδήλατα στο Διδυμότειχο

Γράφει η Βερόνικα Ευθυμίου

– Στο Διδυμότειχο έχουν εγκατασταθεί επτά σταθμοί αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων του πιο διαδεδομένου συστήματος ποδηλάτων EasyBike, που θα φιλοξενήσουν 100 ποδήλατα ειδικής κατασκευής και σύντομα οι δημότες θα μπορούν να ποδηλατούν ακόμα και αν δεν έχουν δικό τους ποδήλατο.

Στην πρώτη φάση λειτουργίας ο Δήμος θα διαθέσει τα πρώτα 50 ποδήλατα. Κατά το διάστημα πιλοτικής λειτουργίας που θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα, τα ποδήλατα θα διατίθενται δωρεάν σε εγγεγραμμένους χρήστες που συμμετέχουν στην πιλοτική λειτουργία του συστήματος προκειμένου να υπάρξει ομαλή γνωριμία των χρηστών με το σύστημα.

Στην συνέχεια το σύστημα θα είναι διαθέσιμο σε όλους, κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα ποδήλατο για όσο χρόνο επιθυμούν και να το επιστρέψουν στην συνέχεια σε κάποιον από τους σταθμούς, έναντι συγκεκριμένου τιμήματος, που ακόμα όμως δεν έχει καθοριστεί.

Η χρήση του συστήματος θα γίνεται με ειδική ηλεκτρονική κάρτα που θα προμηθεύονται οι πολίτες από τον Δήμο ή με πιστωτική κάρτα. Το σύστημα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όλοι αρκεί να έχουν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους. Ήδη πάντως το ενδιαφέρον των κατοίκων για τα κοινόχρηστα ποδήλατα είναι μεγάλο.

Τα ποδήλατα EasyBike θα κάνουν την επίσημη εμφάνιση τους τις επόμενες ημέρες στους σταθμούς που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην πόλη και την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 17.30 μμ θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του συστήματος από τον δήμαρχο της πόλης Παρασκευά Πατσουρίδη.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των έργων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015 του «Πράσινου Ταμείου» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τα συστήματα κοινοχρήστων ποδηλάτων EasyBike κάνουν πλέον την εμφάνιση τους σε όλη την Ελλάδα. 

Πέραν του Διδυμοτείχου, στο δίκτυο πόλεων που διαθέτει σύστημα αυτοματοποιημένης μίσθωσης ποδηλάτων για την μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών συμμετέχει και η Κομοτηνή, Ακόμα, η Καβάλα, η Καρδίτσα, η Δραπετσώνα, το Γύθειο και η Ναύπακτος μαζί με την Κέρκυρα και τα Ιωάννινα. Όλες αυτές οι πόλεις επέλεξαν την εγκατάσταση του γνωστού αυτόματου συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων EasyBike, ελληνικής κατασκευής και τεχνολογίας, που επιτρέπει την παραλαβή και επιστροφή ενός ποδηλάτου από οποιονδήποτε από τους σταθμούς ενοικίασης με χρήση ηλεκτρονικής κάρτας ή πιστωτικής κάρτας ή σύντομου μηνύματος SMS από κινητό τηλέφωνο. Το σύστημα EasyBike έχει ήδη εγκατασταθεί στην Λευκωσία της Κύπρου με περισσότερα από 330 ποδήλατα σε 27 σταθμούς και λειτουργεί με επιτυχία πάνω από ένα έτος….