Σπρώχνουν 19,2 δις οι Τούρκοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Στέφανος Λεμονίδης

–  Στις 7 Σεπτεμβρίου, στο Μπουένος Άιρες,  θα ανακοινωθεί η χώρα που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, αλλά οι Τούρκοι  πανηγυρίζουν από τώρα, θεωρώντας οτι η Κωνσταντινούπολη θα φιλοξενήσει τους Αγώνες και η χώρα τους θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική που θα διοργανώσει την κορυφαία διοργάνωση. Τους Αγώνες που θα πατάνε σε δυο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία.

Οι Τούρκοι ποντάρουν στα λεφτά που επενδύουν και αγγίζουν τα 19.200.000.000 δολάρια, ποσά που δεν μπορούν να πλησιάσουν η Ισπανία και η Ιαπωνία, που έχουν υποψήφιες πόλεις τη Μαδρίτη και το Τόκυο. “Χώρα των σπορ” ονομάζει την Τουρκία ο Υπουργός Αθλητισμού Σουάτ  Κιλιτς και στηρίζει τον ισχυρισμό του στο γεγονός ότι διοργάνωσαν τα τελευταία χρόνια το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης, το Παγκόσμιο Τουρνουά Τέννις Γυναικών, τους 23ους Πανεπιστημιακούς Καλοκαιρινούς και Χειμερινούς Αγώνες, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι 2010,  το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 2012, το Ευρωπαικό Πρωτάθλημα Βόλεϊ Γυναικών αλλά και το Ευρωπαικό Πρωτάθλημα Βόλει Ανδρών, δυο φορές το Τσάμπιονς Λιγκ Βόλεϊ γυναικών, τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ Ποδοσφαίρου το 2007 και πολλές άλλες αθλητικές εκδηλώσεις. Κατέχουν μάλιστα και το ρεκόρ θεατών στο Παγκόσμιο Τουρνουά τέννις γυναικών με 12.000 θεατές καθημερινά, 70.824  συνολικά.

 

 

Δεκάδες νέες αθλητικές εγκαταστάσεις ξεφυτρώνουν στην Κωνσταντινούπολη,  152 νέα αθλητικά κέντρα από το 2003 ως το 2012, που προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες. Νέα ποδοσφαιρικά γήπεδα σε Μπούρσα, Κορούμ, Κονιά, Ακχισάρ, Τουργκουλού βρίσκονται υπο κατασκευή.Ο αθλητικός οργασμός είναι καταπληκτικός, αφού το 2002 υπήρχαν 278.000 αθλητές και το 2012 έφτασαν  τα 3.720.000, ενώ τα αθλητικά κλαμπ από 6.000 έφτασαν τα 11.694 και οι αθλητές με ειδικές ανάγκες από 2.763 στους  27.364.

Οι αθλητές  σε Ολυμπιακούς Αγώνες αυξάνονται, με τις απαραίτητες μεταγραφές βεβαίως, αφού οι 59  του Σίδνει, έγιναν 66 στην Αθήνα, 68 στο Πεκίνο και 114 στο Λονδίνο. Τον Ιούνιο οι Τούρκοι έχουν ένα ακόμη test event, τους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνης, αυτούς που πήρε ο Βόλος και δεν μπόρεσε να τους υποστηρίξει, λόγω της οικονομικής κρίσης. Περιμένουν 4.500 αθλητές, από 24 χώρες, σε 32 συνολικά αθλήματα.

Προϋπολογισμός  400.000.000 δολάρια. Όπως δήλωσε ο Υπουργός των Σπορ Σουάτ Κίλιτς στο περιοδικό “Τurkish Rerspective” αναφερόμενος στην προσπάθεια της Τουρκίας, “κατασκευάσαμε 405 αθλητικές εγκαταστάσεις τα δυο τελευταία χρόνια. Θα προσθέσουμε, άλλες 288 το 2013. Για την ανάληψη των Αγώνων, δουλεύουν 120 άτομα, οι μισοί είναι ξένοι. Τέσσερις φορές διεκδικήσαμε  τους  Αγώνες και αποτύχαμε. Έχουμε την στήριξη της κυβέρνησης και την υποψηφιότητα μας υπέγραψε τον Αύγουστο του 2011, ο πρωθυπουργός Ταγιπ Ερντογάν. Κατασκευάσαμε  και τρίτο αεροδρόμιο, για να εξυπηρετεί 150 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, ενώ κατασκευάζουμε και τρίτη γέφυρα από την Ευρώπη στην Ασία  για να ξεπεράσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Το μετρό θα περνάει από το Βόσπορο και θα συνδέει τις δυο ακτές του Κεράτιου. Θα χτισθεί ένα νοσοκομείο 3000 κλινών στο ολυμπιακό χωριό”.

Ο ίδιος προσθέτει: “Η Κωνσταντινούπολη θα είναι η μοναδική πόλη που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες σε δυο ηπείρους και η τελετή έναρξης θα γίνει στην Ασία. Η μοναδική πόλη, που θα δώσει τη δυνατότητα να δουν τα πυροτεχνήματα της τελετής στην Ευρώπη, με την τελετή να φιλοξενείται στο Χαινταρ Πασά, στην ασιατική πλευρά. Έχουμε χιλιάδες νεαρούς που θέλουν να γίνουν εθελοντές και ο εθελοντισμός είναι το κυρίαρχο στοιχείο των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχουμε 11.000.000 ανθρώπους που θέλουν να έρθουν οι αγώνες στην Κωνσταντινούπολη και το 50% αυτών των ανθρώπων έχουν ηλικία μικρότερη από 25 χρόνια. Αν πάρουμε το Ευρωπαικό Πρωτάθλημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν θα υπάρχει μεγάλη αθλητική διοργάνωση, που δεν φιλοξενήθηκε στην Τουρκία.  Ήδη έχουμε πάρει την υπόσχεση για όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2020”.

Και φυσικά  ατού για την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης, είναι οι τουρκικές αερογραμμές, “Turkish Airlines” , που βρίσκονται παντού στον αθλητισμό, επενδύοντας ιλιγγιώδη ποσά στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στο τένις και σε άλλα δημοφιλή αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων…