ΕΚΑΣΑΜΑΘ: Όλα τα σενάρια της τελευταίας αγωνιστικής

Ανταπόκριση από Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Τα παιχνίδια της προτελευταίας αγωνιστικής ολοκληρώθηκαν και η Θράκη πανηγυρίζει την άνοδο μιας ακόμα ομάδας της στα εθνικά πρωταθλήματα, της δεύτερης, που θα κάνει παρέα στον ΓΑΣ Κομοτηνή.

Αυτό συμβαίνει γιατί δεδομένα ο Πανσερραϊκός μένει εκτός κούρσας ανόδου ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά του στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Πλέον έχουμε
9 βαθμοί: Ασπίδα Ξάνθης
8 βαθμοί: Εθνικός Αλεξανδρούπολης
8 βαθμοί: Πανσερραϊκός
5 βαθμοί: ΑΟΠ Χρυσούπολης

 

Πάμε στα ενδεχόμενα της τελευταίας αγωνιστικής:

Αν η Ασπίδα κερδίσει στην Αλεξανδρούπολη, δεν γεννάται θέμα. Αναδεικνύεται πρωταθλήτρια της Α’ Κατηγορίας ΕΚΑΣΑΜΑΘ και ανεβαίνει στην Γ’ Εθνική.

Ζήτημα τίθεται αν χάσει από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Τότε διακρίνουμε δύο περιπτώσεις.

Αν ο Εθνικός νικήσει την Ασπίδα και ο Πανσερραϊκός χάσει από την Χρυσούπολη και μείνει στους 9 βαθμούς, τότε θα έχουμε στην πρώτη θέση διπλή ισοβαθμία Εθνικού και Ασπίδας στους 10 βαθμούς. Στον πρώτο αγώνα στο Εύμοιρο η Ασπίδα είχε κερδίσει με 72-71 τον Εθνικό, άρα πρακτικά είναι τόσο ισχνή η διαφορά, που σε περίπτωση νίκης του Εθνικού με ένα τουλάχιστον καλάθι διαφορά και ήττας του Πανσερραϊκού, η ομάδα της Αλεξανδρούπολης θα ανέβει στην Γ’ Εθνική.

Ωστόσο το λογικό σενάριο δεν είναι αυτό. Το λογικό σενάριο είναι ο Πανσερραϊκός να κερδίσει την ουραγό και χωρίς νίκη Χρυσούπολη. Τότε θα φτάσει τους δέκα βαθμούς. Και σε περίπτωση νίκης του Εθνικού επί της Ασπίδας (γιατί είπαμε, αν νικήσει η ξανθιώτικη ομάδα δεδομένα βγαίνει πρωταθλήτρια), πάμε σε… τριπλή ισοβαθμία. Και εκεί τα πράγματα περιπλέκονται, αφού δημιουργείται ένας ξεχωριστός βαθμολογικός πίνακας με τα αποτελέσματα των τριών ομάδων και μόνο. Τα θυμίζουμε:

Εθνικός – Πανσερραϊκός 80-61
Πανσερραϊκός – Ασπίδα 81-76
Ασπίδα – Εθνικός 72-71
Πανσερραϊκός – Εθνικός 84-68
Ασπίδα – Πανσερραϊκός 75-63
Εθνικός – Ασπίδα ;;;;

 

Η Βαθμολογία του επιμέρους γκρουπ:
Πανσερραϊκός 6  (289-299 και άρα -10)
Ασπίδα 5   (223-215  και άρα +8)
Εθνικός 4   (219-217  και άρα +2)

 

Δεδομένου ότι ο Πανσερραϊκός θα μείνει στους έξι βαθμούς αλλά με αρνητικό γκολ αβερέιτζ, γίνεται αντιληπτό ότι ακόμα και με την τριπλή ισοβαθμία η ομάδα των Σερρών ΔΕΝ μπορεί να ανέβει. Παραμένει στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ. Σε αυτήν την τριπλή ισοβαθμία λοιπόν, θα παίξει η διαφορά πόντων. Αυτή τη στιγμή ο Εθνικός είναι στο +2 και η Ασπίδα στο +8, άρα η Ασπίδα έχει ένα πλεονέκτημα έξι πόντων. Δεδομένου ότι παίζουν όμως μεταξύ τους, αυτό πέφτει στη μέση. Άρα το κρίσιμο ζήτημα είναι η διαφορά τριών πόντων.

