Όσα έγιναν στην ημερίδα των Δικηγόρων για τον επαγγελματικό αθλητισμό

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Λεωνίδας Κάλφας

–  Ημερίδα με θέμα «Επαγγελματικός Αθλητισμός: παρόν και μέλλον» διοργάνωσε το πρωί του Σαββάτου (20/4) ο Δικηγορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνούς Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Ντίνας, ο οποίος αφού εξέφρασε τον προβληματισμό του για την απουσία εκπροσώπων των αθλητικών σωματείων από την εκδήλωση και τη γενικότερη μειωμένη προσέλευση του κόσμου, τόνισε πως ο Σύλλογος σε πείσμα των καιρών και της οικονομικής κρίσης, εξακολουθεί να διοργανώνει αξιόλογες επιστημονικές ομιλίες και συζητήσεις.

Το λόγο πήρε αρχικά ο Σπύρος Χριστοφορίδης, δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ και ΚΑΕ Άρης, συγγραφέας βιβλίων για το Αθλητικό Δίκαιο, ο οποίος επικεντρώθηκε στις παθογένειες και το παρασκήνιο που κυριαρχεί στο χώρο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου χρησιμοποιώντας πληθώρα παραδειγμάτων και κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για ποδόσφαιρο που παίζεται σε δύο γήπεδα: στους αγωνιστικούς χώρους και τις αίθουσες των δικαστηρίων. Κλείνοντας την τοποθέτησή του εξέφρασε την απαισιοδοξία του για το κατά πόσο μπορεί να αλλάξει η παρούσα κατάσταση.

Κατόπιν, μίλησε ο Λάκης Σημαιοφορίδης, δικηγόρος, παλιός διεθνής ποδοσφαιριστής και πρώην Πρόεδρος Π.Σ.Α.Π., ο οποίος εστίασε τη σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία του σε δύο φαινόμενα που πλήττουν το ελληνικό ποδόσφαιρο: το παράνομο στοιχηματισμό και τη βία στα γήπεδα. Για το πρώτο αναφέρθηκε σε προσωπικές του εμπειρίες κάνοντας λόγο για πιέσεις παραγόντων προς τους ποδοσφαιριστές ομάδων να συμμετέχουν σε ”στημένα” παιχνίδια, ενώ όσον αφορά το δεύτερο επισήμανε τα νομικά κενά της ισχύουσας αθλητικής νομοθεσίας για όσους συμμετέχουν σε επεισόδια στα ελληνικά γήπεδα.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Χρήστο Δετσαρίδη, δικηγόρο Αλεξανδρούπολης και Επίκουρο Καθηγητή Νομικής του Δ.Π.Θ., ο οποίος ανέπτυξε νομικούς προβληματισμούς και απόψεις. Έπειτα, μίλησε ο Μάκης Δημητριάδης, παλιός διεθνής αθλητής και νυν προπονητής βόλεϊ, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή στη σπουδαία καριέρα του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε στις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Ανδρέα Μαλάτο, διδάκτορα Αθλητικού Δικαίου, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Διεθνούς Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου και πρώην Προέδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (καταργήθηκε με απόφαση του Γιάννη Ιωαννίδη) του νέου αθλητικού νόμου, ο οποίος πλέον έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ο κ. Μαλάτος αναφέρθηκε σε τρία κεντρικά σημεία, στα οποία στοχεύει ο νέος αθλητικός νόμος και συγκεκριμένα: στην αξιοπιστία στο χώρο του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού, στον εσωτερικό έλεγχο των ομοσπονδιών αλλά και την απελευθέρωση δυνάμεων (οικονομική απελευθέρωση) των αθλητικών σωματείων.