Πλήγμα για Ερντογάν και Ολυμπιακούς στην Πόλη

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Σωτήρης Σαρμπεζούδης

–  Ως σοβαρό πλήγμα στην υπόθεση της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 από την Κωνσταντινούπολη εκτιμάται ότι αποτελεί το μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ που ξέσπασε στον αθλητισμό της Τοιυρκίας και κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του τουρνικού Τύπου.

Η εντολή πριν από λίγους μήνες του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς το υπουργείο Αθλητισμού της χώρας και τους προέδρους αθλητικών ομοσπονδιών ολυμπιακών αθλημάτων και ομάδων ήταν μία, ξεκάθαρη και πιθανότατα μοναδική: «Δεν θέλω να μάθω για κρούσματα ντόπινγκ από Τούρκους αθλητές. Να στρέψετε την προσοχή σας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση. Σε διαφορετική περίπτωση ίσως υπάρξει αρνητική επίδραση στην προσπάθεια ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Κωνσταντινούπολη».

Ωστόσο, αυτή η εντολή πήγε στον… βρόντο. Αρχές φθινοπώρου βρέθηκαν ντοπέ εννιά Τούρκοι αρσιβαρίστες, μέλη της εθνικής ομάδας άρσης βαρών, μετά από έλεγχο εκτός αγώνων. Ο Ερντογάν έδωσε εντολή και άλλαξαν αμέσως ο πρόεδρος και ο ομοσπονδιακός προπονητής του αθλήματος των δυνατών. Το ίδιο έπραξε και σε ορισμένες ακόμα ομοσπονδίες όπου προφανώς είχε φόβους ή πληροφορίες. Ωστόσο, το μεγάλο σκάνδαλο που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πελώριες αναταράξεις ήρθε από τον στίβο αυτήν την εβδομάδα.

Τα δύο χρυσά κορίτσια του κλασικού αθλητισμού των γειτόνων μας, καθαρές Τουρκάλες και όχι από την… Αιθιοπία, την Κένυα ή πρώην ανατολικές χώρες, η Τσακίρ Αλπτεκιν και η Νεβάν Γιανίτ, περιμένουν πλέον την τιμωρία τους. Ανακοινώθηκε επισήμως ότι βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Το σοκ είναι μεγάλο.  Οι δυο πρωταθλήτριες είναι πασίγνωστες διεθνώς και μετά από αυτήν την εξέλιξη, στην Μαδρίτη αλλά κυρίως στο Τόκιο τρίβουν τα χέρια τους, τις άλλες δύο πόλεις δηλαδή που διεκδικούν την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Λέγεται ότι ο Ερντογάν διακατέχεται, αν και φύσει αισιόδοξος, από μια έντονη απογοήτευση μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ στον τουρκικό στίβο. Φυσικά θα έχει πάρει αρνητικά μηνύματα και το γεγονός τον ενοχλεί αφάνταστα επειδή έχει ποντάρει πολλά στην ανάληψη της διοργάνωσης την οποία μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι δεν διεκδικεί για πρώτη ή για δεύτερη αλλά  για πέμπτη φορά η Τουρκία. 

Και δεν του έφταναν τόσα βάσανα. Αν ευσταθούν οι πληροφορίες του πολύ καλού και έγκυρου σε τέτοια θέματα δημοσιογράφου Τάσου Παπαχρήστου στο Goal, πολύ σύντομα ο τούρκος πρωθυπουργός θα μάθει και θα μάθουμε για άλλες πέντε περιπτώσεις ντοπέ Τούρκων αθλητών και αθλητριών της άρσης βαρών…