Ανάλυση: Γιατί ο Πανθραξ κινδυνεύει με υποβιβασμό

Ανταπόκριση από την Κομοτηνή: Γιάννης Κεσόπουλος  –  

Ποιος θα το πίστευε ότι ο Πανθρακικός τέσσερις αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος θα έπαιζε κυριολεκτικά την ύπαρξή του στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Άρη;
Η ομάδα της Κομοτηνής στα περισσότερα ματς απέδωσε πολύ καλό ποδόσφαιρο, απέδειξε ότι είναι καλύτερη από αρκετές ομάδες αλλά το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πάρει τους βαθμούς που άξιζε, την έφερε στο σημείο να αγωνίζεται με την πλάτη στον τοίχο σε μια καυτή έδρα όπως είναι το Χαριλάου.
Οι “πράσινοι” πήραν 26 βαθμούς αλλά με βάση την εικόνα που έδειξαν στο γήπεδο δικαιούνταν τουλάχιστον άλλους 15. Βέβαια ο υπολογισμός αυτός είναι υποκειμενικός, αφού το τι αξίζει κάθε ομάδα από ένα ματς είναι κάτι που ο καθένας βλέπει διαφορετικά. Από αυτή την άποψη ίσως κάποιοι ισχυριστούν ότι ο Πανθρακικός έπρεπε να έχει λιγότερους ή περισσότερους από 15 επιπλέον βαθμούς. Κάθε άποψη είναι σεβαστή αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε να τεκμηριώσουμε με επιχειρήματα τη δική μας παραθέτοντας τα παιχνίδια στα οποία “χάθηκαν” αυτοί οι βαθμοί. Μέσα σ’ αυτούς τους 15 βάζουμε κι αυτούς που στερήθηκε η ομάδα από διαιτητικά λάθη.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τους βαθμούς που έχασε ο Πανθρακικός, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι κέρδισε κάτι χωρίς να το αξίζει. Και τους 26 βαθμούς που συγκέντρωσε, κατά γενική ομολογία τους πήρε με το σπαθί του, αφού ειλικρινά δε θυμόμαστε ένα ματς στο οποίο να κατέκτησε νίκη ή και ισοπαλία χωρίς να ιδρώσει μέσα στο γήπεδο. Άρα το 26+15=41 μπορεί να φαντάζει υπερβολικό δεδομένου ότι με 41 βαθμούς η ομάδα θα ήταν στην 4η θέση, αλλά για όσους έχουν παρακολουθήσει όλη την πορεία των “πρασίνων” από το ξεκίνημα δεν είναι.
 

Ας δούμε όμως τα εννιά παιχνίδια στα οποία κατά τη γνώμη μας η ομάδα δεν πήρε αυτό που άξιζε με βάση την απόδοσή της μέσα στο γήπεδο:

