«Κουφάρι» …ολυμπιακών προδιαγραφών το Κλειστό Αβδήρων!

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Σ’ ένα «κουφάρι» …ολυμπιακών όμως προδιαγραφών έχει μετατραπεί το Κλειστό Γυμναστήριο των Αβδήρων, ένα έργο που δεν τέλειωσε ποτέ αφού ο εργολάβος το άφησε στη μέση λόγω διαφορών του με το Δήμο Αβδήρων! 
Με φανερά τα σημάδια της φθοράς στις εγκαταστάσεις και της εγκατάλειψης (σπασμένα τζάμια, σκουριασμένες πόρτες κλπ) το έργο, προϋπολογισμού 930.000 ευρώ, στέκει απέναντι σ’ ένα άλλο …εργοστασιακό «κουφάρι» της δεκαετίας του ’80 και μέσα στο παλιό γήπεδο ποδοσφαίρου των Αβδήρων. Και τα δυο τους,  μνημόνια δύο εποχών όπου «Λεφτά υπήρχαν» και ξοδεύονταν αφειδώς, όπως τότε στις αρχές δεκαετίας του ‘80 με τους αναπτυξιακούς και τα κίνητρα της Θράκης που γεμίσαμε εργοστάσια και μετέπειτα το 2004 με τους Ολυμπιακούς που γεμίσαμε ολυμπιακά έργα.
 
Είναι τυπικό δείγμα της επικρατούσας τότε νοοτροπίας «Κάθε χωριό και …Ολυμπιακό έργο»! Είναι γνωστό ότι κάθε δήμαρχος μπορούσε να απαιτήσει και να πάρει (αν είχε μέσα στα υπουργεία) ένα ολυμπιακό έργο (π.χ. αθλητικές εγκαταστάσεις) στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ 2004, χωρίς να είναι απαραίτητο να υπάρχει η κρίσιμη μάζα των κατοίκων ή των παιδιών που θα αθληθούν σ’ αυτό και χωρίς προηγουμένως να υπολογιστεί τι θα στοιχίσει στο δήμο η λειτουργία και η συντήρηση του.
Αυτό ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του Κλειστό Γυμναστήριο Αβδήρων όταν εγκρίθηκε από την Γενική  Γραμματεία Αθλητισμού το έργο επί καλλικρατικού Δήμου Αβδήρων και δημαρχίας της κας Εύας Τσακίρη. Και βεβαίως τόσα χρόνια τώρα θα είχε αποπερατωθεί χωρίς να είναι βέβαιο αν θα λειτουργούσε (για τους λόγους που προαναφέραμε) αλλά το χτύπησε άλλη μια κακοδαιμονία. Αυτή της «κόντρας» του δήμου με την ανάδοχο εταιρεία.
 
Όπως σημειώνει η Μαριάννα Ξανθοπούλου στην εφημερίδα “Εμπρός” αναδεικνύοντας το θέμα, το έργο ξεκίνησε το 2004 με διαγωνισμό που κατοχυρώθηκε στην εταιρεία ΑΡΗΣ Κ.-Ν.ΡΑΔΟΣ με έκπτωση 5%. Το 2009 υπογράφτηκε συμπληρωματική σύμβαση για επιπρόσθετες εργασίες που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική σύμβαση. Όπως πληροφορεί ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης η εταιρεία διέκοψε τις εργασίες υποβάλλοντας αίτηση διάλυσης της εργολαβίας με υπαιτιότητα του Δήμου στις 9/11/2011. Μάλιστα υπέβαλλε αίτημα στο Δήμο για τελική επιμέτρηση και ολοσχερή εξόφληση καθώς επίσης και επιστροφή των εγγυητικών.
 
Το αιτιολογικό ήταν ότι ο Δήμος αρνήθηκε να καταβάλλει το δεύτερο λογαριασμό που αντιστοιχούσαν στις συμπληρωματικές εργασίες. Ο κ. Τσολακίδης επισημαίνει ότι δεν ενέκριναν τις συμπληρωματικές εργασίες οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου που επέβλεπαν το έργο, καθώς διαπίστωσαν πλημμέλειες και ότι στην εταιρεία έχει ήδη καταβληθεί το ποσό των 720.000 ευρώ. Ο δήμος έστειλε εξώδικο στην εταιρεία και πρόκειται να επιλύσουν δικαστικά τη διαφορά τους.
 
Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αβδήρων και αποφασίστηκε ν’ ανατεθεί σε ειδικευμένο για δημόσια έργα δικηγορικό γραφείο της Θεσσαλονίκης η υπόθεση ώστε ο Δήμος να διεκδικήσει εξωδικαστικά ή δικαστικά την αποπεράτωση και την παράδοση του έργου με βάσει τη σύμβαση με την εταιρεία. Στο μεταξύ, το μείζον έργο του Κλειστού Γυμναστηρίου Αβδήρων παραμένει ένα… κουφάρι. Αλλά είπαμε! Αυτό είναι “ολυμπιακών” προδιαγραφών…