Αναβίωσε η Εθνική του 2004 με Ζαγοράκη, “Παπ”, Ντέμη και Βρύζα!!!

Ανταπόκριση από την Θεσσαλονίκη: Χρήστος Ραγκάτσης

–  Η Εθνική ομάδα που κατέκτησε το Euro το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας επέστρεψε στο γήπεδο! Όπως είχε γράψει το Πάσχα το ThrakiSportS, η ομάδα ξανασυναντήθηκε και έπαιξε  σε φιλικό παιχνίδι που έγινε το απόγευμα στο γήπεδο της Καλαμαριάς, στη μνήμη των Ποντίων που χάθηκαν κατά την γενοκτονία του 1919.

Το φιλικό διοργανώθηκε από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και παρόλο που λίγη σημασία έχει σε αυτές τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα, αξίζει να τονίσουμε ότι για την ιστορία η Εθνική Ελλάδος του 2004  επικράτησε με 5-0 της ομάδας Επιλέκτων Ποντίων Ποδοσφαιριστών παρουσία 1000 περίπου θεατών.

Η Εθνική Βετεράνων του 2004 είχε για μοναδικό εν ενεργεία τον πρώτο σκόρερ την φετινή αγωνιστική περίοδο του Πανθρακικού Δημήτρη Παπαδόπουλου, που σκόραρε και δύο γκολ. Ο ίδιος στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης του ζητήθηκε να αγωνιστεί και με την ομάδα των Ποντίων και σε δηλώσεις του τόνισε: «Δεν πρέπει να ξεχνούμε τι έγινε. Πρέπει και οι γείτονες μας να το παραδεχθούν και να αναγνωριστεί η γενοκτονία από όλες τις χώρες».

Με την Εθνική Ελλάδος του 2004 αγωνίστηκαν πέρα από τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, ο αλεξανδρουπολίτης Ντέμης Νικολαΐδης, οι καβαλιώτες Θοδωρής Ζαγοράκης και Ζήσης Βρύζας, αλλά και ο δραμινός Γιώργος Γεωργιάδης, που ασκεί χρέη τεχνικού διευθυντή σήμερα στον ΠΑΟΚ. Στην αρχική ενδεκάδα κάθισε ο Νικοπολίδης κάτω από τα δοκάρια και αγωνίστηκαν ακόμα οι Καψής, Δέλλας, Γκούμας, Φύσσας, Γεωργιάδης, Μπασινάς, Παπαδόπουλος Δ., Τσάρτας, Νικολαϊδης και Ζαγοράκης. Στο ημίωρο της αναμέτρησης την θέση του Νικοπολίδη πήρε ο Κώστας Χαλκιάς, ενώ πιο μετά μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και οι Ζήσης Βρύζας, Φάνης Κατεργιανάκης, Παντελής Καφές και Βασίλης Λάκης.

Όσο για τους σκόρερ της Εθνικής μας που αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Γιάννη Τοπαλίδη; Τα δύο πρώτα γκολ σημείωσε στο 2’ και 15’ ο “κομοτηναίος” Δημήτρης Παπαδόπουλος με σουτ. Το 3-0 έγραψε στο 26’ ο Βασίλης Τσιάρτας με αριστοτεχνικό πλασέ, ο Ζήσης Βρύζας με κεφαλιά έκανε το 4-0 και στο δεύτερο ημίχρονο ο Βασίλης Λάκης με πλασέ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Ολοι οι άσοι εκείνης της ομάδας φάνηκαν να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, παρά το γεγονός πως μόνο ο Δημήτρης Παπαδόπουλος είναι ακόμη εν ενεργεία.