1η αγωνιστική: ΠΑΟΚ-Πανθρακικός 1-0. Χαμένοι βαθμοί: 1. Ήταν το πρώτο ματς και ο Πανθρακικός δεν είχε στη σύνθεσή του τους Βαϊρουά και Παπαδόπουλο που ήταν ανέτοιμοι. Μπορεί στο επιθετικό κομμάτι να μην έκανε πολλά πράγματα, ωστόσο η αμυντική λειτουργία της ομάδας ήταν πολύ καλή και πέρα από το γκολ-φωτοβολίδα του Αθανασιάδη, δε δέχτηκε σοβαρές ευκαιρίες. Κανονικά το ματς ήταν για 0-0.
5η αγωνιστική: Πανθρακικός-Βέροια 0-1. Χαμένοι βαθμοί: 3. Ένα από τα παιχνίδια στα οποία επιβεβαιώθηκε πλήρως ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου. Όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο έχασαν το λογαριασμό στις ευκαιρίες που δημιούργησε ο Πανθρακικός ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο αλλά η μπάλα δεν έμπαινε και ο Λόπεζ δε νικιόταν με τίποτα. Τελικά η ομάδα της Κομοτηνής έχασε μ’ ένα γκολ στην κόντρα επίθεση με σκόρερ τον Καλτσά. Μαγική εικόνα το τελικό 0-1.
8η αγωνιστική: Πανθρακικός-Πανιώνιος 1-2. Χαμένοι βαθμοί: 1. Το ματς ξεκίνησε στραβά αφού μόλις στο 7′ αποβλήθηκε ο Αθανασιάδης και ο Πανθρακικός συνέχισε με 10. Δέχτηκε γκολ στο 18′ αλλά με υπερπροσπάθεια ισοφάρισε στο 59′ με τον Μουνάφο. Κι εκεί που έδειχνε ικανός να πάρει και τη νίκη, ήρθε το δεύτερο γκολ για τον Πανιώνιο στο 87′ σε μια φάση στην οποία η άμυνα των “πρασίνων” αδράνησε.
9η αγωνιστική: Ατρόμητος-Πανθρακικός 2-1. Χαμένοι βαθμοί: 1. Ήταν το πρώτο παιχνίδι του Δερμιτζάκη στον πάγκο. Η ομάδα δέχτηκε γκολ στο 18′ και ισοφάρισε στο 44′ με τον Παπαδόπουλο. Στο 54′ έμεινε με 10 λόγω αποβολής του Μουνάφο αλλά παρόλα αυτά κρατούσε άνετα το 1-1. Στο τελευταίο δεκάλεπτο δέχτηκε πίεση και τελικά λύγισε με γκολ του Καραγκούνη στο 87′ από καραμπόλα χάνοντας μέσα από τα χέρια της το βαθμό.
13η αγωνιστική: ΟΦΗ-Πανθρακικός 1-1. Χαμένοι βαθμοί: 2. Το πρώτο από τα δύο παιχνίδια στα οποία ο Πανθρακικός έχασε βαθμούς λόγω διαιτητικών λαθών. Οι “πράσινοι” προηγήθηκαν με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Βαϊρουά στο 54′ και στο 80′ ο Μίνγκας έφυγε στην αντεπίθεση και ανατράπηκε καθαρά από τον Γουναρίδη.Ήταν πέναλτι και κόκκινη κάρτα που όμως δε δόθηκαν ποτέ. Το 0-1 παρέμεινε όπως και η αριθμητική ισορροπία και σε μια αδράνεια της άμυνας έγινε το 1-1 στο 90′ από τον Περογαμβράκη. Άλλοι δύο βαθμοί που “πέταξαν”.
19η αγωνιστική: Πανθρακικός-Ολυμπιακός 0-1. Χαμένοι βαθμοί: 1. Ο Πανθρακικός είχε πολύ καλή αμυντική λειτουργία στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός έκανε κακό ματς και σ’ αυτό συνέβαλε καθοριστικά και η απόδοση του αντιπάλου του. Οι “πράσινοι” ηττήθηκαν από ένα φτηνό γκολ από στημένη φάση στο 86′. Άξιζαν το βαθμό.
22η αγωνιστική: ΠΑΣ Γιάννινα-Πανθρακικός 0-0. Χαμένοι βαθμοί: 2. Πολύ καλή απόδοση στο βαρύ γήπεδο των Ζωσιμάδων. Βλέποντας κάποιος τα στιγμιότυπα, θα διαπιστώσει ότι κλασικές ευκαιρίες έγιναν μόνο από τον Πανθρακικό. Η ομάδα μπορούσε και δικαιούταν να φύγει με το “διπλό”.
24η αγωνιστική: Πανθρακικός-Ατρόμητος 0-1. Χαμένοι βαθμοί: 1. Ύστερα από ένα μέτριο πρώτο μέρος στο οποίο ο Πανθρακικός δέχτηκε γκολ, στο δεύτερο 45λεπτο υπήρχε μόνο μία ομάδα στο γήπεδο. Όμως οι “πράσινοι” είχαν την ατυχία να πέσουν πάνω σ’ έναν εκπληκτικό Ράντμαν που κυριολεκτικά κατέβασε τα ρολά μιμούμενος τον Λόπεζ στον αγώνα με τη Βέροια. Η ομάδα της Κομοτηνής άξιζε τουλάχιστον το βαθμό.
25η αγωνιστική: Αστέρας Τρίπολης-Πανθρακικός 1-0. Χαμένοι βαθμοί: 3. Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση αλλοίωσης αποτελέσματος. Παίζοντας χωρίς τους Βαϊρουά και Παπαδόπουλο, ο Πανθρακικός “πάτησε” τον Αστέρα στο πρώτο ημίχρονο έχοντας 8 τελικές και 3 τετ-α-τετ. Στο δεύτερο έδωσε χώρο και στο 91′ ακυρώθηκε κακώς ως οφ σάιντ κανονικό γκολ του Σερφά. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων η ομάδα της Κομοτηνής δέχτηκε γκολ από καραμπόλα κι έχασε ένα δικό της παιχνίδι.