Αν ο Εθνικός κερδίσει με 4 πόντους, τότε θα πάει η δική του διαφορά πόντων στο +6 ενώ της Ασπίδας θα πέσει στο +2. Δικαιωματικά ο Εθνικός θα αναδειχθεί πρωταθλητής με οποιαδήποτε νίκη από 4 πόντους και κάτω.

Αν ο Εθνικός νικήσει με 2 μόλις πόντους, τότε θα πάει η δική του διαφορά πόντων στο +4 και εκείνη της Ασπίδας θα περιοριστεί στο +6 αλλά θα είναι αρκετή για να της δώσει τον τίτλο.

Τελευταίο και πιο περίπλοκο ζήτημα; Νίκη με διαφορά τριών πόντων υπέρ του Εθνικού. Τότε η Ασπίδα ανεβαίνει. Σε αυτήν την περίπτωση θα είναι στο +5 και η Ασπίδα και ο Εθνικός αλλά θα ευνοηθεί η Ασπίδα. Γιατί; Γιατί βάσει προκήρυξης, αν έχουμε και τέτοια ισοβαθμία, τότε θα μετρήσει η συνολική διαφορά πόντων στο τουρνουά, περιλαμβανομένων και των παιχνιδιών με την Χρυσούπολη. Αυτό είναι βάσει ΕΟΚ και ΕΚΑΣΑΜΑΘ το επόμενο κριτήριο. Και εφόσον προσθέσουμε τα ματς με την Χρυσούπολη, στον μεν Εθνικό θα προστεθούν 20 πόντοι (75-63 στην Αλεξανδρούπολη και 54-56 στην Χρυσούπολη), στην δε Ασπίδα θα προστεθούν 22 πόντοι (70-76 την περασμένη Τετάρτη στην Χρυσούπολη και 62-46 στην Ξάνθη). Οπότε επειδή, αν θέλετε, ο Εθνικός δεν κατάφερε να κερδίσει απόψε με μεγαλύτερη διαφορά την Χρυσούπολη, η Ασπίδα ευνοείται στην περίπτωση ήττας με τρεις πόντους από τον Εθνικό.

 

Συμπέρασμα:
Ο Πανσερραϊκός ΔΕΝ ανεβαίνει στην Γ’ Εθνική.
Η Θράκη αποκτά και δεύτερη ομάδα στα εθνικά πρωταθλήματα των ανδρών, που θα κάνει παρέα στον ΓΑΣ Κομοτηνή.
Η ομάδα αυτή θα είναι η Ασπίδα Ξάνθης αν την τελευταία αγωνιστική κερδίσει στην Αλεξανδρούπολη τον Εθνικό ή ηττηθεί μέχρι και με τρεις πόντους.
Η ομάδα αυτή θα είναι οπωσδήποτε ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης αν στο μεγάλο θρακιώτικο ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής κερδίσει την Ασπίδα από 4 πόντους και πάνω.
Τέλος, υπάρχει και το μικρό ενδεχόμενο ο Εθνικός να νικήσει με μικρότεερη διαφορά και παρόλα αυτά να ανέβει. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν την ίδια ώρα ηττηθεί ο Πανσερραϊκός από την Χρυσούπολη, οπότε αντί για τριπλή θα έχουμε διπλή ισοβαθμία Εθνικού – Ασπίδας με την ξανθιώτικη ομάδα να έχει στην περίπτωση αυτή το ισχνό πλεονέκτημα του μόλις ενός πόντου…