Τσέλσι-Μπενφίκα ο τελικός! Έξω η Φενέρ…

 

Ανταπόκριση από Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Απογιητευμένοι γυρίζουν από τα καφενεία της Θράκης οι φίλοι της Φενερμπαχτσέ, την ώρα που ενδόμυχα μπορεί να χαίρονται αυτοί της αιώνιας αντιπάλου Γαλατάσαράι. Η Φενέρ ηττήθηκε με 3-1 από την Μπενφίκα και έτσι η Γαλατά παραμένει η μόνη τουρκική ομάδα που έχει φτάσει σε τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου, το οποίο έχει κατακτήσει κιόλας, το 2000.

Η Μπενφίκα θα είναι αντίπαλος της Τσέλσι στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, καθώς κατόρθωσε να ανατρέψει το 0-1 της Κωνσταντινούπολης επικρατώντας στο «Ντα Λουζ» με 3-1 της Φενέρμπαχτσε. Η Μπενφίκα επιστρέφει σε ευρωπαϊκό τελικό ύστερα από 23 χρόνια και συγκεκριμένα μετά το 1990, όταν είχε ηττηθεί στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από τη Μίλαν με 1-0 και στις 15 Μαΐου, στο Άμστερνταμ, θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το δεύτερο τη τάξει ευρωπαϊκό διασυλλογικό τρόπαιο.

Ηγέτης και πρωταγωνιστής των Λουζιτανών ήταν ο Όσκαρ Καρντόσο, που σκόραρε τα δύο από τα τρία γκολ της ομάδας του, στο 35ο και το 66ο λεπτό, ανατρέποντας την κατάσταση που είχαν διαμορφώσει οι Τούρκοι, όταν ισοφάρισαν με πέναλτι του Κάουτ στο 23΄ το γκολ που είχε σημειώσει ο Γκαϊτάν στο 9΄. 

 

Για την Μπενφίκα, αυτός θα είναι ο 9ος ευρωπαϊκός τελικός στην ιστορία της, έχοντας έξι συνεχόμενους χαμένους! Από τους προηγούμενους 8 τελικούς οι 7 είναι στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και ένας στο UEFA Cup. Πήρε τους δύο πρώτους κατακτώντας το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1961 και το 1962, ενώ δεν κατάφερε να ανέβει ξανά στην κορυφή της Ευρώπης χάνοντας στους άλλους 5 τελικούς το 1963, το 1965, το 1968, το 1988 και το 1990. Eχασε από την Μίλαν το 1990 στην τελευταία της συμμετοχή σε τελικό, ενώ το το 1983 έχασε στον τελικό του UEFA Cup από την Άντερλεχτ.

Αντίπαλος της Μπενφίκα στο Αμστερνταμ Αρένα θα είναι η Τσέλσι, που θα παίξει για 2η συνεχόμενη χρονιά σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, καθώς θυμίζουμε πως οι “μπλε” είναι πρωταθλητές Ευρώπης. Είχαν νικήσει την Μπάγερν μέσα στο Μόναχο πριν έναν χρόνο και κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης, ενώ αυτός θα είναι ο 5ος τους ευρωπαϊκός τελικός. Οι Άγγλοι έχουν κατακτήσει το UEFA Cup το 1971 και το 1998, ενώ πέραν του 2012 έχουν παίξει τελικό Champions League και το 2008, όταν και έχασαν από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα πέναλτι…