«Είναι τιμή μας που προσκληθήκαμε να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε πολλά πράγματα για την γενοκτονία των Ποντίων», δήλωσε ο αρχηγός της τότε Εθνικής μας ομάδας και MVP του EURO 2004 Θόδωρος Ζαγοράκης, ενώ ο Μιχάλης Καψής τόνισε: «Δεν ασχολούμαι πλέον με το ποδόσφαιρο. Ασχολούμαι με την οικογένεια μου. Ελπίζω η ενέργεια μας αυτή να φέρει αποτέλεσμα. Τα τραγικά εκείνα χρόνια, χάθηκαν χιλιάδες Έλληνες. Πρέπει να αναγνωριστεί η τραγική εκείνη μέρα για να τη θυμούνται όλοι».

 

Η ομάδα των Ποντίων Επιλέκτων μάλιστα, φορούσε αντίγραφο της στολής που φορούσαν και οι αθλητές του Κολεγίου της Μερτζιφούντας στην Αμάσεια του Πόντου, με το γράμμα Π στο μπροστινό τους μέρος, οι οποίοι το 1921 θυσιάστηκαν λόγω της καταγωγής τους. Ακόμα, πριν από την σέντρα ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα έπαιξαν και χόρεψαν ποντιακούς χορούς τιμώντας τη σημερινή ημέρα.

 

Το φιλικό της Μεικτής Ποντίων Βετεράνων Ποδοσφαιριστών, κόντρα στους «ήρωες» του Γιάννη Τοπαλίδη συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περίπου 3.000 θεατών, παρά την τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα από την ΕΤ3, αλλά και την σποραδική βροχή κατά την διάρκειά του. Τα έσοδα ααπό την αναμέτρηση αναμένεται να διατεθούν για την ενίσχυση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου απονεμήθηκε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς το έπαθλο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Football League 2 με την απονομή να κάνει ο αντιπρόεδρος της Football League Στέλιος Σφακιανάκης. Επίσης, τιμήθηκαν διάφοροι πόντιοι στην καταγωγή ποδοσφαιριστές, ανάμεσα στους οποίους ο ξανθιώτης Αντώνης Αντωνιάδης, ο δραμινός Τάκης Λουκανίδης που έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην Κομοτηνή αλλά και ο Μίμης Παπαϊωάννου, που πήγε στην Θεσσαλονίκη από την Ξάνθη όπου διοργανώθηκε τις προηγούμενες ημέρες τουρνουά γυναικείου ποδοσφαίρου προς τιμήν του.

ΜΕΙΚΤΗ ΠΟΝΤΙΩΝ (Χρήστος Τερζανίδης): Ονούφριος Σιαμίδης, Γιάννης Δημητριάδης, Κούλης Καραταΐδης,  Δημήτρης Μαυρογενίδης, Νίκος Παπαδόπουλος, Νίκος Φυτανίδης, Σάββας Κωφίδης,  Γιώργος Παπαδόπουλος, Παντελής Κωνσταντινίδης, Θεόδωρος Ζελελίδης, Θεόδωρος Τσολερίδης. Επαιξαν και οι Παναγιώτης Αργυρόπουλος,  Παναγιώτης Μαυρίδης,Λάκης Σημαιοφορίδης, Αλέξανδρος Αλεξανδρίδης, Κυριάκος Αλεξανδρίδης, Κώστας Λαγωνίδης, Νίκος Σακελλαρίδης, Νίκος Σαμλίδης, Άνθιμος Χατζημωϋσιάδης, Παύλος Λεπτοκαρίδης και Τριαντάφυλλος Παρμαξίδης.

ΕΘΝΙΚΗ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ 2004 (Γιάννης Τοπαλίδης): Αντώνης Νικοπολίδης, Μιχάλης Καψής, Τραϊανός Δέλλας, Γιάννης Γκούμας, Τάκης Φύσσας, Γιώργος Γεωργιάδης, Άγγελος Μπασινάς, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Βασίλης Τσάρτας, Ντέμης Νικολαϊδης, Θοδωρής Ζαγοράκης. Επαιξαν και οι Ζήσης Βρύζας,Φάνης Κατεργιανάκης, Παντελής Καφές, Βασίλης Λάκης και Κώστας Χαλκιάς.